Rajské jablko
Lycopersicon esculentum
Čeled: Lilkovité (Solanaceae)
Rajčata proti rakovině a infarktu
Čerstvá rajčata nejsou jen lahodným zdrojem vitamínu C, ale opravdovou nízkokalorickou pochoutkou s obsahem důležitých látek, které napomáhají snížit riziko vzniku rakoviny a infarktu.
Rajčata jsou dostupná celý rok a od června do října je můžete sklízet i na našich zahrádkách. Svůj původ mají v subtropických pásmech Jižní Ameriky, kde je začali již v 5 st. př. n. l. pěstovat peruánští indiáni. Poté, co byla objevena Amerika, se rajčata rozšířila do Evropy. Z počátku byly tyto plody považovány za jedovaté a sloužily spíše jako okrasná rostlina. V dnešní době se rajčatům daří především v jihoevropských zemích, kde byla vyšlechtěna v nepřeberném množství různých druhů, které se od sebe liší tvarem, velikostí, chutí i barvou.
Obsahují rostlinné bílkoviny, enzymy, aminokyseliny, cukry, pektiny a škrob. Rajčata obsahují také karotenoidy, které dodávají zelenině charakteristickou barvu. Patří mezi antioxidanty, které zachycují v těle volné radikály a mohou snížit vznik srdečních chorob až o 50%.
Lykopen, nejvýznamější karotenoid, naše tělo přijímá z vařených rajčat, rajčatové šťávy nebo ze syrových jablíček. Ta jsou vhodná k použití do salátů a nejlépe je zakápnout olivovým olejem, který využití lykopenu zvyšuje.
Rajčata posilují metabolismus, buněčnou strukturu a chrání sliznice v celém těle. Upravují hladinu cukru v těle, povzbuzují mozek a nervy a pomáhají při chronické únavě.
Obsahují vitamíny skupiny B, kyselinu citrónovou, vinnou, jablečnou, listovou a vitamín C, který podporuje imunitní systém, draslík, zinek, fosfor a ještě obsah solí železa ,a také vlákninu.
V nezralých plodech je přítomen alkaloid tomatin, tomatidin a těkavé alkoholy, také glykoalkaloid solanin.
Nedozrálá, zelená rajčata, jsou toxická a jejich konzumaci je třeba se vyhnout.
Rajčata mají všestranné použití. Mohou se péct, smažit, použít k přípravě omáček a různých šťáv.
Nejlépe je však používat za syrova. Čerstvá šťáva z rajčat má silný účinek antibiotický. Jsou silně močopudná, můžeme je tedy užívat při chorobách ledvin a močových cest.
Při pravidelné konzumaci snižují obsah cholesterolu v krvi, působí protiskleroticky, zlepšují krvetvorbu, především tvorbu hemoglobinu. Posilují srdce a příznivě ovlivňují činnost jater.
U nemocných, trpících revmatoidními potížemi, je však lépe se rajčatům vyhnout (jedná se o vysazení všech lilkovitých, jako jsou také brambory, papriky a baklažány).
Škodlivým produktem je kečup, který podporuje tvorbu plísní v organizmu.
Při nákupu upřednostňujeme červené vyzrálé plody. Skladování v chladničce není vhodné. Při teplotě 14 – 16 oC vydrží několik dní. Při vyšší teplotě naopak dozrávají.
Pokud chceme rajčata do pokrmu oloupaná, nařízneme na špičce křížek a na 15 vteřin ponoříme do vroucí vody a hned vyjmeme. Těžce stravitelnou slupku pak snadno odstraníme.
Koupele v nati z rajčat
Na unavené nohy je blahodárná koupel z nati rajčat. Koupel zlepšuje kvalitu cév a ty se stávají pružnější a nepraskají. Také snižují krevní tlak.
Koupat můžeme také ruce.
Doba koupelí je 15 – 20 minut v teplé vodě.
Žádné komentáře:
Okomentovat