úterý 9. února 2010

Přírodní léčení - Vilcacora 23.

Vilcacora (Uňa de Gato a také Kočičí dráp)

Uncaria tomentoza Willd. D. C.


Užívá se z tohoto stromu vnitřní kůra.

Obsahuje tetracyklické a pentacyklické oxidolové alkaloidy jako hirsutin, hirsutein, dihydrokorynatein, rincofilin, isorincofilin, mitafilin, isomitrafilin, pteropodin, isopteropodin, speciofilin a uncarin F, pak triperteny, flakony a další látky, které působí protizánětlivě, anitioxidačně, antibakteriálně, protivirově, cytostatiky a imunostimulačně.

Obsažené látky mají příznivé účinky na kardiovaskulární systém, zahrnující prokrvení periferních krevních cév, snížení srdeční frekvence a do jisté míry snižující hladinu krevního cholesterolu. Vilcacora má schopnost působit proti kumulaci krevních destiček a trombů. Pití odvarů tedy zlepšuje stav cév, zabraňuje vzniku krevních trombů a tím předchází srdečnímu infarktu a mozkové mrtvici.

V tradičním peruánském léčitelství se užívá k léčbě zánětů, rakoviny, nádorů, artritidy, onemocnění žaludku a jako diuretika působí močopudně.

V zevním použití lýko peruánští léčitelé aplikovali také při hadím uštknutí.

Odvar z kůry je využíván k výživě, zahnání žízně a pro celkovou obnovu vyčerpaného organizmu.


Přes tyto úžasné léčitelské vlastnosti této drogy se nedoporučuje užívání u osob s poruchou krvetvorby, u osob na chemoterapii a radioterapii, u osob s roztroušenou sklerózou, těhotným a kojícím ženám a ženám, které chtějí otěhotnět.


Pomáhá a užívá se

  • při nádorových onemocněních a pro jejich prevenci (obsahové látky mají antioxidační, imunostimulační a antivirové účinky)
  • proti zánětlivým onemocněním trávícího traktu - působí při Crohnové chorobě, zánětech tlustého střeva, narušení bakteriální flóry tlustého střeva po léčbě antibiotiky, peptických vředech
  • příznivě působí při chorobách spojených s poškozením funkce imunitního systému - účinky na živý organismus jsou zcelamimořádné, údajně zvyšuje imunitu až o 60 %
  • potlačuje chronický únavový syndrom
  • léčí chronické infekce horních cest dýchacích, záněty vedlejších dutin nosních a napomáhá při léčbě a prevenci jejich virových onemocnění, jako je chřipka
  • pro protizánětlivé účinky pomáhá při revmatizmu a artritidě
  • ulehčuje potíže při oběhových chorobách
  • při kvasinkových a plísňových onemocněních
  • při alergiích a astmatu
  • při infekci močových cest
  • při zvýšeném krevním tlaku
  • některé obsažené alkaloidy mají příznivý vliv na paměť
  • napomáhá při léčení boreliózy
  • je využívána i k podpůrné léčbě nemocných virem HIV (AIDS)

Vilcacora a její praktické léčebné využití
Konkrétní nemoci, na které se Vilcacora s úspěchem používá jsou zejména a hlavně různé druhy rakoviny od ledvin a močových cest, přes rakovinu prostaty, plic a dýchacích cest, zažívacího traktu, ženských pohlavních orgánů, rakovinu prsní žlázy včetně předrakovinné prevence.

Další velmi širokou indikací jsou zánětlivá onemocnění různých lokalizací od zánětu kloubů, ledvin, plic, průdušek, slinivky, močového měchýře, žaludku, atd. v jejich akutní i chronické podobě.

Další dobré zkušenosti přinesla kombinace v léčbě artrózy, bolestí různého původu, u lupenky a jiných kožních onemocnění, v menopauze, při vředovém onemocnění žaludku, vysokého krevního tlaku, špatné funkci jater např. po žloutence, dokonce i při onemocněních jako je deprese , stavy úzkosti, menstruační poruchy, hučení v uších, hemeroidy, křečové žíly, astma, cukrovka atd.

Preventivní podávání Vilcacory je samozřejmostí. Můžeme podstoupit např. omlazující kůru, kůru proti padání vlasů, revitalizující kůru, redukovat nadměrnou či nedostatečnou hmotnost nebo obecnou protirakovinnou prevenci.

Rostlina obsahuje celou řadu alkaloidů.Významné místo mezi nimi zaujímá izopteropodin, o němž bylo prokázáno, že dokáže nečinný a oslabený organismus probudit k boji proti nemocem.



Žádné komentáře: