sobota 21. června 2008

Přírodní léčení 2.- Lípa obecná


Lípa obecná
Tillia vulgaris

Hlavním předmětem sběru je květ, který se sbírá v červnu, nejlépe okolo poledne a odpoledne za slunného počasí. Květy se sbírají také z lípy malolisté a velkolisté.

Pro svůj obsah tříslovin, sliznatých látek, flavonoidů, silic a saponinů se používá hlavně v době chřipek. Je vynikající potopudnou a uklidňující drogou. Reguluje tvorbu střevních a žaludečních šťáv. Používá se také při křečových bolestech močového a trávicího ústrojí a také při narušené funkci žlučníku.

Lipový květ se také používá ve směsi. Kombinuje se s květem černého bezu, maliníkem, ostružiníkem a také tužebníkem jilmovým.

Při chřipce můžeme podávat květ lípy také s acylpyrínem, citrónem a malinovou šťávou.

Květ má také příznivý účinek na nervovou soustavu.

Při nespavosti:

1 čajová lžička lipového květu

1 čajová lžička meduňky

1 čajová lžička majoránky

Směs přelijeme 0,3 l vařící vody, necháme vyluhovat 5 minut. Pijeme večer a před spaním.

Při svědění těla a ischiasu:

Při ischiasu 1 lžičku květu zalijeme šálkem vařící a necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme 3-4 šálky denně po doušcích mezi jídly.

Při svědění těla vypijeme stejné množství čaje ale luhujeme ho jen 5 minut.

Při stresu, pro snížení vysokého krevního tlaku použijeme 15 gramů květu, který přelijeme 0,5 l vody. Vyluhujeme 15 minut a pijeme celý den po doušcích.

Při pocitu stísněnosti a strachu 1 lžičku květu zalijeme šálkem vařící vody a necháme 5 minut vyluhovat. Do zchladlého nálevu přidáme 10 – 15 kapek tinktury z kozlíku lékařského.

Pokud si vyrobíme z květů tinkturu, použijeme směs obou tinktur v poměru 1:1 v množství 10 kapek od každé.

Žádné komentáře: