úterý 22. července 2008

Přírodní léčení 6. - Dobromysl obecná

Dobromysl obecná
Origanum vulgare

Je hojně rozšířená bylina, která se často vyskytuje na slunných stráních, pasekách, světlých lesích a skaliscích od nížin až do hor. Často se také pěstuje na zahrádkách. Celá rostlina příjemně voní. Tato bylina je častou potravou různých motýlů. Je také výbornou medonosnou rostlinou. Pro aromatickou a kořenitou chuť se používá také jako koření. Droga je právem takto nazývaná, protože při pravidelném a dlouhodobém užívání působí jako antidepresivum a zlepšuje náladu.

Nať obsahuje silice, jejíž hlavní složkou je thymol, dále třísloviny, hořčiny, těkavý olej, hořčiny a další látky.

Kvetoucí nať se sbírá po celé léto, nejlépe kolem poledne a odpoledne. Droga je příjemně aromatická a má mírně nahořklou chuť.

Tato droga působí silně protikřečovitě a je vhodná při tzv. hořčíkové terapii při křečovitých stavech i při epilepsii. Používá se při ischémii srdeční a angině pectoris , protože zlepšuje prokrvení srdeční i periferní.

Zmírňuje křečovité bolesti v břiše a napravuje pokažený žaludek. Příznivě působí při zánětech střev. Je vhodná při dráždivém kašli. Podporuje trávení a dobře působí na slinivku a to na její činnost při tvorbě enzymů.

Tuto drogu podáváme v nálevu samostatně a nebo ve směsích. Může se kombinovat s drogami, které obsahují hořčiny, například třezalka, puškvorec, zeměžluč, hořec a řebříček.

Pokud ji používáme při onemocnění dýchacího ústrojí, kombinujeme s jitrocelem, podbělem, fenyklem,diviznou apod.

Pří některých bolestech hlavy může pomoci inhalace dobromysli s plody jalovce. Rovněž při kašli a rýmě příznivě působí inhalované páry.

Při léčbě epilepsie a depresí se může droga používat dlouhodobě., jedná se však o lehčí stavy.

Droga se také používá jako koření v kuchyni. Středomořská dobromysl se jmenuje oregano.

K celkovému posílení se používá nálev, kdy se 1 polévková lžíce čerstvé nebo sušené dobromysli zalije 0,5 l vařící vody a nechá se 10 minut vyluhovat. Užívá se vždy po jídle a pije se po doušcích..

Při žlučníkových, střevních a žaludečních potížích se pije:

dobromysl 50 gr
ožanka kalamandra 20 gr
smil písečný 30 gr

Užívá se několikrát denně šálek po doušcích.

Víno z dobromysli

50 gr čerstvých květů dáme do litru bílého vína a necháme 10 dnů vyluhovat a pak přefiltrujeme. Uschováme v chladu a používáme po večerním jídle.

Příznivě působí při astmatu, celkově uvolňuje tělo a snižuje pocit úzkosti na prsou, navíc uklidňuje a prohlubuje spánek.

Je dobré ze sušené dobromysli připravit prášek namletím. Ten pak smícháme s medem a užívat 1 lžičku mezi obědem a večeří. Tento med zlepšuje dýchání, upravuje menstruaci, stolici a mírní kašel.

Rovněž ji můžeme využít v různých alkoholických výrobcích, ale používáme střídmě, jen jako lék. Z natě se destilací také získává silice.

Používá se do posilujících koupelí, hlavně pro děti. Při onemocnění krčních a zánětech dásní se používá jako kloktadlo.


Odkazy:

- Přírodní léčení – 5. Jitrocel

- Vitamíny a minerály a jejich působení v lidském těle

( křeče v lýtku)

pondělí 21. července 2008

Přírodní léčení 5. - Jitrocel


Jitrocel kopinatý
Plantago lanceolata

Sbírá se především list v období května až srpna. Tato droga obsahuje glykosidy, flavonoidy, enzymy, sliz, třísloviny, pektiny, saponin, vitamín C, kyselinu křemičitou, vápník, draslík a další látky.

Jitrocel je vychvalován ve všech „bylinkářích“ pro své blahodárné účinky.


Jitrocel větší
Plantago major

za ním nezaostává. Oba jitrocele se používají hlavně na hojení ran. Na rány je vhodné nejprve přikládat jitrocel větší, jeho listy ránu nejprve vyčistí a zbaví hnisu. Potom se přikládá jitrocel kopinatý, který ránu zaceluje. Zvolte vždy tento postup, ne obráceně.

Jitrocel tlumí kašel, má protizánětlivé účinky, a proto se na prvním místě používá při onemocnění všech dýchacích orgánů, zvláště při silném zahlenění, plicním astmatu, dokonce i při tuberkulóze plic. Jako žádná rostlina také pročišťuje krev a žaludek. Je doporučován při vředové chorobě žaludku a dvanácterníku. Je vhodný pro dobré trávení. Droga také obsahuje antibiotika a proto se používá i při vředové chorobě tlustého střeva a dokonce i při Cronově nemoci.

Jitrocel je léčivý celý a proto můžeme použít listy, květy i semena. Používá se také ve směsích. Směs jitrocele a mateřídoušky rovným dílem pomáhá při bronchiálnám astmatu. Rovněž tato směs je vhodná při onemocnění jater a močového měchýře.

Další čaj se připravuje tímto způsobem: do šálku studené vody dáme kolečko citrónu(chemicky ošetřený bez slupky) a jednu vrchovatou lžičku cukru(nebo karamel doma připravený). Přivedeme k varu, krátce povaříme a přidáme jednu čajovou lžičku směsi bylinného čaje. Necháme krátce vyluhovat. V těžších případech připravujeme čaj 4-5x denně, pijeme ho po doušcích horký.

Semeno jitrocele působí proti tvorbě kaménků. Užívá se denně 8 gramů. Také snižuje hladinu krevního cukru, léčí žaludek a játra, stimuluje krvetvorbu a upravuje peristaltiku tlustého střeva při zácpě.

Čaj se také používá ve formě klyzma.

Jitrocel se kombinuje již s uvedenou mateřídouškou, dobromyslí, proskurníkem, pelyňkem, kmínem, fenyklem, listem podbělu, zemědýmem, vlaštovičníkem a lékořicí. Ani při dlouhodobém používání nehrozí předávkování a proto je vhodný k dlouhodobému používání, zvláště u chronických nemocí.

Sirup z jitrocele čistí krev od všech nečistot a chorobných látek. Nejlépe jej používat před každým jídlem v množství 1 polévkové lžíce pro dospělé a pro děti 1 čajovou lžičku.

Sirup 1:

Dvě vrchovaté dvojhrstě listů semeleme na masovém strojku, přidáme trochu vody, 300 gr cukru a 250 gr včelího medu. Vše povaříme na mírném ohni, až vznikne zahuštěná tekutina. Horkou ji naplníme do malých skleniček a po vychladnutí dáme do chladničky.

Sirup 2:

Listy uložíme ve vrstvách s cukrem do sklenice na okurky a vše řádně stlačíme. Hmota se postupně usazuje. Následující dni postupně doplňujeme, až je sklenice plná. Pak uzavřeme a v zahradě na chráněném místě vykopeme díru a sklenici tam vložíme. Nad sklenici dáme desku, zatížíme kamenem a zasypeme zemí. Deska i kámen mají zůstat vidět. Za stálé teploty cukr zkvasí na sirup. Po třech měsících sklenici vyjmeme, štávu vylisujeme ovocným lisem, převaříme a dáme do sklenic. Dobře uzavřeme a uchováme v chladu.

Rovněž se dá místo zakopání sklenice použít tento způsob: Sklenici umístíme na místo, kde se opírá slunce a cukr se také postupně rozpouští u dna na hnědou tekutinu. Takto vyrobený způsob rovněž dobře převaříme.

Rozmačkané listy jsou vynikajícím prostředkem na rány, nežity a hlízy. Používají se při řezných a tržných ranách, při pokousání psem či jiným zvířetem postupem shora uvedeným. Rovněž je můžeme použít při bodnutí včelou, vosou či jedovatým hadem.

Při zánětu nehtových lůžek se doporučuje po heřmánkové koupeli tento postup:

Listy rozmačkáme a nebo je ponoříme a chvíli do vroucí vody. Pak obložíme nemocné prsty a ovážeme obvazem, necháme působit několik hodin.

V některých starých „bylinářích“ se uvádí, že léčí také strumu na krku(vole) a to tak, že se listy rozmačkají se solí a přiloží na krk, který se pak ováže.

Pokud si „vyrobíme“ puchýře, vkládáme listy do obuvi. Opuchlá místa ošetřujeme rozmačkanými listy.

Listy také pomáhají léčit zhoubná onemocnění žláz, jestliže je přiložíme na postižené místo. K tomu je dobré používat ještě čerstvou majoránku(nebo tymián), vyluhovanou v olivovém oleji.

Připraví se tak, že se čerstvá bylina zalije olivovým olejem a nechá 14 dní stát na teplém místě nebo na slunce. Pak se přefiltruje a uchovává v lednici. Při pravidelném používání listů a oleje se zlepšení brzy dostaví.

Léčí i bércové vředy(což je cévní onemocnění). Vřed se obloží rozmačkanými listy a ováže, listy se vyměňují. Postup shora uvedený. Pokud jsou nohy ještě opuchlé, koupou se ve studeném výluhu slézu přehlíženého nebo odvaru z přesličky. Okraje rány se po koupeli potírají měsíčkovou mastí.

Při zánětu spojivek a očních víček používáme čerstvý jitrocel, který povaříme krátce a necháme 10 minut vyluhovat, pak používáme formou obkladů několikrát denně.

A na závěr.

„Mohli bychom být všichni mnohem zdravější a mohli bychom mít větší radost ze života, kdybychom znali a používali léčivé rostliny, které jsou na každém kroku. V očích nevědoucích je to však jen plevel. Začněme se více zajímat o léčivé rostliny, které pomáhají. Musíme se však uvědomit, že nemoci, které vznikaly léta a možná i celá desetiletí, se nemohou vyléčit okamžitě. Důležitá je pravidelnost v používání a trpělivost, která přinese vylepšení zdravotního stavu a postupně i vyléčení“.

středa 9. července 2008

Přírodní léčení 4. - Třezalka tečkovaná



Třezalka tečkovaná

Hypericum perforatum

Používá se kvetoucí nať, která se sbírá nejlépe ráno po rozkvětu, když sejde rosa. Obsahuje těkavé látky, které slunce vydestiluje a k večeru již pozbývá účinnosti. Nejúčinnější bývá okolo 24.července na svátek svatého Jana a proto se o ní mluví jako o bylině svatojánské.

Obsahuje třísloviny, flavonové glykosidy, rutin, silice quercetin, červené barvivo hypericin, pryskyřice, organické kyseliny, provitamin A, vitamin C.

K nežádoucím účinkům patří přecitlivělost na UV záření, proto by jí citliví jedinci neměli používat při pobytu na slunci.

Působí jako antibiotikum, podporuje výměnu látkovou, působí protizánětlivě, léčí ekzémy, plíce,játra, žaludek, dvanáctník, působí proti průjmu, používá se v ledvinových protizánětlivých směsích. Mladá děvčata v čase dospívání by měly po určitou dobu pít čaj každý den 2 – 3 šálky denně pro dobrý vývin ženských orgánů, rovněž pomáhá při nepravidelnosti menstruace. Je součástí čajů v době klimakteria. Používá se jako základní bylina do směsi čaje na léčbu roztroušené sklerózy. Zlepšuje kvalitu cévních stěn. Hemoroidy léčí vnitřně pomocí léčivého čaje formou klyzma. Působí na léčení obrn v počátečních stádiích i po mozkových příhodách v kombinaci pití čaje a obkladů z třezalkového oleje. Působí při úzkosti, neklidu, psychickém napětí a lehčích depresích.

Nervový čaj

100 gr nati dobromysli

50 gr nati třezalky

50 gr vrbky úzkolisté

25 gr květu vřesu

25 gr květu měsíčku

2 – 3x denně spaříme 1 vrchovatou lžičku této směsi šálkem vařící vody a necháme 10 minut vyluhovat.

Podává se několikrát denně formou nálevu. Doba léčby je nejméně 3 týdny, kratší nemá smysl, protože zabírá až za 14 dní. Po 3 týdnech uděláme 1 týdenní přestávku, nejdéle pijeme po dobu 3 měsíců.

Při zánětu trojklanného nervu pijeme 2 – 3 šálky denně a postižené místo masírujeme několikrát denně třezalkovým olejem.

Zevně se používá při namožení svalů, při zranění po úderu, otevřených ranách, oteklých žlázách, tlumí vnitřní krvácení. Pomáhá při bolestech zad a křížových bolestech, při ischiasu a revmatismu, při opaření a spáleninách z nadměrného slunění. Je vhodná pro kojence s bolavým bříškem. Rovněž pomáhá k ošetření ran domácím zvířatům. Nejlépe je používat k těmto účelům:

Třezalkový olej

Květy natrhané za slunečného dne naplníme do lahve a zalijeme slunečnicovým nebo olivovým olejem tak, aby byly květy úplně ponořené v oleji. Postavíme na několik týdnů na slunce nebo na teplé místo. Po čase se olej zbarví do červena, pak přecedíme přes hadřík a uschováme v tmavých lahvičkách v lednici.

Můžeme si také připravit tzv.“arniku na nervy“:

Třezalková tinktura

Třezalkové květy zalijeme ovocnou pálenkou tak aby byly květy zcela ponořené. Necháme na slunci nebo na teplém místě 3 týdny stát, pak přefiltrujeme a užíváme 1 čajovou lžičku na noc ve vodě nebo bylinkovém čaji. Tuto tinkturu využijeme při onemocnění a zánětech nervů, neurózách a nespavosti.

Třezalkové koupele nohou (sedací koupele)

Během týdne si uděláme 6 koupelí po sobě. Tato kůra je vhodná při všech nervových poruchách. K tomu ještě přidáme pitnou kůru s příměsí třezalky.

Třezalkové víno

Do lahve bílého vína dáme na 14 dnů 30 gr květu třezalky. Pak přefiltrujeme a uschováme v chladu. Užíváme 5 cl před obědem a večeří. Léčí nervové projevy při astmatu.