pátek 12. února 2010

Čaj pro dobrou náladu


Pro každého člověka je velmi důležitý pozitivní vztah k okolnímu světu. Jakákoliv negativní navozená škodí především nám samým. Podlamuje naši sebedůvěru a následně způsobuje nerovnováhu v organizmu. Jestliže si chceme zachovat a podpořit optimistický postoj k okolnímu světu, ke svému okolí, může nám v tom úspěšně pomoci i bylinná směs pro dobrou náladu.


I.směs

30 gr kmínu

40 gr fenyklu

25 gr heřmánku

20 gr kozlíku

15 gr řebříčku

5 gr pelyňku



K přípravě čaje použijeme 2 čajové lžičky směsi na ¼ l vody. Doba louhování je 7 minut.

Pijeme 1 šálek ráno a večer po 3 týdny, pak uděláme 1 týden přestávku.



II.směs

35 gr meduňky

30 gr kopřiv

25 gr jahodového listu

25 gr máty

15 gr řebříčku

15 gr měsíčku lékařskéhoA

50 gr ostružiníku list



Příprava čaje je stejná, jako u předešlé směsi.

Čaj můžeme dochutit včelím nebo pampeliškovým medem a citrónem.

Po třech týdnech uděláme druhou směs:

50 gr zlatobýlu

35 gr třezalky

25 gr ostružiníku

25 gr černého rybízu list

25 gr tymiánu

20 gr kmínu

20 gr anýzu.



Po dalších třech týdnech se opět vrátíme k první směsi, kterou pijeme obden.



čtvrtek 11. února 2010

Zelí jako lék


Brassica Oleracea L.


Zelí je jednoletou rostlinou. V léčitelství je vysoce seněné.

Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, biotin, vitamíny K a P. Dále minerály – draslík, vápník, sodík, hořčík a železo. Stopové prvky – molybden, nikl, vanad, cín a stříbro. Obsahuje také jód, insulin, karotenoidy a glycidy.

Užívá se při avitaminózách, chorobách žlučníku, jater, žaludku, střev, srdce a cév. Šťáva z bílého zelí příznivě působí (hojivě) na zánět trávicího ústrojí a na žaludeční a dvanácterníkové vředy (užívá se 3x denně v množství 1,5 dl).

Při kožních nemocech čistí krev a netoxikuje ledviny a játra.

Kysané zelí působí protiřečím a projímavě. Na dobré odkašlávání je dobré připravit směs šťávy ze zelí a medu rovným dílem.

Na spáleniny a různé furunkly, akné a revmatizmus, dnu a revmatoidní artritidu užíváme listy, které rozválíme válečkem. Tak se lépe dostanou léčivé látky do tkáně. Listy přiložíme na postižené místo a ovážeme obinadlem.

Dalším způsob je, že se list rozemele a smíchá s bílkem. Další postup je pak stejný (obzvlášť vhodný způsob na popáleniny, opaření i spálení sluncem).


Kyselé zelí

Patří k nejzdravějším potravinám. Tato potravina je dostupná pro každého a mnoho nestojí.

Může nahradit nedostatek jiné zeleniny, protože obsahuje řadu významných látek, nezbytných pro lidský organizmus.

Všechny živiny se zde vyskytují v optimálních poměrech. Zelí také významně posiluje imunitu.

Ničí střevní bakterie.

Pravidelné zařazování zelí do jídelníčku zaručí pravidelní vyprazdňování, harmonizaci ledvin a odstranění problémů žlučníku a jater.

Zelí je také přírodním omlazovacím prostředkem. Ten, kdo zelí konzumuje pravidelně, může významně ovlivnit proces stárnutí a udržet si tělo v dobrém stavu.

Zelí si také můžeme připravit sami doma, třeba podle receptu našich babiček. V jídelníčku našich předků bylo zelí na prvním místě spolu s bramborami. Zajímavé je, že naši předci konzumovali jednoduchou stravu a netrpěli tolik civilizačními nemocemi, jako dnešní populace. A hlavně, jídlo se připravovalo doma, čerstvé a bez chemických konzervačních látek.

Aby zelí skutečně splnilo svůj léčivý efekt, je dobré konzumovat denně kysané zelí přírodní v množství jedné kompotové misky a je ho možné různě dochutit. Například ve formě zelného salátu s přidáním cibule a olivového oleje.


Výborný je také salát z kysaného zelí, červené řepy, vařených brambor a sterilovaného hrášku.

Postup:

½ kg vařených brambor

½ kg kysaného zelí

malá plechovka sterilovaného hrášku

sklenice sterilované červené řepy bez nálevu

olej slunečnicový nebo olivový

sůl a mletý kmín

Všechny suroviny smícháme a dochutíme solí a kmínem. Tento salát se může jíst samotný nebo jako příloha k masu. Salát je dobré nechat odležet.


Čočkový salát také můžete obohatit syrovým kysaným zelím.

Postup:

30 dkg čočky

1 červená kapie

1 menší cibule

1 jablko

hrstka syrového kysaného zelí

olivový olej

šťáva z citrónu

trochu cukru, pepř, sůl

Namočenou čočku uvaříme v téže vodě doměkka. Scedíme a do horké čočky přidáme olej, sůl, pepř, cukr a necháme vychladit.

Do prochladlé směsi pak přidáme ostatní suroviny, nakrájené na nudličky.

Proleželé a vychlazené podáváme s celozrnným pečivem.



úterý 9. února 2010

Přírodní léčení - Vilcacora 23.

Vilcacora (Uňa de Gato a také Kočičí dráp)

Uncaria tomentoza Willd. D. C.


Užívá se z tohoto stromu vnitřní kůra.

Obsahuje tetracyklické a pentacyklické oxidolové alkaloidy jako hirsutin, hirsutein, dihydrokorynatein, rincofilin, isorincofilin, mitafilin, isomitrafilin, pteropodin, isopteropodin, speciofilin a uncarin F, pak triperteny, flakony a další látky, které působí protizánětlivě, anitioxidačně, antibakteriálně, protivirově, cytostatiky a imunostimulačně.

Obsažené látky mají příznivé účinky na kardiovaskulární systém, zahrnující prokrvení periferních krevních cév, snížení srdeční frekvence a do jisté míry snižující hladinu krevního cholesterolu. Vilcacora má schopnost působit proti kumulaci krevních destiček a trombů. Pití odvarů tedy zlepšuje stav cév, zabraňuje vzniku krevních trombů a tím předchází srdečnímu infarktu a mozkové mrtvici.

V tradičním peruánském léčitelství se užívá k léčbě zánětů, rakoviny, nádorů, artritidy, onemocnění žaludku a jako diuretika působí močopudně.

V zevním použití lýko peruánští léčitelé aplikovali také při hadím uštknutí.

Odvar z kůry je využíván k výživě, zahnání žízně a pro celkovou obnovu vyčerpaného organizmu.


Přes tyto úžasné léčitelské vlastnosti této drogy se nedoporučuje užívání u osob s poruchou krvetvorby, u osob na chemoterapii a radioterapii, u osob s roztroušenou sklerózou, těhotným a kojícím ženám a ženám, které chtějí otěhotnět.


Pomáhá a užívá se

  • při nádorových onemocněních a pro jejich prevenci (obsahové látky mají antioxidační, imunostimulační a antivirové účinky)
  • proti zánětlivým onemocněním trávícího traktu - působí při Crohnové chorobě, zánětech tlustého střeva, narušení bakteriální flóry tlustého střeva po léčbě antibiotiky, peptických vředech
  • příznivě působí při chorobách spojených s poškozením funkce imunitního systému - účinky na živý organismus jsou zcelamimořádné, údajně zvyšuje imunitu až o 60 %
  • potlačuje chronický únavový syndrom
  • léčí chronické infekce horních cest dýchacích, záněty vedlejších dutin nosních a napomáhá při léčbě a prevenci jejich virových onemocnění, jako je chřipka
  • pro protizánětlivé účinky pomáhá při revmatizmu a artritidě
  • ulehčuje potíže při oběhových chorobách
  • při kvasinkových a plísňových onemocněních
  • při alergiích a astmatu
  • při infekci močových cest
  • při zvýšeném krevním tlaku
  • některé obsažené alkaloidy mají příznivý vliv na paměť
  • napomáhá při léčení boreliózy
  • je využívána i k podpůrné léčbě nemocných virem HIV (AIDS)

Vilcacora a její praktické léčebné využití
Konkrétní nemoci, na které se Vilcacora s úspěchem používá jsou zejména a hlavně různé druhy rakoviny od ledvin a močových cest, přes rakovinu prostaty, plic a dýchacích cest, zažívacího traktu, ženských pohlavních orgánů, rakovinu prsní žlázy včetně předrakovinné prevence.

Další velmi širokou indikací jsou zánětlivá onemocnění různých lokalizací od zánětu kloubů, ledvin, plic, průdušek, slinivky, močového měchýře, žaludku, atd. v jejich akutní i chronické podobě.

Další dobré zkušenosti přinesla kombinace v léčbě artrózy, bolestí různého původu, u lupenky a jiných kožních onemocnění, v menopauze, při vředovém onemocnění žaludku, vysokého krevního tlaku, špatné funkci jater např. po žloutence, dokonce i při onemocněních jako je deprese , stavy úzkosti, menstruační poruchy, hučení v uších, hemeroidy, křečové žíly, astma, cukrovka atd.

Preventivní podávání Vilcacory je samozřejmostí. Můžeme podstoupit např. omlazující kůru, kůru proti padání vlasů, revitalizující kůru, redukovat nadměrnou či nedostatečnou hmotnost nebo obecnou protirakovinnou prevenci.

Rostlina obsahuje celou řadu alkaloidů.Významné místo mezi nimi zaujímá izopteropodin, o němž bylo prokázáno, že dokáže nečinný a oslabený organismus probudit k boji proti nemocem.