čtvrtek 11. února 2010

Zelí jako lék


Brassica Oleracea L.


Zelí je jednoletou rostlinou. V léčitelství je vysoce seněné.

Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, biotin, vitamíny K a P. Dále minerály – draslík, vápník, sodík, hořčík a železo. Stopové prvky – molybden, nikl, vanad, cín a stříbro. Obsahuje také jód, insulin, karotenoidy a glycidy.

Užívá se při avitaminózách, chorobách žlučníku, jater, žaludku, střev, srdce a cév. Šťáva z bílého zelí příznivě působí (hojivě) na zánět trávicího ústrojí a na žaludeční a dvanácterníkové vředy (užívá se 3x denně v množství 1,5 dl).

Při kožních nemocech čistí krev a netoxikuje ledviny a játra.

Kysané zelí působí protiřečím a projímavě. Na dobré odkašlávání je dobré připravit směs šťávy ze zelí a medu rovným dílem.

Na spáleniny a různé furunkly, akné a revmatizmus, dnu a revmatoidní artritidu užíváme listy, které rozválíme válečkem. Tak se lépe dostanou léčivé látky do tkáně. Listy přiložíme na postižené místo a ovážeme obinadlem.

Dalším způsob je, že se list rozemele a smíchá s bílkem. Další postup je pak stejný (obzvlášť vhodný způsob na popáleniny, opaření i spálení sluncem).


Kyselé zelí

Patří k nejzdravějším potravinám. Tato potravina je dostupná pro každého a mnoho nestojí.

Může nahradit nedostatek jiné zeleniny, protože obsahuje řadu významných látek, nezbytných pro lidský organizmus.

Všechny živiny se zde vyskytují v optimálních poměrech. Zelí také významně posiluje imunitu.

Ničí střevní bakterie.

Pravidelné zařazování zelí do jídelníčku zaručí pravidelní vyprazdňování, harmonizaci ledvin a odstranění problémů žlučníku a jater.

Zelí je také přírodním omlazovacím prostředkem. Ten, kdo zelí konzumuje pravidelně, může významně ovlivnit proces stárnutí a udržet si tělo v dobrém stavu.

Zelí si také můžeme připravit sami doma, třeba podle receptu našich babiček. V jídelníčku našich předků bylo zelí na prvním místě spolu s bramborami. Zajímavé je, že naši předci konzumovali jednoduchou stravu a netrpěli tolik civilizačními nemocemi, jako dnešní populace. A hlavně, jídlo se připravovalo doma, čerstvé a bez chemických konzervačních látek.

Aby zelí skutečně splnilo svůj léčivý efekt, je dobré konzumovat denně kysané zelí přírodní v množství jedné kompotové misky a je ho možné různě dochutit. Například ve formě zelného salátu s přidáním cibule a olivového oleje.


Výborný je také salát z kysaného zelí, červené řepy, vařených brambor a sterilovaného hrášku.

Postup:

½ kg vařených brambor

½ kg kysaného zelí

malá plechovka sterilovaného hrášku

sklenice sterilované červené řepy bez nálevu

olej slunečnicový nebo olivový

sůl a mletý kmín

Všechny suroviny smícháme a dochutíme solí a kmínem. Tento salát se může jíst samotný nebo jako příloha k masu. Salát je dobré nechat odležet.


Čočkový salát také můžete obohatit syrovým kysaným zelím.

Postup:

30 dkg čočky

1 červená kapie

1 menší cibule

1 jablko

hrstka syrového kysaného zelí

olivový olej

šťáva z citrónu

trochu cukru, pepř, sůl

Namočenou čočku uvaříme v téže vodě doměkka. Scedíme a do horké čočky přidáme olej, sůl, pepř, cukr a necháme vychladit.

Do prochladlé směsi pak přidáme ostatní suroviny, nakrájené na nudličky.

Proleželé a vychlazené podáváme s celozrnným pečivem.



Žádné komentáře: