neděle 24. srpna 2008

Přírodní léčení - 9. Šalvěj lékařská

Šalvěj lékařská

Salvia officinalis L.

Sbírá se většinou list a někdy také celá nať. Listy obsahují hlavně silice s thujonem, cineolem, salviolem. Vedle silic také třísloviny, saponiny, pryskyřičnaté látky, vitamin B (B3 – kyselina nikotinová), a estrogenní hormony. Listy se sbírají hlavně před rozkvětem v květnu a červnu. Pro obsah éterických olejů se sbírá za slunného a suchého dne kolem poledne. Šalvěj byla slavnou léčivou bylinou už našich předků. Je odvozena z latiny „salvare“ – spasit, vyléčit.

Šalvěj je také důležitou medonosnou rostlinou. Šalvějový med je velmi ceněný a chutný. Zajímavostí je, že obsah silic v kvetoucí šalvěji je možné současně ovlivnit pěstováním kopřivy (kopřiva je nedoceněnou rostlinou celkově).

Užívá se ke zmírnění nočního pocení v klimakteriu a u dívek, které začínají menstruovat. Spolu s levandulí je jedinou bylinou, která pomáhá při nočním pocení. Vyléčí nemoc, která je původcem nočního pocení a také slabost, která tuto nemoc provází.

Pití čaje přispívá k celkovému posílení těla, užívá se při křečích a při chvění končetin.

Zabraňuje záchvatům mrtvice a velmi příznivě působí proti obrně. Pijí se dva šálky během dne po doušcích. Léčí játra a odstraňuje nadýmání. Pročišťuje krev, odstraňuje hleny v dýchacích orgánech a žaludku. Povzbuzuje také chuť k jídlu.

Používá se jako širokospektré antibiotikum při léčbě bolestí v krku, angín, zažívání a gynekologických zánětů.

Ve formě koupelí je vhodná na nehojící se rány, které stále mokvají a také jako kloktadlo při zánětech v ústech (afty) a v hrtanu.

Při paradentóze a krvácení z dásní se používá jako kloktadlo, nebo se vkládají tampóny namočené v nálevu. Používá se také na kloktání při zápachu z úst (několikrát denně kloktat).

Pití čaje je také dobrou prevencí proti častým zánětům mandlí, které vedou k jejich vyoperování. Mandle zachycují a likvidují jedovaté látky, pokud již nejsou, dostávají se tyto jedy až do ledvin.

Nejúčinnější formou užití je tinktura, která se užívá po kapkách podle koncentrace v množství 10 – 25 kapek 3x denně (protizánětlivé látky jsou špatně rozpustné ve vodě).

Pro obsah thujonu není vhodná pro dlouhodobé užívání. Předávkováním by mohlo dojít ke vzniku pseudoepileptického záchvatu. Proto je třeba lihové výtažky, kde je obsažen thujon nejvíce, užívat velmi opatrně.

Léčivé látky v odvaru obsahují hlavně třísloviny, toxická silice vyprchá a tím je působení mírnější a téměř netoxické. Při mírném užívání žádné předávkování touto drogou nehrozí.

Pro ženy s gynekologickými potížemi a pro lidi, kteří mají slabé nervy je vhodná šalvějová koupel (listy namočíme přes noc do studené vody a druhý den zahřejeme k varu, slijeme a přidáme do koupele).

Rozdrcený list přiložíme při bodnutí hmyzem.

Používá se také ve směsích. Při pásovém oparu ve směsi s majoránkou po 1 polévkové lžíci užíváme 3x denně. Odvar necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme před jídlem.

Nemocní cukrovkou by měli denně žvýkat několik syrových listů šalvěje.

Je také výborným kořením, které je dnes opomíjené. Dříve se šalvěj používala jako tymián a saturejka do masitých jídel k lepšímu ztrávení, ale také k jejich ochucení. Hodí se na úpravu divočiny, pro přípravu omáček a k ochucení sýrových pomazánek.

U nás se také pěstuje a někdy zplaňuje


Šalvěj muškátová

Salvia sclarea

Tato šalvěj obsahuje silici vonící podobně jako levandulová. Používá se hlavně v kosmetice. Pro léčitelské účely je stejně hodnotná jako Šalvěj lékařská.


Šalvěj luční

Salvia pratensis

Roste na loukách a pastvinách a šiří do dálky aromatickou vůni. Sbírají se květy , které se používají hlavně ke kloktání.

Z květů připravujeme:

Šalvějový ocet

Květy se zalijí přírodním octem a nechají se stát 14 dní na slunci nebo na teplém místě. Pak se ocet přefiltruje a uschová se v lahvičkách v chladu.

Je vhodný k masážím nemocných, kteří jsou po delší čas upoutání na lůžko a kde hrozí nebezpečí proleženin.



Šalvěj přeslenitá

Salvia verticillata

Používá se hlavně při revmatizmu na koupele nohou a rukou.

Odkazy: Kosmetika z přírody - SRPEN

Žádné komentáře: