pondělí 30. června 2008

Přírodní léčení 3.- Heřmánek pravý



Heřmánek pravý

Chamomilla recutita

Roste v této době na lesních lukách, na polích, v obilí, kukuřici, jeteli. Pozná se tak, že květní lůžko je kuželovitě vyklenuté a duté, čímž se výrazně liší od dalších příbuzných druhů. Heřmánek je „všelékem“, zvláště pro malé děti.

Napomáhá pocení, mírní křeče a uklidňuje, působí protizánětlivě a desinfekčně. Zevně se používá na obklady a oplachy zanícených očí a zánětu spojivek, na kloktání při bolesti zubů a na omývání ran. Při mrzutosti bychom měli vždy vypít šálek heřmánkového čaje. Suchý polštářek z bylin se používá jako teplý obklad na bolavá místa. Léčí střevní a žaludeční choroby, popáleniny. Téměř neexistuje oblast, kde by heřmánek nemohl pomoci.

Drogou je květ, který je nejlépe sbírat za slunného dne. Obsahuje silice s modravými azulény, flavonoidy, cholin, slizi, hořčiny, atd. Na jedné straně je znám jeho jistý účinek antialergický a na druhé straně funguje jako alergen, proto citliví jedinci ho používají opatrně.

Tišivě působí i koupele a omývání, protože heřmánek má dobrý vliv na celý nervový systém. Jestliže si jednou týdně omýváte obličej heřmánkovým nálevem, tvář bude mít zdravou barvu. Rovněž oplachování světlých vlasů je vhodné pro pěkný lesk a vzdušnost.

Čaj

Připravíme tímto způsobem: 1 kávovou lžičku spaříme ¼ l vody a krátce vyluhujeme a scedíme.

Je vhodný na léčení hemoroidů vnitřně odvarem z květů a zevně heřmánkovou mastí, která se připravuje následovně:

Heřmánková mast

250 gr vepřového sádla zahřejeme a vsypeme dvě hrsti čerstvých květů, jakmile vzkypí, zamícháme a necháme na chladném místě do druhého dne vyluhovat. Druhý den zahřejeme a přes lněnou látku přefiltrujeme a vymačkáme. Naplníme malé nádobky, které uschováme v lednici.

Jestliže budeme vdechovat heřmánkové páry pod ručníkem, můžeme léčit rýmu a záněty nosních dutin. Jednu polévkovou lžíci zalijeme litrem vroucí vody a pak inhalujeme.

Pro koupele ve vaně dáme dvě hrsti heřmánku na 5 l vody a převaříme. Na teplé obklady použijeme l lžíci heřmánku a ¼ l vody nebo také mléka a přivedeme k varu. Po krátkém vyluhování přikládáme obklady na bolavá místa.

Bylinný polštář

připravíme tak, že lněný nebo bavlněný sáček naplníme usušenými květy a zašijeme. Dobře zahřátý sáček přiložíme na bolavé místo.

Při neuralgiích a bolestech v končetinách můžeme použít

Heřmánkový olej

Sklenici naplníme čerstvými květy, které jsme nasbírali za slunného dne a ty zalijeme nejlépe olivovým olejem lisovaným za studena. Květy musí být v oleji ponořené. Sklenici uzavřeme a necháme stát 14 dní na slunci. Pak přefiltrujeme a uschováme v lednici.

Při bolestech v uších se používá tampón namočený v teplém oleji z heřmánku několikrát denně.

Při nadměrné bolesti se používá heřmánek ve směsi:
1 lžička saturejky
1 lžička máty
1 lžička heřmánku

Může se sladit medem, podává se před hlavním jídlem 1 šálek.

Při zánětlivém onemocnění střev pijeme čaj z 1 polévkové lžíce květu, necháme 5 minut vyluhovat. Pije se vždy zásadně před jídlem.

Při zadržování moče se osvědčil tento recept: Ve víně uvařený heřmánek se užívá šálek ráno a večer. Potom moč začne odcházet. Je třeba užívat několik dní, až do zlepšení potíží.

A na závěr lidové přísloví: „Před heřmánkem smekni“.

Žádné komentáře: