úterý 10. června 2008

Recepty z květů černého bezu - 1.


Bezinkový sirup

25 ks bezinkových květů
1 l vody
1 citrón
1 kg pískového cukru

Postup:

Opláchnuté květy přelijeme vodou, přidáme na kolečka nakrájený citrón /z chemicky ošetřeného okrájíme kůru a nepoužíváme/. Povaříme a necháme 24 hodin vyluhovat. Pak přecedíme přes plátno, přidáme cukr a zvolna vaříme do zhoustnutí. Ještě horkým sirupem plníme sklenice, uzavřeme a uložíme v temnu a chladu. Sirupem si sladíme zvláště v době nemocí a nachlazení.

Bezinková šťáva


30 bezinkových květů
3 l vody
50 gr kyseliny citrónové
1,5 kg pískového cukru
1 l vody
kyselina sorbová

Postup:

Odměřenou vodu /3 l/ převaříme s kyselinou a necháme vychladnout. Přidáme květy a necháme 24 hodin vyluhovat. V 1 l vody převaříme cukr a do prochladlé cukernaté vody přecedíme vodu s kyselinou citrónovou a z vyluhovaných květů. Přidáme kyselinu sorbovou. Promícháme a plníme do lahví. Uložíme v temnu a chladu. Pijeme nejlépe ředěné s vodou, je to velice osvěžujíci obzvlášt v létě.


Tyto recepty jsou osobně vyzkoušené a proto je doporučuji.



Ještě přidám recept na bylinný ocet

Ocet z černého bezu

Sklenici s širokých hrdlem naplníme květy černého bezu a upěchujeme. Zalijeme kuchyňským octem, až nad květy, aby byly zcela potopeny. Tuto sklenici uložíme v chladu. Vydrží nám až do dalšího jara, kdy si vyrobíme nový.

A teď hlavně na co se používá:

Používáme jej na pohmožděniny, modřiny, oteklé kotníky, i na bolavá kolena. Nejlépe ředěný s vodou 1:1. Plátno namočíme a přiložíme na bolavá místa.

To je zatím o černém bezu všecho. V dalším příspěvku,až dozrají bezinky v srpnu-září, budu pokračovat v dalších radách a receptech.

1 komentář:

Irshad řekl(a)...

this really good remedy.Home remedies are most ancient way of treatment for the disease and still today have their own importance and worth. Even in this age of technology and scientific advancement natural products are widely use for dozens of disease specially of skin conditions Acne,Vitiligo,Psoriasis and Lupus. these are the skin disease which are if difficult to cure with the latest medical procidures.