neděle 1. února 2009

Jablečný ocet 6.


Jablečný ocet 6.

Důvod, proč v dnešní době téměř zcela vymizel nepasterovaný nefiltrovaný jablečný ocet z regálů je ten, že převážná většina spotřebitelů nakupuje raději očima a tmavá barva hustého přírodního jablečného octa s usazeninou se může zdát na pohled neatraktivní. Proto dnešní výrobci vyrábí průmyslové rafinované a filtrované octy bez ohledu na naprostou ztrátu veškerých hodnotných vlastností. V průběhu destilace dojde k zničení hodnotných enzymů a oddestilování draslíku, fosforu, přírodního fluoru, křemíku, stopových prvků a pektinu. Destilace rovněž odstraní důležité kyseliny, které v těle pomáhají ničit toxiny a nezdravé bakterie. Jediným pravým jablečným octem je čistě přírodní, nepasterizovaný a nefiltrovaný jablečný ocet s ‚matkou‘.

A čím je tedy jablečný ocet tak zajímavý? Především jde o to, že přírodní enzymy a kyseliny v jablečném octu zřeďují krev a tak pomáhají detoxikaci organismu. Dnešní standardní dieta plná živočišného proteinu a tuků krev zahušťuje a na základě toho se většina toxinů ukládá v těle. Řidší krev na principu osmózy do sebe nabírá z okolního hustšího prostředí toxiny již v těle uložené a ty jsou tak krevním řečištěm a následně vylučovacím systémem z těla odstraněny. Jablečný ocet je jediným octem, který nevyvolává v těle kyselou reakci. Většina dnes konzumované potravy tuto kyselou reakci způsobuje a překyselené tělo je živnou půdou pro většinu nemocí a bakterií. Přírodní syrový jablečný ocet pomáhá tuto kyselou reakci neutralizovat, podobně jako konzumace syrového ovoce a zeleniny, a tak přispívá k dosahování optimálního zdravotního stavu a imunity.

Nepasterovaný jablečný ocet v sobě především uchovává veškeré hodnoty a látky skryté v jablkách. Ne nadarmo se říká ‚ jedno jablko denně a doktora není třeba. Jablečný ocet v sobě navíc, mimo to že je chutným ochucovadlem, obsahuje hodnotné enzymy vzniklé v průběhu fermentace a přírodní kyseliny, které ničí v těle i v přijaté stravě toxiny a nepřátelské bakterie, a dodává tělu potřebné minerály, zejména draslík, jehož má většina dnešní populace nedostatek. Je známo, že jablečný ocet může předejít průjmům vzniklým z kontaminované potravy. Dále napomáhá trávení, vstřebávání potravy a vylučování, proto je dnes rovněž doporučován jako prostředek k hubnutí. Mezi neduhy, proti kterým je jablečný ocet účinným pomocníkem patří například artritida a bolesti kloubů obecně – nápoj připravený z vody, dvou lžiček jablečného octa a dvou lžiček nerafinovaného medu konzumovaný v průběhu celého dne již zbavil řadu lidí bolestí. Dále jablečný ocet pomáhá na kašel, astma, ekzémy, koliky, poruchy srážlivosti krve, únavu, bolesti hlavy, vysoký krevní tlak, nespavost, při ztrátě vlasů, odstraňuje bolesti svalů, pomáhá udržovat zdravou pokožku a podporuje správnou funkci ledvin a vylučovacího systému.

Kromě všech těchto hodnotných vlastností je jablečný ocet velmi chutným základem salátových dresingů, omáček, marinád, polévek a dalších pokrmů.
Je toho opravdu hodně čím je jablečný ocet zajímavý, nicméně je potřeba mít na paměti, že jediný jablečný ocet, který si zachovává tyto úžasné vlastnosti je přírodní nedestilovaný a nefiltrovaný ocet vyrobený z jablek, tak jak to Matka Příroda chtěla.

Žádné komentáře: