středa 25. března 2009

Gemmoterapie - léčba pupeny - 4.

Postup při užívání gemmoterapie
Každou lahvičku před užíváním vždy několikrát protřepeme. Do skleničky nalijeme trochu vody a nakapeme předepsané množství kapek tinktury, můžeme smíchat dohromady dvě, tři až čtyři tinktury podle návodu uvedeného u každé léčebné kúry. U jednotlivých kúr jsou uvedeny denní dávky. Výtažky užíváme buď třikrát denně (celkový předepsaný počet kapek na den tedy rozdělíme na tři dávky, např. denní dávku 90 kapek rozdělíme na 3 x 30 kapek), anebo užíváme výtažek dvakrát denně (denní dávku např. 90 kapek rozdělíme na 2 x 45 kapek).
Před polknutím podržíme "roztok" chvilku v ústech, neboť sliznicí se dobře vstřebává.
Doporučuje se kapky užívat nejlépe zhruba půl hodiny před jídlem nebo nejdříve hodinu po jídle.

Po ukončení léčebné kúry je vhodné ji ještě jednou zopakovat. Při vleklejších, déle a pomalu odeznívajících nemocích je nutné po druhé - opakované kúře udělat tříměsíční přestávku a teprve po uplynutí této doby zopakovat celý léčebný postup znovu.
Pokračujte v užívání až do vybrání poslední zbylé lahvičky. Teprve pak je kúra ukončena.

Ostružiník křovitý
Rubus fruticosus

Pomáhá v léčbě revmatizmu a dny. Má antisklerotické a antidegenerativní účinky.
V kombinaci s maliníkem a sekvojí je vhodná pro straší ženy při osteoporóze.


Rozmarýna lékařská
Rosmarinus officinalis

Má příznivý účinek na ledviny, nemoci srdce a krevního oběhu, nemoci dýchacího ústrojí a také nemoci trávicího traktu a jater.
Užívá se výtažků z mladých lístků.
Detoxikuje a léčí záněty jater a žlučníku a také zabraňuje osteoporóze. Užívá se také při lehčích depresivních stavech a psychické únavě.
Snižuje množství kyseliny močové v krvi a tak je vhodná také při onemocnění dnou a celkovém překyselení organizmu.

Sekvoj obrovská
Sequoia gigantea

Je vhodná pro léčbu starých lidí při léčbě artrózy a osteoporózy v kombinaci s ostružiníkem a maliníkem. Při léčbě stařecké prostaty se kombinuje s černým rybízem.


Borovice lesní
Pinus sylvestris

Je také mimořádně vhodná pro léčbu starých lidí. Pomáhá při revmatoidní artritidě, regeneruje chrupavky, tkáně a kosti.

Svída krvavá
Swida sanguinea

Užívá se při nebezpečí „diabetické nohy“, kde hrozí nekróza tkáně. Také je vhodná k užití při zvýšené činnosti štítné žlázy. V tomto případě se kombinuje s čajem z karbince evropského.

Odkazy: Gemmoterapie - léčba pupeny 1.,2.,3.

úterý 24. března 2009

Gemmoterapie-léčba pupeny - 3.

Co je to gemoterapie?
Gemoterapie je léčení pomocí tinktur z výtažků z pupenů rostlin a výtažků z bylin. Do pupenů ukládá rostlina to nejcennější, co jí umožňuje přežít a zajistit si budoucnost. Extrakty z pupenů proto obsahují mimořádně hodnotné látky, které se v jiné části rostliny nevyskytují. Jsou to různé hormony, enzymy, minerály, stopové prvky, vitamíny a další látky, kterých má lidské tělo téměř vždy nedostatek.
Gemmoterapie je přírodní medicínou třetího tisíciletí.


Líska obecná
Corylus avellana
Působí antiskleroticky. Je vhodná k použití na doléčení virové žloutenky a onemocnění jater. Užívá se úspěšně při psychické labilitě a působí antiskleroticky. Je výborným lékem na plicní rozedmu a onemocnění bronchiální.

Maliník obecný
Rubus idaeus

Pro svůj účinek podobný ženským hormonům (estrogenům) se používá k úpravě hormonální činnosti vaječníků. Často se kombinuje s černým rybízem k úpravě rovnováhy žláz s vnitřní sekrecí. Dále při menstruačních poruchách, cystách vaječníků a gynekologických zánětech, se užívá rovněž v kombinaci s černým rybízem.


Měsíček lékařský
Calendula officinalis
Zejména v gynekologii pro své protinádorové účinky se používají nerozvinuté květy a také i semena (léčba rakoviny dělohy, vaječníků, děložního čípku a prsu). Upravuje také ženské menstruační a klimakterické potíže.


Olše lepkavá
Alnus glutinosa
Léčí nejhorší formy revmatoidní artritidy. Léčí vnitřní skryté záněty, které způsobují zvýšenou sedimentaci. Příznivě ovlivňuje osteoporózu a záněty v kostech. Léčí hluboké poškození tkáně a tvorbu nezhoubných novotvarů. Je vhodná k preventivnímu léčení infarktu myokardu. Zabraňuje tvorbě srůstů po operacích, zánětu plic, pohrudnice a pobřišnice.


Ořech vlašský
Juglans regia
Lék se silným působením na chronické záněty a poruchy pojiva. Dobře pomáhá při žloutence a je dobré ho užít po silné léčbě antibiotiky.

Jeřáb oskeruše
Sorbus domestica
Je vhodný k léčení žilní nedostatečnosti, špatného prokrvování a žilních zánětů. V kombinaci s kaštanem pravým se užívá k léčení zaneseného lymfatického systému. Také je velmi vhodný pro nemocné cukrovkou II. typu.
V kombinaci s jeřábem ptačím se užívá k léčení nezhoubných bulek v prsu a v podpaží.

Odkazy: Gemmoterapie - léčba pupeny 1.,2.

Gemmoterapie-léčba pupeny - 2.



Všechny výtažky připravené z čerstvě otevírajících se pupenů obsahují látky se stimulačním účinkem na imunitní a nervový systém. Na organismus mají extrakty celkově omlazující a posilující efekt.
V pupenech má každá rostlina uložený nejcennější genetický materiál, který slouží k jejímu dalšímu rozmnožování. Proto pupeny dodávají do organismu minerály, vitamíny, stopové prvky i enzymy, a zvyšují tak obranyschopnost. Zároveň zlepšují funkci centrální nervové soustavy.
Pupeny se pro gemmoterapeutické využití sbírají od poloviny února do začátku dubna, přesně před tím, než se otevřou. Právě tehdy obsahují nejvíce důležitých látek. Gemmoterapeutikum v sobě shrnuje přednosti alopatického a homeopatického postupu, protože léčivé látky se v přípravku nacházejí ještě v měřitelných koncentracích, ale již natolik nízkých, že začíná převládat působení homeopatické informace.
Výtažky z pupenů a bylin jsou zdravotně naprosto nezávadné, neobsahují žádné škodlivé látky a příměsi. Léčba pomocí výtažku z pupenů a bylin je mimořádně šetrná a účinná, nepoškozuje lidský organismus, nemá vedlejší nežádoucí účinky. Je prospěšná nejen při léčení konkrétních nemocí, ale je vhodná i jako preventivní prostředek pro zdravého člověka.
U nás se o gemmoterapii a její využití začali zajímat nejznámější představitelé alternativní medicíny: Josef A. Zentrich a ing. Jiří Janča.

Dub letní
Quercus robur

Patří mezi prostředky drenážní . Brání vzniku paradentózy. Léčí onemocnění prostaty spolu s výtažkem z jehněd břízy.

Jalovec obecný
Juniperus communis

Používá se při léčbě jaterní cirrhózy, obzvlášť dobře detoxikuje játra. Využívá se také k léčbě zánětů ledvin a močových cest.
Je vhodný pro své účinky pro nemocné diabetem II. typu, kteří nejsou na inzulínu závislí. Dále je účinný v léčbě revmatoidní artritidy a TBC v plicích.

Jinan dvoulaločný
Gingko biloba

Jeho použití je hlavně v prevenci i k léčbě následků náhlých mozkových příhod, ztráty sluchu, praskání a šumění v uchu. Používá se k léčbě špatného prokrvení končetin, krevního oběhu vůbec a srdeční arytmie. Dále se používá při ztrátách paměti, závratích, bolestech hlavy cévního charakteru a Parkinsonově nemoci.

Lípa stříbrná
Tilia tomentosa

Uklidňuje a dobře působí při psychickém napětí, úzkosti a tiší neuralgické bolesti.
Tlumí pocit svědění, používá se při pocitu nevolnosti z cestování.
U nás se vyskytuje také lípa malolistá i velkolistá, která má stejné využití.

Odkazy: Gemmoterapie - léčba pupeny 1.

neděle 15. března 2009

Kosmetika z přírody - BŘEZEN



BŘEZEN – kopřivy a sedmikrásky

Konečně jaro. Vydejme se do přírody, abychom očistili organizmus a vylepšili náš vzhled po tak dlouhé a náročné zimě.

Uděláme si jarní kopřivovou kúru:
Na jaře, když se všude objevují mladé výhonky je vhodné provádět čtyřtýdenní čajovou kůru. Nejlépe je pít šálek ½ hodiny před snídaní na lačno. Pak přes den 2 šálky po doušcích. Po kopřivové kůře se člověk lépe cítí, vrací se opět energie a vnější vzhled se také viditelně zlepší.

Kopřivovou kúru dopřejeme také našim vlasům:
Vlasy kopřivovým odvarem oplachujeme nebo děláme kopřivové zábaly.

Velice účinná je také kopřivová tinktura:
Připravíme si ji tak, že čerstvě natrhané listy a hlavně omyté kořeny zalijeme alkoholem a necháme 3 týdny vyluhovat na slunci nebo teplém místě, potom přefiltrujeme a používáme na masáž vlasové pokožky. Vlasy masírujeme nejlépe obden večer alespoň 5 minut.

Kromě odvaru kopřiv můžeme k oplachování použít také březové pupeny a mladé, ještě usmolené lístečky, které se s úspěchem používají také pro vnitřní očistnou léčbu zvanou GEMOTERAPIE.

Ze sedmikrásky si můžeme připravit hojivý a zklidňující prostředek k rannímu a večernímu omývání pleti. Sedmikrásky zalijeme studenou převařenou vodou, pomačkáme vařečkou (nekovovým předmětem), a necháme 24 hodin vyluhovat.

Odkazy:
Gemoterapie – léčba pupeny
Přírodní léčení - 10. Kopřiva dvoudomá (1)

Gemmoterapie-léčba pupeny - 1.


Gemmoterapie
Patří mezi přírodní postupy léčby velmi jemné a pozvolné. Její účinky se projevují až po delší době. Je účinná s dalšími přírodními postupy jako je fytoterapie, reflexní terapie, homeopatie, léčba bachovými esencemi a dalšími.
Je to metoda, která nezatěžuje organizmus chemickými léky, ale i těch je v některých akutních případech zapotřebí.

Gemmoterapie je léčebná metoda, která využívá výtažků z pupenů rostlin a jejich mladých částí. Tyto výtažky se zpracovávají zásadně čerstvé.

Při léčení nemocí se nejprve užívá nejprve „drenážního prostředku“, nejčastěji výtažku z březových pupenů.
Nejčastější dávkování je jedna kapka na 1 kg hmotnosti na den, rozdělená do 2-3 dílčích dávek.
Drenážní prostředek se užívá jen několik dní v množství asi 25 ml. Pak nasadíme specifický prostředek. Je prodáván v lahvičkách po 50 ml a většinou je třeba k léčbě 2-3 balení.
Podle onemocnění a zanesení organizmu rozlišujeme několik druhů léčby.
U lehčích stavů trvá léčba asi 3 týdny, u středně těžkých stavů trvá léčba 6 týdnů a u těžších stavů asi 9-12 týdnů.
Pokud bereme najednou několik pupenových výtažků, upravíme dávkování podle návodu na lahvičce.
Drenážní prostředek se podává proto, že je třeba nejprve odstranit jedovaté látky z těla z vlastního metabolizmu.

Bříza bílá
Betula alba
Patří mezi základní drenážní prostředek, ale má i specifické užití. Léčí játra, kostní záněty, záněty ledvin (bílkoviny v moči), záněty slinivky bříšní a onemocnění sleziny.
Dá se využít i březová míza, která se sbírá v dubnu. Při jejím získávání pozor na nádobí z hliníku.
Užívá se při chronickém revmatizmu v množství 1 čajové lžíčky 3x denně.


Bez černý
Sambuccus nigra
Výtažek z pupenů působí analgeticky, příznivě působí na cévní stěny, má protirevmatické působení. Někdy je vhodný i k léčbě ekzémů a kožních onemocnění. Odstraňuje nepříjemný tělesný pach.

Buk lesní
Fagus sylvatica
Užívá se také jako drenážní prostředek. Specificky působí na léčení nedostatečné činnosti ledvin, zánětů a oteklých kloubů a výskytu močového písku.

Černý rybíz
Ribes nigrum
Využívá se při snížené funkci nadledvinek a při zánětech, senné rýmě, astmatu, ekzému (působí antialergicky).
Osvědčenou trojkombinací je ve směsi s kalinou a šípkovou růží.
Černý rybíz patří mezi nejúčinnější přírodní léčiva.
Používá se v kombinaci s pupeny sekvoje na léčbu prostaty. U žen na cysty na vaječnících v kombinaci s maliníkem a ostružiníkem. Stařeckou artrózu léčí společně s borovicí sosnou. Je vynikající pro celkovou rekonvalescenci po infekčních chorobách. Působí proti otokům, zvyšuje odolnost proti chladu.

čtvrtek 12. března 2009

O klíčcích a jarním klíčení


Už staří Číňané používali naklíčená semena k obohacení jídelníčku před 5 000 lety, jak dokazují záznamy ve staročínských spisech z tehdejší doby.
Dobře věděli, že v semenech je uložen základ energie rostlin.

V dnešní době civilizačních chorob, na jejichž vzniku se podílí i chemické ošetřování a hnojení rostlin v zemědělství, či také nevhodně upravená strava ve veřejných stravovnách, jsou klíčky v naší stravě ideální doplňkovou formou zdravé výživy a především zdrojem životně důležitých látek. Hrstka klíčků denně může pokrýt naši potřebu vitamínů a minerálních látek. Tyto látky jsou v klíčcích obsaženy v koncentrované formě.

Jestliže se semena namočí do vody, dochází k tomu, že enzymy se stávají aktivními a štěpí škrob na jednoduché cukry, bílkoviny a aminokyseliny. Enzymová aktivita způsobuje, že klíčky jsou jakoby „předtrávené“. Při klíčení semen přibývá množství bílkovin a aminokyselin, které tělo nezbytně potřebuje. Například v naklíčené pšenici stoupá 6x.
Špičky zrn, z nichž rostou klíčky, obsahují látky nitrilosidy. Ty se v dospělých rostlinách již nevyskytují.
U přírodních národů se setkáváme s naklíčenými semeny ve stravě často a jen velice zřídka tito lidé trpí rakovinou a různými degenerativními chorobami.
Další významnou součástí naklíčených semen je chlorofyl, který rovněž zabraňuje rakovinnému bujení.
Klíčením hrachu, fazolí a dalších semen stoupá obsah důležitých látek, jako je lecitin, který je nezbytný pro mozkovou tkáň a funkci mozku.

Přednosti čerstvých klíčků
Čerstvé klíčky jsou nejen chutné, ale jsou velice vhodné i pro podporu léčení některých chorob např. cukrovky, srdečních a cévních onemocnění, nadváhy nebo poruch metabolismu. Vynikající jsou jako zdroj energie pro dospívající mládež, staré lidi či rekonvalescenty. Klíčky můžete jíst i s kořínky a s výhonky. Tvrdé luštěniny jako hrách nebo fazole můžete před konzumací ještě asi 10 minut povařit nebo podusit, ale je třeba vědět, že teplem se mohou zničit některé hodnotné látky (enzymy, vitamíny). Klíčky ostatních rostlin se mohou jíst syrové. V obchodech se zdravou výživou je velký výběr speciálních zdravých semen s vysokou klíčivostí. Klíčky jsou zcela nezpracovanou potravinou. Vámi vypěstované klíčky nejsou ošetřeny ochrannými přípravky. Klíčky přinášejí osvěžení a pestrost do jídelníčku. Zatímco zelenina nebo ovoce ztrácejí na hodnotě délkou skladování, klíčky jsou stravou bez jakéhokoliv úbytku vitamínů.

Klíčení
Ke klíčení je vhodná celoročně řeřicha. Slunečnicová semínka, také různé luštěniny, jako mungo, čočka, hrách či cizrna (fazole ne - jsou za syrova jedovaté) ,a obilniny lze sice také klíčit, ale je u nich dost obtížné vyvarovat se plísním.
Ke klíčení je vhodné spíš temnější prostředí, a teplota kolem 20°C, nebo nižší, a také přiměřená vlhkost, aby klíčky nevyschly. Lze konzumovat jen nabobtnalá semínka, a zrovna tak je možné nechat je růst, až se objeví zelené lístečky. Rychlost klíčení můžete snadno regulovat teplotou, pokud chcete proces zpomalit, stačí dát klíčky do chladu, třeba do chladničky. Prodává se mnoho různých „přístrojů“ na klíčení semen. Jestliže si však chcete naklíčit jen malé množství, stačí vám k tomu litrová zavařovací sklenice. Obchody s biologickými potravinami nabízí rozličné nádoby z keramiky, skla, umělé hmoty a nerezavějícího kovu. Nejvhodnější je používat sklo a keramiku.
Klíčky by se měly rychle spotřebovat, skladováním v lednici ztrácí pomalu svou chuť. Jsou výborné, jestliže se zamíchají do salátů, mohou se jíst samotné nebo se jemně posekanými salát posype. Jsou vhodné i k ozdobení salátů. Klíčky přidávají každé syrové stravě na kvalitě a zvětšují její výživnou hodnotu.

Nejlépe se osvědčil následující způsob klíčení:
Nádobu pro klíčení důkladně omyjeme horkou vodou bez chemických prostředků. Po přebrání a důkladné propláchnutí nasypeme semena na dno nádoby (keramické nebo skleněné pekáčky či misky, římský hrnec, případně speciální soupravy pro klíčení) zalijeme vodou a necháme stát - podle druhu semen v průměru 8 až 12 hodin. Pak vodu slijeme (použijeme ji třeba k zalévání květin nebo zeleniny - obsahuje mnoho živin), semena propláchneme a nakonec dáme jen tolik vody, aby semena byla ve vlhku dáme na místo, kam nedopadá přímé sluneční světlo. Proplachujeme 2x denně. Když klíčky dosáhnou správné velikosti (2 až 3x delší než semeno), můžeme je konzumovat nebo uložit v chladničce. Obiloviny dosáhnou optimální délky klíčků za 2 až 3 dny, luštěniny a vojtěška za 3 až 5 dnů.

Recepty


Sladká kaše:
10dkg slunečnicových semínek naklíčíme, ve vodě na několik hodin namočíme 5 datlí, a vše rozmixujeme s trochou vody na kaši. Získáme chutné a výživné jídlo, které dodá na dlouhou dobu energii.
Luštěninový salát:
5dkg munga naklíčíme, v mlýnku umeleme po lžíci lněného a dýňového semínka, na jemno nakrájíme 1 cibulku, přidáme lžíci olivového oleje a podle chuti citronové šťávy, případně špetku soli.

Klíčkový salát
1/2 hlávky ledového salátu, 1/3 pórku, 1 hlávka čínského zelí, 2 rajčata, kousek okurky, 2 dl steril. žampionů, 1 červená paprika, naklíčené klíčky, 1 lžíce oleje, sůl. Zelí, rajčata a okurku nakrájíme na menší kousky, pórek na kolečka. Smícháme s klíčky a žampióny, osolíme a pokapeme slunečnicovým olejem.

Ovocný salát s klíčky
2 strouhaná jablka, 2 lžíce řeřichových klíčků, 2 lžíce slunečnicových klíčků, 2 lžíce naklíčené pšenice, 1 lžíce sezamového (lněného) semínka nahrubo umletého, šťáva z 1 pomeranče, 1 kelímek bílého jogurtu. Všechny přísady smícháme v misce a podáváme ke snídani. Pokrm nám dodá síly a vitalitu na celý den.

Zeleninová polévka s klíčky
1 l vody, 1 cibule, 2 rajčata, 1 mrkev, 1/2 petržele, hrst polévkových nudlí, 1 dl naklíčené cizrny, 1 dl vojtěškových klíčků, 1 lžička soli, špetka bazalky (čerstvé nebo sušené). Pokrájenou zeleninu vložíme do vroucí vody. Po 5 minutách hodíme do polévky nudle a vaříme dalších 5 minut. Nakonec přidáme naklíčené fazole, ochutíme bazalkou a osolíme. Podáváme zdobené vojtěškovými klíčky.

Míchaný salát s klíčky
4 šálky klíčků z různých druhů luštěnin, 1 svazek zelené cibulky, nakrájené, 2 stonky nakrájeného řapíkatého celeru, 1 zelená paprika, nakrájená, 1/4 šálku na kostičky nakrájené červené papriky, 2 polévkové lžíce jablečného octa, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy. Ve velké míse promíchejte klíčky s nakrájenou zeleninou. Dbejte na to, aby byl salát dobře promíchaný. V malé misce smíchejte ocet a citronovou šťávu. Tímto dresinkem zalijte klíčky se zeleninou. Dobře promíchejte. Přikryjte a nechte před podáváním nejméně jednu hodinu v chladničce uležet. Pro změnu můžeme tento salát upravit s citrónovo- česnekovou zálivkou.

Červená řepa


Červená řepa
Beta vulgaris

Červená řepa obsahuje látku betanin, která je zásaditá. Betanin je charakteristický pro všechny merlíkovité rostliny.
K výrazné chuti salátové řepy přispívají i organické kyseliny, jako je kyselina citrónová, vinná a jablečná, pektiny a také cukry.
Červená řepa byla známa už ve starověku, pochází ze severního pobřeží Středozemního moře. Obsahuje vitamíny C a B1 a B2, ne však ve vysokém množství, ale také celou řadu jiných látek, které jsou zdraví prospěšné. Obsažený betain působí proti kornatění cév a kladně ovlivňuje také činnost jater. Červená barviva antokyany pomáhají proti vysokému krevnímu tlaku. Kromě toho má červená řepa vysoký obsah minerálních látek (železo, hořčík, draslík, měď…), takže podporuje krevní oběh a tvorbu krve..
V léčitelství se využívá k léčbě revmatizmu a cévních onemocnění. Tlumí růst bakterií a podporuje tak imunitní systém, snižuje cholesterol, odstraňuje z těla jedovaté látky, podporuje růst buněk, má antioxidační účinky a je tak vhodnou prevencí proti rakovinovému onemocnění, posiluje cévy, odstraňuje zácpu, zahání únavu a zpevňuje pokožku.

Po požití řepy se objevuje růžová moč nebo stolice, což neznalého člověka může vyděsit. Není však důvod k panice. Tento fakt je výsledkem neschopnosti lidského těla vstřebat červené barvivo. Tato látka tedy projde zažívacím ústrojím beze změny.
Salátová červená řepa je typickou kořenovou zeleninou.
Léčivé účinky červené řepy se zvyšují, pokud se konzumuje syrová.


Červená řepa s jogurtem
Sterilovanou řepu nastrouháme najemno, přidáme bílý jogurt, 2 lžíce kysané smetany a dochutíme solí a pepřem. Salát necháme dobře vychladit.

Boršč
1/2 kg hovězího masa
sůl
lžíce másla
sladká mletá paprika
1 cibule, 1 mrkev, 0,5 petržele
250 gr zelí
4 brambory
bobkový list, 6 zrnek pepře
20 dkg sterilované řepy
2 lžíce rajčatového protlaku
4 lžíce kysané smetany

Hovězí maso uvaříme. V jiné nádobě uvaříme brambory, nakrájené na kostičky. Na másle osmahneme cibuli a kořenovou zeleninu, přidáme papriku, zalijeme vývarem z masa a přidáme koření a zelí. Do polévky přidáme rajčatový protlak a ke konci vaření červenou řepu.
Potom můžeme ještě doplnit klobásou nebo pikantním párkem. Vše povaříme a nakonec přidáme vařené brambory.
Na talířích zdobíme kysanou smetanou.

Místo čerstvého zelí můžeme použít zelí kyselé nebo sterilované a naopak červenou řepu můžeme použít čerstvou (vaříme ji v páře a pak ji oloupeme).
Brambory vaříme zásadně zvlášť, jinak by ztvrdly.

Řepa s žampióny
20 dkg slaniny
½ řepy
sůl, pepř, koriandr
½ citrónu
červené víno
30 dkg žampiónů

Opečeme slaninu, přidáme naloženou nebo syrovou řepu, sůl, pepř, koření a citrónovou šťávu.
Pak přidáme červené víno a žampióny a dusíme.
Konzumujeme s pečivem.

Salát z červené řepy
Použijeme čerstvou nebo zavařenou řepu. Přidáme cibuli a med a dochutíme.

Červená řepa se zelím

1kg vařené řepy (15 minut vařit ve slupce a potom oloupat, jinak se vaří stejně jako brambory - do změknutí), 1kg čerstvého bílého zelí, 20dkg cibule, 250ml octa, 750ml vody, 2 lžíce soli, 2 a 1/2 lžíce cukru
Uvařenou a vychladlou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky a cibuli na půlkolečka. Zelí a cibuli smícháme a povaříme v nálevu z vody, octa, soli a cukru sporáku . Nejprve svaříme nálev a potom, když se začíná vařit, přidáme zelí smíchané s cibulí. Potom nakrájenou řepu smícháme se zelím a sterilujeme.

Čalamáda z červené řepy a zelí
1 kg červené řepy
1 kg hlávkového zelí
200 g cibule
100 g cukru
0,5 l octa
0,5 l vody
2 lžíce soli

Červenou řepu omyjeme, uvaříme doměkka a po zchladnutí oloupeme a nakrájíme na nudličky. Hlávkové zelí nakrouháme a cibuli nakrájíme na kolečka. Vodu s octem, cukrem a solí přivedeme k varu, přidáme řepu, zelí a cibuli a 10 minut povaříme. Horké plníme do sklenic a sterilujeme 15 minut na 90 °C.
Salát z červené řepy
Čerstvá červená řepa, 2 jablka, citrón a sůl.
Červenou řepu nožem oloupejte. Potom na struhadle řepu nastrouhejte do misky. Oloupejte jablka a nastrouhejte je k řepě. Dochuťte citrónovou šťávou a cukrem. Všechno zamíchejte a podávejte k hlavnímu jídlu.
Ještě malé upozornění na závěr: druhého dne (nebo třetího – pro ty, kteří mají pomalejší metabolismus), po pozření velké mísy tohoto salátu se nelekejte, když půjdete na WC. Červená barva k řepě patří a je to výsledek toho, že vám dobře pracují orgány.

Sirup z červené řepy
1,5 kg syrové červené řepy nastrouháme a dáme vařit do 4 l vody. Vaříme asi 1 hod. a během vaření sbíráme pěnu. Po hodině scedíme a na 1 l šťávy dáme 1 kg cukru krupice. Do celého dáme 5 dkg kys. citronové , 3 lahvičky malinové nebo jahodové tresti a trochu kys. sorbové (nemusí být) . Vše znovu povaříme a horké plníme do lahví a zavíčkujeme. Můžeme dát nahoru do sklenice trochu rumu . Je vynikající nikdo nepozná, že je z červené řepy.

Čaj s červenou řepou čistící
Složení: červená řepa 30%, čekanka nať, kopřiva list, vřes nať, šípek, smetanka list, violka trojbarevná nať, fazole plod, pýr kořen.
Užití: K očistným kúrám, zejména po užívání antibiotik i jiných léků. Čaj je možné pít dlouhodobě.