pondělí 27. října 2008

Recepty z šípků - 1.


Šípky

Fructus cynosbati

Jsou plody růže šípkové. Obsahují i vitamíny C,A, K, PP a vitamíny skupiny B. Šípky vždy byly nedílnou součástí lidového léčitelství. Díky obsahu vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradontóze a onemocnění dásní. Preventivně působí proti infekcím a nachlazení, zpevňují cévy a pomáhají při bolestech žil a křečových žilách.
Zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem, jsou výborné na správnou nervovou činnost a také zlepšují schopnost soustředění a působí jako dobrý všeobecný stimulační prostředek vůbec.
Nejlepší období pro sběr šípků je září až říjen. Sbíráme je po prvním mrazíku, kdy jsou plody nejsladší. Sbírat se mají vyzrálé a dobře vybarvené šípky bez stopek.

Sušení šípků na čaj

Zralé, červené šípky sbírané nejlépe po prvním mrazíku, zbavíme okvětí a stopek. Celé je sušíme v troubě na papíře při vyšší teplotě, aby doba sušení byla krátká (dlouhým sušením obsah vitaminu C klesá).

Suché dáme do plátěného sáčku a necháme je ještě nějaký čas doschnout na suchém místě. Potom je uložíme do uzavřené, papírové krabice nebo sklenice s uzávěrem a skladujeme v suchu.

Používáme v zimě na výborný a zdravý čaj, který můžeme pít ve směsi s květy černého bezu.
Po vyluhování čaje může jemné chmýří ze semen vyvolat svědění sliznic v ústech a v krku a proto by se ke scezení čaje mělo použít co nejjemnější sítko.

Šípková marmeláda


1 kg šípků,
200 – 300 g pískového cukru,
1/2 balíčku želírovacího přípravku

Vyzrálé šípky zbavíme stopek a okvětí, dáme do kastrolu, podlijeme vodou a zvolna vaříme, až šípky změknou. Měkké šípky prolisujeme, ale odpad ještě ředíme vodou, aby se všechna dřeň vylisovala. Protlak vaříme do zhoustnutí. Pak přidáme cukr, želírovací prostředek a ještě povaříme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a sterilujeme.

Aby šípková marmeláda lépe rosolovala, můžeme nahradit asi čtvrtinu nebo polovinu šípků jablkovým protlakem.

Používá se nejen na pečivo, ale také jako léčebný prostředek proti chřipce a prevenci proti nachlazení a infekci.

Šípkový sirup

1 kg šípků rozmačkáme a zalijeme 2 l vody. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni 10 minut. Pak rozvařené šípky dáme do chladu a necháme je vyluhovat do druhého dne. Scedíme je přes sítko a potom přefiltrujeme přes plátno. Šťávu zahřejeme na 70 OC a rozpustíme v ní 1,5 kg cukru. Potom nalijeme do sklenic a uzavřeme.

Používáme při nachlazení ale také jako prevenci proti chřipce.

Šípková omáčka

3 lžíce sušených šípků, 2 hřebíčky, citrónová kůra, vývar, máslo a mouka na jíšku, 4 lžíce červeného vína, 1 lžíce citrónové šťávy, cukr a sůl.
Sušené šípky vypereme v teplé vodě a vaříme s hřebíčky a citrónovou kůrou. Rozvařené šípky prolisujeme, ke šťávě přilijeme vývar a podle chuti osolíme, osladíme, ochutíme vínem a okyselíme citrónovou šťávou. Pak omáčku zahustíme jíškou z másla a mouky. Povaříme a podáváme.
Šípkovou omáčku můžeme také připravit z šípkové marmelády.

čtvrtek 16. října 2008

Krizové kapky


Krizové – nouzové kapky

Mnoha lidem zachránila život v nouzi, před příchodem lékaře. Nenahradí lékařské ošetření, ale pomůže zamezit energetickému šoku, jehož následky by v těle způsobily těžké škody.

Patří sem vše, co s námi otřese -

leknutí, špatné zprávy, tělesný úraz i ztráta vědomí.

Je třeba mít tyto kapky stále u sebe, doma nebo na cestách, aby je člověk mohl užít přímo před očekávaným energetickým otřesem nebo okamžitě po něm.

Esence obsahuje:

Snědek okoličnatý

Působí proti úleku a omráčení

Devaterník penízkový

Působí proti teroru a panice

Netýkavka žlázonosná

Působí proti mentálnímu stresu a napětí

Slíva třešňová

Působí proti strachu před ztrátou kontroly

Bílá lesní réva

Působí proti tendenci „odejít,“ proti pocitu „být strašně daleko,“ který se objevuje často před mdlobou.

Při úrazech a náhlých onemocněních pomáhají nouzové kapky i těm, kteří pouze „přihlížejí“ nebo kteří ošetřují.

Pro nemocného je velkým uklidněním, když cítí že lidé, kteří jsou okolo něho, nemají žádný velký strach. To vše napomáhá k jeho uzdravení.

Příklady situací, kdy mohou kapky pomoci:

Když je člověk duševně zmatený, například po rodinné hádce, po obdržení nepříjemného dopisu.

Když ho čeká návštěva zubního lékaře, rozvodové řízení, přijímací pohovor, zkoušky, veřejné vystupování, operace.

Když se člověk lekne – například po nepříjemném pádu, psím kousnutí nebo štípnutí hmyzem.

Když pracuje v atmosféře plné stresu.

Kapky by se měly brát v případě nouze a ne dlouhodobě.

Dávkování:

V akutních případech 4 kapky ze zásobní lahvičky nakapat do sklenice vody a pít tak dlouho po douškách, než šokový stav odezní. Potom již jen každých 15, 30 nebo 60 minut vypít jeden doušek. Pokud není voda nebo jiný nápoj po ruce, mohou se v případě nutnosti užít nezředěné přímo ze zásobní lahvičky.

Při bezvědomí se nakapou „krizové“ kapky z užívací lahvičky přímo na rty, spánky, dásně, vazivové spojení lebečních kostí, za ucho nebo na zápěstí.

Má-li být esence užívána delší dobu, berou se 4x denně čtyři kapky z užívací lahvičky.

Jablečný ocet 3.



Obezita je dnešním velkým problémem a má několik příčin:

Je to především nedostatek pohybu a přejídání, také nadbytek sladkostí a alkoholu, ale také špatné okysličování krve. Právě jablečný ocet zvyšuje hladinu kyslíku v krvi, a tím zrychluje přeměnu potravy na energii. Pektin, přítomný v jablečném octu, má schopnost nabobtnat a navodit pocit sytosti, takže snižuje pocit hladu.

Jablečný ocet usnadňuje proces hubnutí.

Nápoj s jablečným octem je dobré pít před každým jídlem.

Je dobré hubnutí zahájit jednodenní hladovkou, při které pijeme dostatek tekutin, a to vody pramenité nebo zelený čaj. Začneme v pět večer a nejíme nejméně celých 24 – 36 hodin.

Jablečný ocet je vyroben kvasným procesem, obsahuje pektin a ten spaluje tuky. Obsahuje také draslík, který je důležitý pro metabolizmus. Sodík reguluje osmotický tlak mezibuněčné tekutiny a vodní rovnováhu v těle. Obsahuje dostatek minerálních látek a stopových prvků, kteří se podílejí na metabolizmu. Komlex vitamínů skupiny B má také vliv na látkovou přeměnu. Celkově se spotřebuje více energie pro vnitřní procesy a člověk hubne.

Před každým jídlem si vezmeme 1 – 3 lžičky jablečného octa, to je maximální množství!

Jablečný ocet smícháme s vodou nebo zeleným čajem.

Přemýšlejme o složení své stravy, zda je pro nás vhodná. Jezme po malých porcích vícekrát denně a hlavně přidejme dostatek pohybu ve formě cvičení, ale i třeba svižné chůze nebo jízdě na kole.

