úterý 22. července 2008

Přírodní léčení 6. - Dobromysl obecná

Dobromysl obecná
Origanum vulgare

Je hojně rozšířená bylina, která se často vyskytuje na slunných stráních, pasekách, světlých lesích a skaliscích od nížin až do hor. Často se také pěstuje na zahrádkách. Celá rostlina příjemně voní. Tato bylina je častou potravou různých motýlů. Je také výbornou medonosnou rostlinou. Pro aromatickou a kořenitou chuť se používá také jako koření. Droga je právem takto nazývaná, protože při pravidelném a dlouhodobém užívání působí jako antidepresivum a zlepšuje náladu.

Nať obsahuje silice, jejíž hlavní složkou je thymol, dále třísloviny, hořčiny, těkavý olej, hořčiny a další látky.

Kvetoucí nať se sbírá po celé léto, nejlépe kolem poledne a odpoledne. Droga je příjemně aromatická a má mírně nahořklou chuť.

Tato droga působí silně protikřečovitě a je vhodná při tzv. hořčíkové terapii při křečovitých stavech i při epilepsii. Používá se při ischémii srdeční a angině pectoris , protože zlepšuje prokrvení srdeční i periferní.

Zmírňuje křečovité bolesti v břiše a napravuje pokažený žaludek. Příznivě působí při zánětech střev. Je vhodná při dráždivém kašli. Podporuje trávení a dobře působí na slinivku a to na její činnost při tvorbě enzymů.

Tuto drogu podáváme v nálevu samostatně a nebo ve směsích. Může se kombinovat s drogami, které obsahují hořčiny, například třezalka, puškvorec, zeměžluč, hořec a řebříček.

Pokud ji používáme při onemocnění dýchacího ústrojí, kombinujeme s jitrocelem, podbělem, fenyklem,diviznou apod.

Pří některých bolestech hlavy může pomoci inhalace dobromysli s plody jalovce. Rovněž při kašli a rýmě příznivě působí inhalované páry.

Při léčbě epilepsie a depresí se může droga používat dlouhodobě., jedná se však o lehčí stavy.

Droga se také používá jako koření v kuchyni. Středomořská dobromysl se jmenuje oregano.

K celkovému posílení se používá nálev, kdy se 1 polévková lžíce čerstvé nebo sušené dobromysli zalije 0,5 l vařící vody a nechá se 10 minut vyluhovat. Užívá se vždy po jídle a pije se po doušcích..

Při žlučníkových, střevních a žaludečních potížích se pije:

dobromysl 50 gr
ožanka kalamandra 20 gr
smil písečný 30 gr

Užívá se několikrát denně šálek po doušcích.

Víno z dobromysli

50 gr čerstvých květů dáme do litru bílého vína a necháme 10 dnů vyluhovat a pak přefiltrujeme. Uschováme v chladu a používáme po večerním jídle.

Příznivě působí při astmatu, celkově uvolňuje tělo a snižuje pocit úzkosti na prsou, navíc uklidňuje a prohlubuje spánek.

Je dobré ze sušené dobromysli připravit prášek namletím. Ten pak smícháme s medem a užívat 1 lžičku mezi obědem a večeří. Tento med zlepšuje dýchání, upravuje menstruaci, stolici a mírní kašel.

Rovněž ji můžeme využít v různých alkoholických výrobcích, ale používáme střídmě, jen jako lék. Z natě se destilací také získává silice.

Používá se do posilujících koupelí, hlavně pro děti. Při onemocnění krčních a zánětech dásní se používá jako kloktadlo.


Odkazy:

- Přírodní léčení – 5. Jitrocel

- Vitamíny a minerály a jejich působení v lidském těle

( křeče v lýtku)

Žádné komentáře: