úterý 27. října 2009

Nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6 - I.část

Tuky typu omega – 3 se řadí se skupině esenciálně mastných kyselin. Tyto tuky jsou pro život naprosto nezbytné.
Tyto tuky působí blahodárně na lidský organizmus.

Snižují riziko srdečních chorob – udržují krevní tuky na spodní bezpečné hranici, snižují krevní tlak, pomáhají tepnám udržovat svoji elastičnost a zároveň je chrání proti zánětu. Zajišťují, aby krev byla v těle zředěna a mohla všude v těle volně protékat.
Pomáhají při astmatu, artritidě, menstruačních bolestech a migréně.
Jsou důležité pro správné vidění. Také tuky zabraňují poškození jemných cévek v oku a stejně jako v cévách zajišťují dobrou cirkulaci.
Tyto tuky jsou dobrým palivem pro mozek, protože mozek je složen hlavně z tuků – v šedé kůře mozkové.
Omezují riziko vzniku rakovinného bujení.

Příznaky, které značí, že je v těle nedostatek těchto správných mastných kyselin:
Nejběžnější známkou nedostatku je vysušená pokožka.
Kolem každé buňky v pokožce je membrána, která zadržuje vlhkost uvnitř buňky. Omega – 3 mastné kyseliny tvoří součást membrány a udržují pokožku přirozeně hydratovanou. Pokud tedy trpíte suchou pokožkou, je pravděpodobné, že máte nedostatek těchto mastných kyselin ve stavě.

Mastné kyseliny se skládají z uhlíku, kyslíku a vodíku a jsou spojeny do molekul.
Tuky typu omega – 3 jsou polynenasycené. To znamená, že mají dvě nebo více dvojných vazeb v řetězci. První dvojná vazba je u atomu uhlíku číslo 3.

Tuky typu omega – 6 by neměly být přijímány ve stravě ve velkém množství.
Pro léčebné účely v poměru 3:1, tedy převážně omega – 3 mastné kyseliny.

Zdroje omega – 3 mastných kyselin:
 mastné ryby jako je losos, tuňák, makrela, mořské plody
 lněné semínko
 lněný, sezamový, brutnákový, olivový, konopný, rakytníkový a olej z pšeničných klíčků…

Čím více konzumujeme ve stravě omega – 6 mastných kyselin, tím více musíme zařazovat do stravy omega – 3 mastné kyseliny.

Zdroje omega –6 mastných kyselin:

Pro denní pokrytí potřeby stačí celozrný chléb, cereálie, ořechy, slunečnicová semena, burské ořechy, fazole, vejce, vepřové maso a drůbež.
Další množství tuků již pro výživu není potřeba.
Většina semen a cereálií také obsahuje určité množství omega – 3 mastných kyselin.

Další zdroje v podobě margarínu, majonéz, dresinků a smažených jídel jsou již nežádoucí a škodlivé.

Trans - mastné kyseliny:

Jsou to vysoce technologicky zpracované jedlé oleje. Čím více je tuk tekutí, tím více podléhá žluknutí. Hydrogenace tuků probíhá za vysoké teploty a za pomoci kovového katalyzátoru. K vynálezu hydrogenace došlo na počátku 20. století, aby se předešlo žluknutí tuků. Tento proces však přeměňuje omega - 3 a omega – 6 mastné kyseliny v tucích na nepřirozené tuky, které pouze poskytnou kalorie.
Tyto trans – mastné kyseliny se nenacházejí jen v tucích, ale také v různých komerčních výrobcích, připravovaných z těchto tuků.
Obchody se zdravou výživou nabízejí výrobky se zdravými tuky.

Lněné semínko:
Kromě omega – 3 mastných kyselin obsahuje látku lignan , která účinně působí proti rakovině prsu, tlustého střeva a prostaty.
Naši předci pekli také chléb z lněného semínka.

Duševní zdraví:
Množství duševních poruch včetně depresí a schizofrenie může být také způsobeno nedostatkem omega – 3 mastných kyselin.