pondělí 16. června 2008

Vitamíny a minerály a jejich působení v lidském těle

Křeče v lýtku

Nastupují náhle, často při sportu, po prochladnutí či dokonce v noci a způsobují prudkou několikaminutovou bolest. Příčina křečí se někdy nedá zjistit. Jindy je způsobují onemocnění cév, nervů, látkové výměny nebo nerovnováha vnitřních tekutin, vitamínů a minerálů.

Křeče vznikající v důsledku cévního onemocnění:

- křečových žil - potíže nastupují především v teplém období, po dlouhém stání či sezení, kromě křečí trpí lidé postiženi křečovými žilami pocitem těžkých nohou

- trombózy (ucpání hlubokých žil)

- arterosklerotického uzávěru tepen - projevuje se především křečemi a bolestí po dlouhé chůzi

Křeče vznikající v důsledku onemocnění nervů:

- onemocnění periferních nervů např. v důsledku cukrovky, alkoholismu či boreliózy, objevují se poruchy citlivosti, ochrnutí a křeče

Křeče v důsledku nedostatku hořčíku:

Nedostatek hořčíku se může projevovat pouze ve svalech či orgánech, hodnota hořčíku v krvi může být normální, nejčastějšími příčinami nedostatku hořčíku jsou stavy silného pocení, chronický alkoholismus, těhotenství, dlouhodobé hladovění či jednostranné diety, silná fyzická námaha či stres, užívání močopudných prostředků (diuretik) či projímadel, chronický průjem či zvracení, onemocnění štítné žlázy nebo cukrovka, nedostatečný přívod tekutin.

Už mírný nedostatek hořčíku (magnézia) se projevuje i u zdravých lidí poruchami některých funkcí, podrážděností, napětím, citlivostí vůči hluku, vznětlivostí, hádavostí, úzkostlivostí. Při větším nedostatku se mohou dostavovat záškuby, chvění, nepravidelný tep, nespavost, tělesná slabost, křeče v lýtkách a chodidlech.

Nedostatek hořčíku je u lidí velmi rozšířený. Umělá hnojiva, která se používají k pěstování rostlin zasolují půdu a rostliny pak nemohou hořčík z půdy vstřebávat.

Dále je při některých nemocech potřeba hořčíku velice zvýšená, např. u průjmu, onemocnění ledvin, cukrovky, při požívání alkoholu. Velké množství hořčíku spotřebují také ženy, které užívají antikoncepční tablety a estrogeny.

Při podávání hořčíku ve formě potravinových doplňků však nelze očekávat trvalé výsledky, není-li současně přijímána vhodná strava a podáván vitamin B6.

Přírodními zdroji hořčíku jsou především fíky, citron, grapefruit, kukuřice, mandle, ořechy, kakaový prášek, semena, tmavá zelenina a jablka.

První pomoc při vzniku křečí:


Někdy pomáhá protažení svalu postiženého křečí, chůze, masáž či koupel v teplé vodě. Je třeba mít na paměti, že prudká bolest ve svalu nemusí být způsobena pouze křečí, nýbrž i žilní trombózou či natržením svalu. Pokud by bolest trvala dlouho, je nutno navštívit lékaře. Prevencí opakovaného výskytu křečí je léčba výchozího onemocnění či stavu nerovnováhy, který křeče vyvolává.

Vhodné doplňky stravy

Vhodnými doplňky stravy obsahujcími hořčík jsou ZDRAVÍČKO Hořčík, ZDRAVÍČKO Vápník + Hořčík + Zinek, ZDRAVÍČKO Vápník + Hořčík + Mangan, ZDRAVÍČKO Multi, ZDRAVÍČKO Lactavit, ZDRAVÍČKO Osteo





1 komentář:

Jitka Daňková řekl(a)...

Dobrý den, zásadním důvodem nedostatku hořčíku v těle bývá nadmíra cukru v potravě. Na zpracování 1 molekuly cukru prý potřebuje tělo sáhnout do rezerv pro 56 molekul magnézia. To je hodně. U mne i mojí babičky stačilo omezit v potravě cukr a dlouholeté noční křeče v nohách velmi rychle ustoupily.