středa 4. června 2008

Přírodní léčení 1.- Černý bez




Žijeme ve 21. století, v období rozvoje vědy, techniky i kultury. Na straně jedné je tu obrovský rozmach techniky a růst životní úrovně. Na straně druhé zničené životní prostředí, znečištění oceánů, pěstování modifikovaných plodin,devastace krajiny a bohužel i lidské morálky.

Lékařská věda je na vysoké úrovni. Farmaceutické koncerny dodávají do lékáren stále větší množství nových, zdánlivě účinnějších léků. Naproti tomu přibývá stále více zhoubných nádorových onemocnění, infarktů myokardu, těžkých alergií, cukrovky a různých závažných chronických onemocnění, které se objevují u stále nižších věkových kategorií.

Proto je třeba se zaměřit na přírodní formy prevence a léčení. Nebylo by správné zavrhovat všechny zkušenosti tzv. západní medicíny. Ideální by bylo, kdyby tato léčba byla vedena lékařem, ale skutečnost je naprosto jiná. Zpravidla je to tak, že lékaři tento způsob neznají, neučili se jej a nemají o něj zájem.

Samozřejmě, jako pro každou léčbu a to i pro léčbu přírodní, je třeba volit správnou dobu pro léčbu. V akutních případech, které například vyžadují okamžitý chirurgický zákrok, nebude vhodný způsob léčení přírodní cestou. Velkou chybou proti přírodě a proti našemu zdraví je dlouhodobé podávání velkého množství silných chemických léčiv. Zvlášť u starých lidí je jejich organismus těmito léčivy zanesen a zároveň oslaben.

Nemocný, který se pro přírodní léčbu rozhodne si musí uvědomit, že bylinná léčba je léčba postupná, nenásilná a velice účinná a vše trvá určitou dobu, než se člověk uzdraví.
Léčba bylinami neznamená pouze pití čajů, ale také obklady, zábaly, koupele, masti a tinktury.
Přírodní léčbou je také homeopatie, gemoterapie, bachovy esence, využití bylin formou bioinformačních technologií a jiné metody.

Obrňme se tedy trpělivostí, protože nemoc, která vznikala dlouhá léta, se nemůže vyléčit ihned.


Právě nyní všude kvete




Černý bez
Sambucus nigra

Tento keř je dostupný všem. Zásadně sbíráme květy v čistém prostředí. Květ je nejlépe sbírat v poledne. Obsahuje silice, důležité flavonoidy – například rutin, organické kyseliny, sacharidy, třísloviny, minerální látky atd.

Květ je vynikající potopudnou drogou a má účinky i močopudné. Pro obsah rutinu zpevňuje cévní stěny. Užívá se většinou při nachlazení a cévních nemocech, podporuje vykašlávání.
Květ se používá formou nálevu. Můžeme ho míchat s květem lípy, tužebníku, brutnáku.

Čerstvé listy můžeme použít na zábaly při revmatických potížích. Pomáhá při odstranění vody z kolen. Čerstvé listy se rozdrtí a přiloží na kolena a ovážou plátnem na 1 hodinu. V zimě upravujeme suché listy, které se spaří.

1 komentář:

Jaromír Novák řekl(a)...

Moc pěkně udělaný blog, držím palce k dalším článkům.