středa 3. září 2008

Recepty z plodů černého bezu - 1.


Plody černého bezu

Fructus Sambuci

Zralé plody obsahují vitamin B1, B2, B6, B12, PP, A, C, organické kyseliny, (jako je kyselina jablečná, vinná), třísloviny, sacharidy, karotenoidy, barvivo, alkaloid sambucin, fytoncidy, éterický olej.

Bezinky sbíráme, když jsou dostatečně vyzrálé a pak je používáme v čerstvém stavu i jako sušené. Čerstvé působí projímavě a naopak sušené opačně (používají se v případě úporných průjmů). Kaše z čerstvých plodů je dobrým prostředkem proti zácpě.

Rádi je konzumují také ptáci, kteří se posilují na dlouhou podzimní pouť a tím roznášejí semínka bezu po okolí.

Vezměme si tedy příklad z ptáků, protože oni ví, co je pro ně dobré a poslouchejme zdravého rozumu.

Plody mají silný účinek protineuralgický, značně tlumí bolest. Jsou vynikajícím prostředkem při ischiasu, zánětu trojklanného nervu, při bolestech hlavy z nachlazení a migrénách, chřipce i zápalu plic. Snižují také hladinu krevního cukru (nesmím se přidávat cukr) a barví se jimi vína. Díky tomuto pokoutnému barvení vín se vlastně přišlo na jejich úžasnou léčivost. Pokud chceme bezinky užívat jako lék, užíváme pravidelně v malém množství.

Dávkování:

50 gr bezinkové šťávy v alkoholu denně

Bezinkový likér I.

Plody bezinek omyjeme a jen krátce povaříme. Do vylisované šťávy přidáme kyselinu citrónovou podle chuti nebo pokrájený citrón. Šťáva je chutnější a získá krásnou barvu.

Na 1 l šťávy přidáme 500 gr cukru a svaříme s kouskem skořice a několika hřebíčky. Necháme do druhého dne, pak scedíme. Smícháme s 40% alkoholem (rum, vodka, režná apod.). Hotový likér by měl obsahovat 20% alkoholu.

Jako lék postačí, když smícháme čistou bezinkovou šťávu s bílým vínem:

Na 1 l bílého vína 100 gr šťávy. Alkohol zvyšuje účinnost.

Dávkování:

Každé dvě hodiny jednu lžíci.

Bezinkový likér II.

2 kg bezinek

1 l vody

¾ kg krystalového cukru

2 vanilkové cukry

2 lžičky mleté kávy

½ litru rumu

Otrhané bezinky vaříme ve vodě asi 10 minut. Pak propasírujeme přes jemné síto. Do šťávy dáme cukr a vaříme 5 minut. Nasypeme vanilkový cukr a kávu a vaříme 3 minuty. Do vychladlého nalijeme rum (nebo jinou lihovinu). Přecedíme a slijeme do lahví.

Dávkování:

Každé dvě hodiny jednu lžíci.

Další možnost:

Čerstvě připravenou šťávu převaříme a smícháme s 40 % lihovinou.

Na 850 ml šťávy se přidá 150 ml lihoviny a na špičku kulatého nože kyseliny citrónové.

Cukr se nepřidává.

Takto připravenou šťávu sterilujeme jako běžný kompot.

Dávkování:

8 – 10 polévkových lžic denně obvykle ve čtrnáctidenních až třítýdenních kůrách.

Jedinci, kteří nesnášejí nebo nemohou užívat alkohol, užívají tento lék ve dvojnásobném množství.

Účinek je však mírnější a léčení pozvolnější.

Odkazy:

- Recepty z květů černého bezu - 1.

- Recepty z květů černého bezu - 2.

- Přírodní léčení 1. - Černý bez



Žádné komentáře: