středa 9. července 2008

Přírodní léčení 4. - Třezalka tečkovaná



Třezalka tečkovaná

Hypericum perforatum

Používá se kvetoucí nať, která se sbírá nejlépe ráno po rozkvětu, když sejde rosa. Obsahuje těkavé látky, které slunce vydestiluje a k večeru již pozbývá účinnosti. Nejúčinnější bývá okolo 24.července na svátek svatého Jana a proto se o ní mluví jako o bylině svatojánské.

Obsahuje třísloviny, flavonové glykosidy, rutin, silice quercetin, červené barvivo hypericin, pryskyřice, organické kyseliny, provitamin A, vitamin C.

K nežádoucím účinkům patří přecitlivělost na UV záření, proto by jí citliví jedinci neměli používat při pobytu na slunci.

Působí jako antibiotikum, podporuje výměnu látkovou, působí protizánětlivě, léčí ekzémy, plíce,játra, žaludek, dvanáctník, působí proti průjmu, používá se v ledvinových protizánětlivých směsích. Mladá děvčata v čase dospívání by měly po určitou dobu pít čaj každý den 2 – 3 šálky denně pro dobrý vývin ženských orgánů, rovněž pomáhá při nepravidelnosti menstruace. Je součástí čajů v době klimakteria. Používá se jako základní bylina do směsi čaje na léčbu roztroušené sklerózy. Zlepšuje kvalitu cévních stěn. Hemoroidy léčí vnitřně pomocí léčivého čaje formou klyzma. Působí na léčení obrn v počátečních stádiích i po mozkových příhodách v kombinaci pití čaje a obkladů z třezalkového oleje. Působí při úzkosti, neklidu, psychickém napětí a lehčích depresích.

Nervový čaj

100 gr nati dobromysli

50 gr nati třezalky

50 gr vrbky úzkolisté

25 gr květu vřesu

25 gr květu měsíčku

2 – 3x denně spaříme 1 vrchovatou lžičku této směsi šálkem vařící vody a necháme 10 minut vyluhovat.

Podává se několikrát denně formou nálevu. Doba léčby je nejméně 3 týdny, kratší nemá smysl, protože zabírá až za 14 dní. Po 3 týdnech uděláme 1 týdenní přestávku, nejdéle pijeme po dobu 3 měsíců.

Při zánětu trojklanného nervu pijeme 2 – 3 šálky denně a postižené místo masírujeme několikrát denně třezalkovým olejem.

Zevně se používá při namožení svalů, při zranění po úderu, otevřených ranách, oteklých žlázách, tlumí vnitřní krvácení. Pomáhá při bolestech zad a křížových bolestech, při ischiasu a revmatismu, při opaření a spáleninách z nadměrného slunění. Je vhodná pro kojence s bolavým bříškem. Rovněž pomáhá k ošetření ran domácím zvířatům. Nejlépe je používat k těmto účelům:

Třezalkový olej

Květy natrhané za slunečného dne naplníme do lahve a zalijeme slunečnicovým nebo olivovým olejem tak, aby byly květy úplně ponořené v oleji. Postavíme na několik týdnů na slunce nebo na teplé místo. Po čase se olej zbarví do červena, pak přecedíme přes hadřík a uschováme v tmavých lahvičkách v lednici.

Můžeme si také připravit tzv.“arniku na nervy“:

Třezalková tinktura

Třezalkové květy zalijeme ovocnou pálenkou tak aby byly květy zcela ponořené. Necháme na slunci nebo na teplém místě 3 týdny stát, pak přefiltrujeme a užíváme 1 čajovou lžičku na noc ve vodě nebo bylinkovém čaji. Tuto tinkturu využijeme při onemocnění a zánětech nervů, neurózách a nespavosti.

Třezalkové koupele nohou (sedací koupele)

Během týdne si uděláme 6 koupelí po sobě. Tato kůra je vhodná při všech nervových poruchách. K tomu ještě přidáme pitnou kůru s příměsí třezalky.

Třezalkové víno

Do lahve bílého vína dáme na 14 dnů 30 gr květu třezalky. Pak přefiltrujeme a uschováme v chladu. Užíváme 5 cl před obědem a večeří. Léčí nervové projevy při astmatu.

Žádné komentáře: