sobota 30. ledna 2010
Zázvor
(Zingiber officinale)
Zázvor, proslulý svými schopnostmi uklidnit žaludeční obtíže, pochází z Indie a Číny, z Jamajky a jiných tropických oblastí. Je to trvalka teplého podnebí příbuzná s kurkumou a kardamomem. Kořeny se používají v kuchyni i k lékařským účelům. Jako koření dodává pokrmům palčivou, citrónovou příchuť. Používá se k přípravě masa i sladkého pečiva. Jako lék má zázvor stále značný význam v tradiční medicíně. Obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol.
Užívanou částí zázvoru je rozvětvený, dužnatý oddenek. Používá se čerstvý jemně nastrouhaný, nebo sušený, také se nakládá, kanduje (pak je z něj výborný pamlsek), připravuje se sladký sirup a nebo olej. Oblíbený je také zázvorový čaj (snadno jej připravíte zalitím ½ lžičky mletého zázvoru 1/4 l horké vody). Zázvor vás překvapí příjemnou, kořeněnou chutí s nádechem citronu a květin.
Po usušení (sušené kousky nebo prášek) je zázvor ještě štiplavější než čerstvý, před použitím se doporučuje ho namočit. Jedna čajová lžička sušeného zázvorového prášku přitom odpovídá zhruba jedné polévkové lžíci jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru.
Zázvor a jeho hlavní příznivé účinky:
Zázvor působí především v zažívacím ústrojí, zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny. Proto je někdy podáván místo léků potlačujících nevolnost. Bylo zjištěno u žen, které prodělaly laparoskopii nebo větší gynekologickou operaci a byl jim podáván 1 g zázvoru před zákrokem, se výrazně snížila pooperační nevolnost a zvracení, dosti časté vedlejší příznaky podaných anestetik a jiných léků,užívaných při operacích.
Zázvor pomáhá také při stavech nevolnosti, vyvolaných chemoterapií.
Účinek proti nevolnostem všeho druhu zázvor předurčuje ke zklidňování stavů závrati, poměrně častých u starších pacientů.
U nemocných revmatickou artritidou (autoimunním onemocněním s těžkými zánětlivými projevy v kloubech) se zmenšuje bolest kloubů i ostatní projevy zánětu.
Pro jeho protizánětlivé vlastnosti může pomoci zmírňovat křeče průdušek při nachlazení a chřipce.
Při cestování proti kinetóze můžete použít kandovaný zázvor. Bolestivé svaly potírejte několika kapkami zázvorového, oleje smíchaného se lžičkou mandlového oleje (nebo jiného neutrálního oleje).
Pálivá chuť zázvoru zahřívá tělo a je antibakteriální.
Celkově působí proti nevolnostem, plynatosti a nadýmání. Rozpouští hleny, má protizánětlivé účinky a má pozitivní vliv na krevní oběh. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a v játrech a zvyšuje produkci žluče.
Při chřipce a nachlazení pomáhají zázvorové koupele. Silice mírně dráždí, dezinfikuje a prokrvuje pokožku. Pomáhá při bolestech hlavy a stavech napětí.
Je také vyhlášeným afrodiziakem!
V období viróz a nachlazení nezapomeňte mít doma čerstvý zázvor. Pomůže posílit imunitu a navíc si do jídelníčku zařadíte chutný nápoj. Je totiž vyzkoušené, že když se ho naučíte konzumovat a oblíbíte si jej, dobře zvládnete chladné a zimní počasí.
Přijdete promrzlí domů a vypadá to přinejmenším na rýmu nebo kašel, ponořte nohy do horké lázně s přídavkem zázvorové šťávy (případně si koupel připravte stejně jako čaj). Nechte nohy napařit, pak je teple zabalte, chvíli odpočívejte, dejte si zázvorový čaj s medem a nachlazení by se vám mělo vyhnout.
Když vás přesto začne trápit rýma nebo kašel, dopřejte zázvorovou koupel celému tělu a pijte zázvorový čaj. Prohřeje vás, uvolní ucpaný nos a neduhy by měly ustoupit. Pokud rádi pijete jiný bylinkový čaj, přidejte si do něj alespoň zázvorový sirup, prohřeje vás stejně.
Zázvorové recepty
Zázvorový čaj jako prevence
Zázvor je antiseptický, protihorečnatý a protizánětlivý. Čajem, který připravíte zalitím půl lžičky mletého zázvoru čtvrt litrem vřelé vody, preventivně užíváte proti chřipkám, nachlazení, bolestem hlavy i žaludečním a cestovním nevolnostem. Po 5 minutách čaj přeceďte a po mírném vychladnutí přidejte lžičku medu a čerstvou citronovou šťávu.
Zelený čaj se zázvorem na hubnutí
Půl čajové lžičky nastrouhaného, jemně nasekaného nebo na plátky nakrájeného čerstvého zázvoru a lžičku zeleného čaje zalijte čtvrt litrem vroucí vody, nechte 5 minut louhovat a přeceďte. Ochutit můžete opět medem a citronovou šťávou, získáte pomocníka při odbourávání nežádoucích tukových polštářků. Dávkování zázvoru si upravte podle vlastní chuti, nikdy by po něm neměla nepříjemně pálit ústa.
Domácí zázvorový sirup
Kvalitní zahuštěný sirup připravíte z čerstvého zázvoru, přírodního cukru a vody. Snažte se zachovat základní poměr vody a cukru 1:2, aby cukr sirup konzervoval. "Síla“ sirupu pak bude záležet na množství přidaného zázvoru (na půl litru vody a 1 kg cukru by měl stačit 50 až 100 gramový kousek oddenku). Čerstvý zázvor nakrájejte na tenké plátky, přidejte vodu a cukr a za stálého míchání vařte asi 15 minut. Poté stáhněte z plotny, nechte ještě asi čtvrt hodiny louhovat, pak sirup sceďte a naplňte do lahví. Vyvařený zázvor můžete ještě prosypat cukrem, usušit a užívat podobně jako kandovaný.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
1 komentář:
zrovna jej vařím, ještě jsem přidala citron. díky za skvělé informace. Hanka
Okomentovat