úterý 30. prosince 2008

Kosmetika z přírody - PROSINEC


Relaxační levandulová koupel je přímo balzámem na nervy a proti stresu.
Několik kapek levandulového oleje přidejte do teplé vody. Ve vaně relaxujte 20 minut a odpočívejte. Levandule má protistresové účinky a také povzbuzuje činnost oběhovou a lymfatickou.
Levandulovou koupel si také můžete připravit z levandule sušené. Dvě hrsti sušené levandule přidáte do 5 l vody a spaříme. Po 20 minutách přidáte do koupele.

Levandulové mýdlo se zklidňujícími účinky
Zbytky mýdel nastrouhejte na jemném struhadle, nasypejte do sklenice a ve vodní lázni zahřívejte do rozpuštění. Přidejte několik kapek levandulového oleje, sušené květy levandule a několik kapek kvalitního olivového oleje. Zpracujte do kuličky. V kuličce udělejte otvor, kterým provléknete šnůrku a potom nechte 14 dní schnout. Usušené mýdlo navlékněte na provázek a zavěste v koupelně.



Proti depresi pomeranče
Nespavost je běžnou reakcí na stres, kdy se vaše tělo a mysl odmítají uvolnit. Vypijte před spaním bylinkový čaj z bylin. Může to být směs s kozlíkem, dobromyslí, mateřídouškou, třezalkou, mátou a meduňkou.
Pomůže také relaxační koupel s pomerančovým olejem.

Pomerančová vůně je povzbuzující a proto se výborně hodí i do obytných místností. Nakapejte několik kapek oleje do aromalampy.



Proti chřipce a depresi je vhodná skořice
Vůni skořice a citrusů máme nejvíce spojenu s obdobím Vánoc. Vánoční punč nebo svařené víno se bez skořice neobejde.

Skořicové aroma pomáhá při únavě a depresi. Povzbuzuje činnost trávicí a dýchací soustavy. Je vhodná k léčbě kašle a nachlazení, bolesti žaludku a průjmu. Používá se také jako ochrana před šířením virů vykuřováním skořicovými výpary. Dvě až tři kapky skořicového oleje kápněte na radiátor nebo přidejte do rozprašovače.

V časném stádiu nemoci můžete podávat čaj, který se připraví spařením kousku kořene zázvoru s půlkou skořicové tyčinky. Tento čaj prohřeje a vyvolá pocení, mohou se přidat ještě bylinky.
Skořicový olej
můžete přidat také do koupele nebo k přípravě inhalace.

Žádné komentáře: