čtvrtek 4. září 2008

Čínský pentagram - Podzim


Podzim

Září, říjen a začátek listopadu

Podzim patří pod živel kovu a vyznačuje se barvou šedou, stříbrnou a kovovou. Podzim je podle staročínského kalendáře dobou, ve které jsou aktivní plíce a tlusté střevo. Plíce trpí chladným a vlhkým počasím. Toto období se projevuje záněty dýchacích cest, poklesem vitality a depresemi.

Plicní okruh je nejvíce poškozen v naší civilizaci, proto je důležité si v této roční době nashromáždit dostatek energie na dlouhé a náročné zimní měsíce.

Je třeba se zaměřit na správné dýchání, otužování a procházky na čerstvém vzduchu, které se dají spojit například se sběrem ostružin, bezinek, šípků a hub. Navíc v lese je možné načerpat ze stromů hodně energie.

Plíce tvoří s tlustým střevem jeden energetický celek. Plíce nasávají spolu s dechem i energii „pránu“. Pokud plíce nefungují dobře v důsledku dušnosti, kašle a slabšího dechu, nedostává se organizmu dostatek této energie. Proto jsou důležitá provádět dechová cvičení, zpěv, smích, jógu, opravit si držení těla, pobyt u moře na podzim (vdechování odpařujícího se moře a koupání ve slané vodě), dostatek spánku, odpočinku, různé masáže a pod. Plíce řídí také výkonnost a hlas.

K fyzickým projevům narušené energie plic a tlustého střeva patří:

Ucpaný nos, hleny v nose a průduškách, kašel, kýchání, dušnost, krvácení z nosu. Dále bolesti v ramenou, ztráta hlasu, tichý hlas, časté zívání, nechuť k mluvenému projevu, ekzém, praskající pokožka, praskliny na konečníku, žilní potíže.

Vztažné orgány okruhu plic:

Tlusté střevo, kůže, žíly, průdušky, patrové mandle, nosní a čelní dutiny, hrtan, nosohltan, bederní část páteře, přechod krční a hrudní páteře, nosní sliznice a potní žlázy, čelní lalok.

Diagnostika plic a tlustého střeva na obličeji:

Plíce se zobrazují na tvářích a tlusté střevo na čele.

Plicní gesta:

Změny na palcích svědčí o potížích na plicích. Znečištěné plíce se vyznačují také nepřirozeným sezením a vytočením rukou položených na stehnech, kdy se uvolňuje napětí v přední části hrudníku. Také vyhrnování rukávů je podvědomé odkrývání pokožky, která chce více dýchat. Znečištěné plíce se také projevují ekzémem v loketní jamce. Časté smrkání a pokašlávání patří k odstraňování toxinů z plic a dutin. Když si někdo drží ruku v oblasti hrtanu, má potíže s toxiny v oblasti průdušek a hrtanu.

Problémy v tlustém střevě se projevují také tím, že si lidé drží bradu nebo mačkají spodní ret. Čelní lalok také patří do plicního okruhu, zajišťuje protibakteriální imunitu a zpracovávají se zde čichové informace.
K projevům znečištěných plic patří také plicní hrbatost.

Nevhodná strava:

Strava bohatá na živočišné tuky, smetanu, mléko, mouku(zahleňují), kynuté těsto (kvasinky), nadbytek soli a nedostatek vlákniny.

Vedlejší účinky léků, antibiotik, nedostatek vitamínu C.

Stres, psychická zátěž, přejídání.

Vhodná strava:

Lehká strava bohatá na zeleninu a vlákninu. Jíst střídmě nejpozději do 19.00 hodin večer. Je vhodná vláknina v podobě jitrocele Psyllium, vláknina ze zeleniny a ovoce (ostružiny, bezinky). Také sladkovodní řasa Chlorela, kopřivy upravené jako špenát a zelený ječmen jsou vhodné.

Vhodnou doplňující léčbou je:

Reflexní terapie nohou a rukou.


Bylinná léčba:

Odkazy:

Recepty z květů černého bezu – 1.

Recepty z plodů černého bezu – 3.

Recepty z ostružin – 1.

Přírodní léčení 1. Černý bez

Přírodní léčení 6. Dobromysl

Přírodní léčení 3. Heřmánek

Přírodní léčení 5. Jitrocel

Přírodní léčení 10. Kopřiva

Přírodní léčení 2. Lípa

Přírodní léčení 8. Máta

Přírodní léčení 7. Řebříček

Přírodní léčení 9. Šalvěj

Přírodní léčení 4. Třezalka

Žádné komentáře: