pondělí 25. srpna 2008

Přírodní léčení - 10. Kopřiva dvoudomá (1)



Kopřiva dvoudomá

Urtica dioica L.

Kopřiva patří mezi naše nejlepší léčivé rostliny. Kdyby lidé věděli, jak je léčivá, užitečná a nedoceněná, pěstovali by jen ji.

Předmětem sběru je celá rostlina a to jak listy, stonky, květy, semena i kořeny.

Obdobím sběru je květen až září a někdy také začátek října, dokud nepřijdou mrazy. Kořen se dá sbírat ještě než zamrzne půda.

Listy jsou nejúčinnější sbírat od března do konce května a pak v srpnu a září po otavě.

Obsahuje chlorofyl a 15 % minerálních látek s vysokým podílem hořčíku. Dále různé kyseliny, jako kyselinu mravenčí, octovou a šťavelovou, pantetonovou. Obsahuje karotenoidy, flavonoidy, serotonin, histamin, sacharidy, vitamíny, třísloviny, fytoncidy, vitamin B2 (riboflavin). Pálivost způsobuje bezdusíkatá prchavá látka pryskyřičného charakteru.

Celkově má kopřiva mimořádné působení. Je dobrým kardiotonikem, antidiabetikem (pro osoby, které si ještě nemusí píchat inzulín). Působí antivirově proti chřipce, podporuje léčbu bronchiálního astmatu, působí antirevmaticky, močopudně, protiprůjmově, zastavuje krvácení, ovlivňuje funkci vaječníků, zlepšuje enzymatickou činnost a prokrvení vnitřních orgánů.

Kopřiva je naše nejlepší léčivá rostlina na pročištění krve a krvetvorbu. Má též dobrý vliv na slinivku, proto snižujeme kopřivou i obsah cukru v krvi. Léčí nemoci a záněty močových cest a zástavu moče. Je vhodná na jarní a podzimní ozdravné kůry.

Dále se používá na jaterní, žlučníkové a střevní nemoci. Působí také proti tvorbě ledvinového a močového písku.

Mladé kopřivy používáme jako zeleniny (špenát, do polévek, salátů …) k posílení a přeladění střevní činnosti a při chudokrevnosti.

Je vhodné provádět 2x do roka čtyřtýdenní čajovou kůru. Na jaře a pak po otavě na podzim, kde se všude objevují mladé výhonky. Nejlépe je pít šálek ½ hodiny před snídaní na lačno. Pak přes den 2 šálky po doušcích. Je možné přidat trochu máty nebo dobromysli pro lepší chuť. Popíjení kopřivy je důležité také pro její obsah železa. S věkem se obsah železa v těle snižuje a tak je vhodné ho doplnit tímto způsobem. V případě nedostatku železa se dostaví stavy vyčerpanosti a únavy. Po kopřivové kůře se člověk lépe cítí, vrací se opět energie a vnější vzhled se také viditelně zlepší. Tímto způsobem si vytvoříme dobrou prevenci proti chřipkám v podzimním a zimním období.

Kopřiva odstraňuje náchylnost k prochladnutí a pomáhá při revmatismu a dně.

Starší rostliny slouží při revmatizmu a ischiasu ke koupelím.

Provádí se celkové a dílčí koupele rukou a nohou. Je třeba provést 6 celkových koupelí v kopřivách ve vaně a provádí se ob den. Můžeme použít celé rostliny i s kořeny a tím se účinek ještě zvýší.

Koupel rukou a nohou:

Do 5 litrů vody přidáme kopřivy i s oddenky a necháme přes noc vyluhovat. Druhý den směs ohřejeme k varu. Koupel provádíme v teplé vodě 20 minut. Během koupele zůstávají kopřivy ve vodě. Stejné kopřivy můžeme použít ještě 2x.

Celková koupel:

Provádíme ji stejným způsobem, jen s tím rozdílem, že výluh z kopřiv procedíme do vany.


Odkazy

- Přírodní léčení – 6. Dobromysl obecná

- Přírodní léčení – 8. Máta

- Čínský pentagram – Pozdní léto


1 komentář:

Oikos Nomos řekl(a)...

No minule som tlacil bicykel asi pol kilometra cez prhlavu, dobre mi nohy osviezila :)