pátek 8. srpna 2008

Přírodní léčení - 8. Máta


Máta kadeřavá

Mentha crispa

Lidově je označována jako „balšám“.Je rozšířená hlavně ve Středomoří a u nás pěstuje v zahradách a na polích, kde místy i zplaňuje. Sbírá se za slunného dne od července do září. Předmětem sběru jsou kvetoucí vršky i s listy.

Jako jediná ze všech odrůd mát neobsahuje menthol. Má jemnější působení než máta peprná. Hlavní účinnou látkou je karvonen a třísloviny, hořčiny, flavony, organické kyseliny a jiné látky.

Máta kadeřavá povzbuzuje činnost střev, žaludku, žlučníku a slinivky. Používá se při křečovitých bolestech, nadýmání a průjmu. V kombinaci s jinými drogami se používá při špatné funkci žlučníku a žlučových cest. Celkově se používá podobně jako máta peprná, ale její účinek je slabší. Při běžném dávkování se neprojevují její vedlejší účinky jako u máty peprné, protože menthol je pro dlouhodobé podávání nevhodný.

V zahrádkách se pěstuje i máta klasnatá, která někdy bývá považována za mátu kadeřavou.

Používá se například ve směsi s řepíkem, heřmánkem a třezalkou. Dávkování je 3x denně po šálku nálevu. Užívá se zásadně před jídlem.

Je možné ji použít pro zvýšení tvorby mléka pro kojící matky a to v množství 3x denně, poslední dávka do 16. hodiny, kvůli případné nespavosti.

Při menstruaci působí dobře na bolesti a křeče. Užíváme ji ve směsi s meduňkou stejným dílem.

Spolu s hořcem působí dobře na zlepšení jaterních funkcí. Pije se po doušcích.



Máta polej (Polej obecný)

Pulegium vulgare

Hodí se dobře k pěstování, má ráda vlhkou písčitou nebo hlinitou půdu a je teplomilná. Vyskytuje se spíše na Moravě a v Polabí. Sbírá se kvetoucí nať za slunného počasí.

Obsahuje menthol, menthon, třísloviny, hořčiny, organické kyseliny, flavonoidy a jiné látky.

Působí příznivě na činnost slinivky a tvorbu enzymů. Používá se také pro dobrou funkci jater, žlučníku a ledvin.

Na povzbuzení imunity používáme mátu polej v kombinaci s květem vřesu a listem sadce konopáče.

Na celkové posílení v kombinaci se zeleným čajem: 3 díly zeleného čaje

1 díl máty polej

Při nechutenství ji pijeme ve směsi saturejky a heřmánku, stejným dílem.

Směs z máty polej, bazalky a majoránky používáme také při obtížích s křečovými žilami, v množství 3 šálků denně po jídle, ne však večer.

Na zažívací potíže si můžeme vyrobit mátový sirup

12 čajových lžiček vody smícháme s jednou čajovou lžičkou alkoholu a dvěma lžičkami pokrájené máty a necháme na teplém místě vyluhovat do druhého dne. Přecedíme a přidáme 12 lžiček cukru. Užívá se denně 1 čajová lžička.

Ikdyž máta polej má mírnější působení, než máta peprná, užíváme ji opatrně.

Máta peprná

Mentha piperita

Vyskytuje se v různých odrůdách. Je křížencem máty vodní a máty klasnaté.

Sbírá se kvetoucí nať za slunečného počasí.

Obsahuje hlavně menthol, menthon, menthofuran,třísloviny, hořčiny a flavonové glykosidy.

Tlumí a odstraňuje křeče, obzvlášť v zažívacím traktu, zmírňuje nadýmání, působí desinfekčně a povzbuzuje vylučování trávicích šťáv.

Příznivě také působí při zánětu hrtanu, průdušek a rýmě, kdy ji užíváme formou inhalace.

Používá se také při kožních vyrážkách k odstranění úporného svědění formou koupelí. Stejně se dá použít při nervových onemocněních a revmatismu. Provádíme také koupele nohou a rukou, které jsou stejně účinné. Ke koupelím se zároveň pije čaj z máty. Koupele jsou vhodné při oteklých a unavených nohách.

Hodí se také jako máta kadeřavá do směsí, aby nedošlo k předávkování. V kombinaci se zeleným čajem působí dobře na celkové povzbuzení.

Používá se také proti zápachu z úst, kdy kloktáme směs máty, šalvěje a heřmánku. Tato směs se osvědčila také při zánětu dásní.

Na celkové uklidnění nervů se použije směs meduňky, anýzu a máty. Popíjíme celý den po doušcích a můžeme osladit medem.

Odkazy: Kosmetika z přírody - SRPEN

1 komentář:

Jaromír Novák řekl(a)...

Máte to moc pěkné, jsem rád, že jste vydržela :) Denny