neděle 17. května 2009

Kosmetika z přírody - KVĚTEN

V květnu všechno kolem krásně kvete a příroda nám vše nabízí, stačí si jen nasbírat a umět tyto dary štědré přírody využít.

Také připravujeme pleť na slunění a připravujeme si olejíčky a balzámy, pokud bychom slunění trochu přehnaly.


Lidová kosmetika vysoce cení kontryhel obecný.

Odvar připravený z květů a listů je vhodný také ke každodennímu omývání pleti. Zachová mladou a svěží pleť. Kvete od jara do září a roste téměř všude. Je dobrou náhradou za heřmánek a lipový květ.


Nyní si také natrháme květy černé bezu:

Nasušíme si ho do zásoby také k občasnému omývání pleti a ke zklidňujícím a bělícím obkladům. Právě teď si můžeme udělat pleťovou masku z čerstvých květů a to tak, že hrst květů zalijeme vařící vodou a necháme ¼ hodiny stát.



Z květů kaštanu koňského si připravíme zklidňující olejíček:
Je vhodný po nadměrném slunění k jejímu zklidnění.
Postup:
Čerstvé květy vložíme do sklenice a zalijeme kvalitním olejem. Sklenici necháme stát na okně na teplém místě dva týdny. Dá se pak také smíchat 1:1 s heřmánkovým olejem, který si vyrobíme až v létě.



Pampelišku můžeme použít jako zkrášlující prostředek:
Připravíme si nálev z kořene a stvolů pampelišek a omýváme se jím tvář i oči a tím si vylepšíme zdravý vzhled pleti – pleť se zjasní.

Pampeliškový balzám
Pampeliškové listy a květy spaříme vroucí vodou. Na dvě hrsti pampelišky přidáme 4 šálky vody. Pak přidáme 10 dutých stonků a necháme 10 minut louhovat. Potom řádně protřepáme a přecedíme. Vychladlé uložíme ve skleněné lahvičce.
Balzám tiší spálenou pokožku od slunce. Balzám aplikujeme nejlépe tak, že tekutinu naplníme do lahvičky s rozprašovačem a nastříkáme na spálená místa na pokožce.

středa 6. května 2009

Přírodní léčení - Kokoška pastuší tobolka 20.


Capsella bursa-pastoris L.
Čeleď: Brukvovité (Brassicaceae)

Vyskytuje se většinou jako dvouletá bylina, někdy bývá jednoletá. Z růžice listů vyrůstá větvená lodyha s kopinatými přisedlými listy. Má drobné bílé květy, z kterých se vytvářejí trojhranné šešulky.
Obdobím květu je březen až listopad. Dá se tedy užívat čerstvá většinu roku, kdy je také nejúčinnější.
Obsahuje cholin, acetylcholin, tyramin, histamin, flavonoidy, saponiny, síru, třísloviny, minerální látky a draslík.

Užívá se hlavně v gynekologii při silném krvácení. Působí na hladké děložní svalstvo tak, že zvyšuje stahy svalů (využívalo se v porodnictví). Také i zevně zastavuje krvácení. Při onemocnění ledvin, ledvinovém a močovém písku, je užití vhodné.
Neužívat v těhotenství!!!


Užití (nálev):
1 lžíce čerstvé nebo sušené drogy se zalije ¼ l vařící vody a nechá se krátce vyluhovat.
Užívá se 2 – 3x denně.
Čaj z pastuší tobolky se pije při různých druzích krvácení. Patří sem krvácení z nosu, žaludku, střev a menstruační krvácení. Tak jako kontryhel obecný, tak i kokoška pastuší tobolka se pije 10 dní před začátkem menstruace a na počátku slabší nálev (jen kávová lžička drogy). V klimakteriu by měla každá žena vypít denně po dobu 4 týdnů dva šálky čaje. Pak udělat přestávku tři týdny a pak ještě pokračovat.

Při krvácení hemoroidů (zlaté žíle), se používá nálev na výplachy, sedací koupele a na omývání. Zároveň se pije čaj z kokošky a také z kontryhelu, přidá se 10 kapek tinktury z kokošky a tím se svalstvo vnitřně zpevní.

Kokoška pastuší tobolka reguluje tlak a proto je v hodná hlavně při vysokém, ale stejně i tak při nízkém krevním tlaku. Droga obsahuje vysoké množství draslíku a srdeční sval pro svoji kontrakci jej nutně potřebuje.
Droga je vhodná kombinovat se jmelím, které se připravuje jako studený macerát (po vyluhování se ohřeje).


Při krvácení z nosu se udělá silný nálev (ze 2 lžic drogy), nechá se 10 minut vyluhovat. Vlažný čaj se namočí do vaty a vloží do nosní dírky na 15 minut.
Také se může vymačkat čerstvá šťáva a použít.

Při onemocnění a atrofii svalů se připraví mazání (tinktura):
Čerstvě natrhanou drogu se stonky, listy i šešulkami nadrobno nakrájet a zalít režnou nebo ovocnou pálenkou do 40%, aby byly byliny zcela ponořeny. Nechat stát na teple 14 dní a pak scedit.

Při silné menstruaci se může užívat také kokoška ve víně:
Na 1 l bílého vína přidáme asi 10 dkg drogy a necháme vyluhovat na tmavém místě v teple asi týden.
Potom se přecedí a užívá každou hodinu 1 polévkovou lžíci.

Může se také přikládat na vystouplé křečové žíly a ovázat. Tento postup je možné zopakovat až po třech dnech.

Pří tříselné kýle natírat ochablé svalstvo často mazáním z kokošky a pít čaj z kontryhelu 3x denně po dobu 6 týdnů. Dále připravit z čerstvé kokošky sedací koupel nebo udělat zábal.

Při výhřezu dělohy zvolit stejný postup (mazat podbřišek několikrát denně a pít čaj
z kontryhelu a sedací koupel..)

Čerstvou kokošku je možné přidat také do čerstvého jarního salátu.

úterý 5. května 2009

Přírodní léčení - Kontryhel obecný 19.


Alchemilla vulgaris L.
Čeleď: Růžovité (Rosaceae)

Patří mezi rostliny s vytrvalým oddenkem, z kterého vyrůstají řapíkaté listy. Květy jsou světle zelené a sestavené do vrcholíků. Plodem je naška.
Kvete v dubnu až září.

Sbírá se nať, která obsahuje minerální látky, organické kyseliny, silice, hořčiny a třísloviny.
Působí protizánětlivě, svíravě, zastavuje krvácení a také má mírné močopudné účinky.

Kontryhel je bylinou, která má široké užití v gynekologii.
Užívá se v množství 2 šálků denně. Deset dní před počátkem menstruace až do ukončení, kdy reguluje menstruační krvácení a také tlumí bolesti v podbřišku. Při prvních příznacích klimakteria je vhodné užívat 1–2 šálky denně v průběhu 10 dní v každém měsíci. Tato bylinka také příznivě ovlivňuje psychiku v klimakteriu a prohlubuje spánek. Zpevňuje podbřišek při potratech a výhřezech dělohy. Zevně se užívá k výplachům při gynekologických zánětech a hemoroidech, které jsou postižené zánětem.
Užívá se také na myomy v děloze, kdy se pije delší dobu – 6 týdnů.
Používá se při krvácení z nosu, při silné rýmě k výplachům nosu, k omývání špatně se hojících ran a nežidů. Užívá se také jako kloktadla a klyzmatu k výplachům tlustého střeva (silnější odvar). Čaj z kontryhelu je vhodný pro nemocné diabetem a při obezitě.

Příprava čaje:
2 lžičky kontryhelu zalijeme ¼ l vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat.

Čaj proti migréně:
2 lžičky kontryhelu a 1 lžička máty.

Nápoj pro ženy:
1 lžička kontryhelu, 1 lžička měsíčku a 1 lžíce mochny husí. Směs přivedeme k varu v 1 ½ litru mléka a po 5 minutách scedíme. Mléko dochutíme medem včelím nebo pampeliškovým a skořicí.
Pomáhá při menstruačních potížích (popíjíme celý den po doušcích).

V gynekologii se kombinuje s kokoškou pastuší tobolkou pro zpevnění vnitřních orgánů.
Pro dobrý spánek spolu s chmelem otáčivým a kozlíkem lékařským působí jako sedativum.


Další formou užití je tinktura.
Užívá se při chudokrevnosti, srdečních slabostech, ochabnutí břišních svalů a nervových potížích, vodnatelnosti a horečkách…
Postup:
Do žitné nebo jiné ovocné pálenky naložíme kontryhel, aby byl zcela potopen. Při pokojové teplotě necháme stát 3 týdny. Pak přecedíme a užíváme.
Dávkování:
3 x denně 20 kapek v kontryhelovém čaji nebo vodě.

Pro posílení svalů se připravuje koupel z čerstvé nebo sušené drogy tak, že se maceruje ve studené vodě a druhý den se ohřeje k varu a slije do koupele.

pondělí 4. května 2009

Přírodní léčení - Kaštan - Jírovec Maďal 18.


Aesculus Hippocastanum L.
Čeleď: Jírovcovité (Aesculaceae)

Tento až 30 m vysoký strom je původním druhem z Balkánu a Malé Asie. Má vstřícné, řapíkaté listy dlanitě pěti až sedmičetné. Květy jsou sestaveny do jehlancovitých lat z vijanů.
Plodem je tobolka s plody - kaštany.

Na podzim se sklízí kaštany, které vypadávají z tobolek na zem. V dubnu až v květnu v době plného květu se sklízí květy. Také kůra je léčivá a sbírá se brzy na jaře z mladých větviček. Pupeny, které se sbírají v době, kdy jsou ještě obaleny pryskyřicí, se užívají jako gemmoterapie – léčba pupeny.

V květech kaštanu je obsažen glykosid quercin, quercitrin a isogquercitrin. V plodech –kaštanech jsou obsaženy saponiny, třísloviny, proteiny, oleje a škroby. Květy si nasušíme v době plného rozkvětu. Užíváme ho při zánětech horních a dolních cest dýchacích, kde napomáhá rozpouštět a uvolňovat vazké hleny.
Čaj z květů můžeme použít také k zevnímu ošetření kožních zánětů a popálenin. Také zlepšuje funkci nadledvinek.
Dávkování:
1 polévková lžíce na ¼ litru vody (pro vnitřní i zevní použití).

Kaštan má účinek protizánětlivý a také odstraňuje a zmenšuje otoky hlavně lymfatické. Má dobrý vliv na pružnost a pevnost cév. Působí hojivě při léčení hemoroidů, křečových žilách, zánětu žil, bércových vředů a trombóze. Má dobrý vliv na periferní prokrvování (studené nohy) a celkového prokrvování.

Z květů užíváme tinkturu, kterou dávkujeme po kapkách v množství jedné kapky na 1 kg hmotnosti a rozdělujeme ji do 3 dílčích dávek. Můžeme ji užívat spolu s tinkturou z jinanu (gingko biloba).

Květy můžeme také naložit na mazání:
Použijeme například režnou nebo jiný alkohol kolem 30 – 40%, do které vložíme květy tak, aby byly zcela potopeny (na láhev s alkoholem asi čtyři úplně rozvité květy). Za tři týdny pak přecedíme a slijeme do skleněné lahve a uschováme v chladu a temnu.

Z plodů kaštanu připravujeme mast:
Používáme čerstvý oloupaný a rozmačkaný kaštan, který smícháme se sádlem a zahřejeme k varu. Druhý den mírně ohřejeme a propasírujeme přes lněné plátno a přelijeme do malých nádobek, které skladujeme v lednici.

Pupenový výtažek (gemmoterapie), má dobrý vliv na zlepšení cirkulace krve v plicích a tím pozitivně ovlivňuje různá plicní onemocnění. Dobře působí na cévní stěny, na jejich pevnost a pružnost. Dá se využít při léčbě vředů, hemoroidů, zánětů žil, trombóze a také při špatném prokrvování.

Odvar z listů se používá k oživení barvy vlasů.

Nasušíme si také listy, které potom sušené můžeme použít k odstranění molů šatních ve skříni a molů moučných ve spíži. Pokud se chcete zbavit molů ve spíži, je dobré je odstranit vykouřením doutnajícími listy kaštanu a ořešáku. Vhodnou starší nádobu třeba z kameniny naplníme dřevěným uhlím a když zbývají z uhlí jen žhnoucí uhlíky, přidáme obojí listí. Zavřeme špajz a zajistíme dveře proti pronikání dýmu ven (kobercová páska). Několik hodin necháme a pak musíme hodně větrat. Molů se tímto způsobem zbavíte úplně.

Dříve se plodů kaštanu používalo pro jejich obsah saponinů (15 %) k výrobě mýdlových náhražek.

Také nesmíme zapomenout na lesní zvěř, která je vděčná za přikrmování kaštany na podzim.