Jestliže si tyto podněty zafixujeme do svého podvědomí, pak se svých nadbytečných kil zbavíme natrvalo.

Náš organizmus dostaneme všechny potřebné výživné látky, potlačíme chuť na sladké a zrychlíme metabolizmus. Musíme si však uvědomit, že ani jablečný ocet si však neporadí s našimi pravidelnými prohřešky v životosprávě. Neplatí, že dáme-li si ráno jablečný ocet, pak můžeme sníst cokoliv. Abychom byli v hubnutí úspěšní, je třeba od základu změnit své stravovací návyky a zvyknout si na ně.

Největší chybou je, znovu se vrátit ke starým stravovacím návykům a ke stravě, po odstranění přebytečných kil.

Chybou je, že zdravá strava není chutná, záleží jen na kuchařce, která ji připravuje. To neznamená, že si už nikdy nebudete moci dát své oblíbené jídlo. Jedná se o to, že ne tak často, a ne tak velké množství.

Jak moudře radil Páter Ferda: Člověk má jíst jako pták, tuhle zobnout, támhle zobnout, a

to co nám nejvíc chutná, s tím rychle přestat!!!

Také vynecháme, nebo silně omezíme nadměrné pití kávy, obzvlášť kávy nefiltrované (káva rozpustná je vhodnější). Rovněž silný černý čaj a alkohol zařazujeme do svého jídelníčku jen občas. Všechny tyto „pochutiny“ silně překyselují organizmus.

Pitný režim nahradíme nejlépe pramenitou nebo neperlivou vodou, zeleným nebo bylinkovým čajem a také ovocnými a zeleninovými šťávami. Tekutiny zásadně nesladíme nebo občas medem, který je vhodnější než cukr. Vhodná je také voda s citrónem. Nejen, že dobře osvěží a dodá vitamín C, ale také jako jablečný ocet odkyselují organizmus.


úterý 7. října 2008

Jablečný ocet 2.


Jablečný ocet

Jablečný ocet je jediný ocet, který v těle nevyvolává kyselou reakci. Většina stravy, kterou dnes přijímáme způsobuje překyselení organizmu, překyselené tělo je živnou půdou pro většinu nemocí a baktérií.

Přírodní syrový jablečný ocet pomáhá tuto kyselou reakci neutralizovat, podobně jako konzumace syrového ovoce a zeleniny.

Nepasterovaný jablečný ocet si uchovává veškeré hodnoty a látky skryté v jablkách. Je dobrým dochucovadlem. Obsahuje hodnotné enzymy vzniklé v průběhu fermentace. Tělu dodává potřebné minerály, zejména draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy a jehož má většina dnešní populace nedostatek. Vláknina s pektinem pomáhá snižovat cholesterol, obsažený vápník je důležitý pro tvorbu kostí a zubů, obsažený betakaroten působí proti volným radikálům a hořčík podporuje látkovou výměnu.

Kyselina octová má příznivý vliv na přirozenou mikroflóru zažívacího ústrojí.

Přesto, že má jablečný ocet kyselou chuť, působí na organizmus zásaditě jako například citróny.

Další léčebné účinky jablečného octa:

Pomáhá proti průjmu, zvyšuje okysličování krve, zlepšuje metabolizmus, působí proti střevním parazitům a zvyšuje srážlivost krve.

Je vhodný pro ty, kterým chybí žaludeční kyseliny.

Dávkování:

1 – 2 lžičky jablečného octa ve sklenici vody před hlavními jídly. Může se používat s léky.

Je vhodné ho podávat lidem, kteří si musí hlídat omezené množství sodíku a diabetiky. Hodí se pro děti, dospělé i seniory.

Vzhledem k tomu, že upravuje biologické pochody v těle, je léčebným prostředkem na tyto nemoci:

  • narušená střevní mikroflóra
  • chronická únava
  • obezita
  • křečové žíly
  • špatná kvalita vlasů
  • hemoroidy
  • gynekologické mykózy a výtoky
  • menstruační potíže
  • záněty dýchacích cest
  • oběhové potíže a poruchy prokrvení
  • chronické bolesti hlavy
  • bolest v krku
  • revmatizmus
  • bolesti kloubů
  • ranní nevolnost těhotných žen

sobota 4. října 2008

Přírodní léčení - 13. Lopuch větší




Lopuch větší

Articum lappa L.

Vyskytuje se na rumištích, opuštěných místech, v křovinách a u plotů.

Sbírá se hlavně kořen, a to na jaře nebo na podzim. Obsahuje inulín, fungicidní a fytoncidní látky, glykosidy, hořčiny, silice, třísloviny a sliz.

Používá se hlavně na onemocnění kůže, podporuje činnost ledvin a odstraňuje škodlivé látky z těla. Používá se také v péči o mastné vlasy a nečisté pleti v kosmetice. Podporuje i růst vlasů.

Listů můžeme využít na špatně se hojící rány a pohmožděniny. Čerstvé listy nejprve naklepeme nebo rozválíme válečkem a přiložíme.

Při potížích s žaludkem se používají semena. Užívají se 3x denně v celkovém množství na den 1 rovnou kávovou lžičku.

Pro vnitřní užití můžeme připravit tinkturu, kterou užíváme 1 – 3x denně v dávce 30 – 40 kapek podle hmotnosti pacienta.

Kořen se užívá jako nálev nebo odvar 2 – 3x denně nebo se užívá jako prášek v celkovém množství 1 čajové lžičky za den.

Lopuch se může míchat s kořenem pampelišky, oddenkem pýru nebo s čekankou (všechny drogy mají očistné účinky pro organizmus).

Lopuchový olej

připravíme tak, že drobně nakrájený nebo nastrouhaný olej naložíme do olivového oleje. Postavíme na slunce nebo na teplé místo na 14 dní a pak přefiltrujeme.

Užíváme při kožních nemocech.

Při úporném ekzému užíváme odvar z kořene a pijeme jej 3x denně. Dále připravíme koupel z kořene nebo zábaly. Koupele provádíme podle rozsahu onemocnění celkové, rukou i nohou. Je vhodné je provádět obden. Případné vyrážky brzy ustoupí. Během 3 týdnů koupele ukončíme.

Nesmíme také zapomenout na dietní opatření. Ze stravy vyloučíme živočišné bílkoviny, abychom ulevili játrům.

Při revmatizmu připravíme mast

Kořen nastrouháme nebo rozdrtíme a rozvaříme, pak přefiltrujeme a přidáme na 1 díl kořene 4 díly másla.

Mast užíváme k potírání kloubů. Současně užíváme odvar z kořene.

Pro růst a posílení vlasů

užíváme tinkturu nebo olej z lopuchu. Z oleje můžeme udělat na vlasy zábal na 2 hodiny a pak vlasy umýt nejlépe jádrovým mýdlem.

Odkazy:

  • Kosmetika z přírody – SRPEN
  • Kosmetika z přírody – ZÁŔÍ
  • Kosmetika z přírody – ŘÍJEN


čtvrtek 2. října 2008

Jablečný ocet 1.


Jablečný ocet

Jablečný ocet je pochutinou ale také vynikajícím léčivým prostředkem.

Říká se: Jedno jablko denně a doktora není třeba.

Ročně bychom měli zkonzumovat 35 kg jablek na osobu.

Jablka obsahují 85 % vody, 16% cukru, celulózu, třísloviny a minerální látky. Vitamínu C obsahují nejvíce kyselá jablka, po dozrání jeho obsah rychle klesá. Obsahují také provitamín A a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek obsahují hořčík, draslík, fosfor, vápník, sodík, křemík, síru, mangan, pektiny a třísloviny. Také obsahují ovocné kyseliny, jako je kyselina citrónová a jablečná.

Působí příznivě při chorobách krevního oběhu, kornatění tepen, snižují množství cholesterolu v krvi. Doporučuje se proto sníst denně 2 jablka.

Jablka působí dobře na dásně, zpevňují nehty a mají vliv na kvalitu vlasů. Posilují svaly a nervovou soustavu, působí močopudně a proti tvorbě ledvinových kamenů. Jablka také vylučují kyselinu močovou z těla, podporují trávení a celkově osvěžují.

Soli draslíku pomáhají k optimální tlakové rovnováze krve a zpomalují kornatění tepen. Pektiny snižují hladinu cholesterolu v krvi a také odtučňují tkáně.

Přítomné enzymy dobře ovlivňují látkovou výměnu a podporují trávení.

Při tepelné úpravě sice jablka ztrácejí některé vitamíny, zůstávají však nadále chutná a zachovávají si mnohé léčivé účinky. Pro některé osoby jsou dokonce vhodnější, než jablka syrová.

Už za dob Hippokrata před n.l., byli pacienti léčeni jablečným octem. Přírodní, nedestilovaný jablečný ocet je léčivý a čistící elixír a také přírodní antibiotikum a antiseptikum, které ničí choroboplodné zárodky a baktérie. Jablečný ocet pomáhá dosáhnout optimálního zdraví a dlouhověkosti. Už staří Římané, Řekové, Babylóňané a Egypťané využívali tohoto léčebného a detoxikačního prostředku.

Kryštof Kolumbus měl na svých lodích jablečný ocet v sudech jako prevenci proti kurdějím.

Jablečný ocet se také používal jako čistící prostředek na skvrny a proti zápachu.

Pravý jablečný ocet se vyrábí kvašením šťávy z čerstvých jablek.

Obsahuje více než 90 různých látek, z toho 20 minerálů, stopových prvků a vitamínů.

Jablečný ocet obsahuje 5% kyseliny a má nízký obsah cukru.

Přírodní enzymy a kyseliny v jablečném octu zřeďují krev a tak pomáhají detoxikovat organizmus.

Dnešní strava bohatá na živočišnou bílkovinu a tuky zahušťuje krev a většina toxinů se ukládá v těle. Právě naředěná krev přijímá z okolního hustšího prostředí v těle uložené toxiny a krevním řečištěm a vylučovacím systémem je z těla odstraňuje.

Přírodní léčení - 12. Chmel otáčivý

Chmel otáčivý

Humulus lupulus L.

Chmel je dvoudomá bylina s pravotočivými lodyhami až 6 m dlouhými.

Užívají se samičí plodní šištice a žlázky. Sklízí se v srpnu a v září, někdy i v říjnu, a suší při teplotě do 40 oC.

Hlavními účinnými látkami jsou pryskyřice s hořčinami a silice, flavonoidy, fytoncidy s antibakteriálním a sedativním působením.

Chmelové žlázky obsahují lupulin.

Hořčiny a silice povzbuzují chuť k jídlu a působí mírně močopudně. Při nervové předrážděnosti navozují klidný spánek.

Droga se musí skladovat v suchu a temnu, vydrží jen omezenou dobu do nové sklizně.

Pro léčebnou praxi se osvědčil i planě rostoucí Chmel obecný, jeho působení je mírnější, ale je stejně léčivý.

Chmel tlumí předrážděnost u mužů a ženám pomáhá při regulaci menstruačního cyklu pro obsah hormonálních látek podobných estrogenům.

Používá se i při plicní tuberkulóze.

Chmelové šišky upravujeme jako nálev.

Z čerstvé drogy můžeme připravit tinkturu pro vnitřní užívání, zvlášť pro období kdy droga ztrácí svoji účinnost.

U některých osob může vyvolat alergickou reakci, a proto ho kombinujeme s jinými bylinami.

Čaj pro dobrý spánek a uklidnění

1 díl chmelu

1 díl meduňky (dobromysli)

1 díl vřesu

1 díl kozlíku (kořen)

Dříve se mladé puky, které vyrážejí z kořenů, najaře upravovaly jako chřest.

Odkazy:

  • Přírodní léčení – Dobromysl
  • Kosmetika z přírody – SRPEN
  • Kosmetika z přírody – ZÁŔÍ
  • Kosmetika z přírody – ŘÍJEN