pátek 29. srpna 2008

Recepty z ostružin 1.

Ostružiny

Při procházkách přírodou si na konci léta můžeme nasbírat ostružiny. Zatím se jim v našem životním prostředí pořád daří.

Plody obsahují cukr, pektin, provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin C, E a K a vlákninu. Dále draslík, vápník, hořčík, fosfor a železo. Obsahují také organické kyseliny, jako kyselinu citrónovou a jablečnou.

Čerstvá ostružinová šťáva je všestranným povzbuzujícím nápojem, obsahuje bioflavonoidy a kyselinu listovou. Tyto látky jsou důležité pro ty, kteří mají cévní potíže, jako jsou křečové žíly, slabé cévní stěny, vysoký krevní tlak, hemoroidy, nebo problémy s erekcí u mužů. Bioflavonoidy obsažené v ostružinách zlepšují průtok krve, posilují vazivo a celkově zpomalují stárnutí a chřadnutí organizmu.

Šťáva z ostružin také prospívá zvětšené štítné žláze pro významný obsah jódu.

Plody jsou doporučovány při průjmových onemocněních, slabosti, vyčerpání, zápalu plic, zácpě, klimakterických neurózách, menstruačních bolestech, chudokrevnosti a žaludečních a střevních katarech.

Čerstvé ostružiny detoxikují organizmus, silné antioxidanty nás zbavují volných radikálů, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti. Ostružiny jsou také vhodné při léčbě nemocí z nachlazení a infekčních onemocnění, angíny, chřipky, kašle nebo zánětu dutin. Urychlují rekonvalescenci po nemoci. Snižují nervozitu a stres. Pomáhají také při otylosti a revmatizmu.

Ostružiny jsou tedy výborné jako prevence výše uvedených potíží, ale i jako podpora léčby. Je dobré si udělat zásobu ostružin v jakékoliv formě na celý rok a užívat je pravidelně, protože jejich blahodárný účinek stojí zato.

Velmi léčivé jsou také listy, ale ty je třeba sbírat na jaře. V současné době už není vhodná doba pro sběr.

Plody zpracováváme jako ovoce. Nejlépe je sníst nezpracované ostružiny v co největším množství v čerstvém stavu. Přebytky uchováváme na zimu nejlépe zamražením, abychom je mohli v zimě použít na různé koláče a dezerty. Plody se dají také sušit.

Zpracováváme je na kompoty, džemy a sirupy nebo si z nich upečeme čerstvý voňavý koláč.

Kompot
Ostružiny nasypeme do sklenic a zalijeme cukerným roztokem a po uzavření sterilujeme 20 minut při 85 oC. Na 1 l ovoce se dává 500 gr cukru, ale já dávám méně, cukrem je lépe šetřit a nepřeslazovat.

Nebo jen prosypeme ostružiny cukrem bez nálevu, sami pustí šťávu a jsou chutnější. Sterilujeme stejným způsobem.

Džem
Ostružiny mírně rozvaříme a necháme vychladnout. Pak propasírujeme přes cedník. Vzniklou šťávu odměříme a dále postupujeme podle návodu na Gelfixu, želírovacím cukru ….

(prostředky na výrobu marmelád a džemů).

Také je možné nahradit polovinu ostružin plody černého bezu. Marmeláda je stejně dobrá a kvalitní.

Sirup l.
Z plodů vylisujeme šťávu a na tři díly šťávy přidáme 1 díl vody. Pak zahřejeme na 80 oC. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou a mícháme do rozpuštění cukru.

Na l l šťávy dáme 1,5 kg cukru a 6 gr kyseliny citrónové.

Sirup 2.
3 l ovoce dáme do hrnce (kamenina, nerez). Převaříme 2 l vody a teplou vodou zalijeme. Přidáme 40 gr kyseliny citrónové a necháme stát na chladném místě 24 hodin. Pak šťávu slijeme přes cedník, přidáme 2,5 kg cukru a 1 sáček kyseliny sorbové. Mícháme do rozpuštění cukru. Pak šťávu přecedíme a slijeme do lahví.


Žádné komentáře: