čtvrtek 18. března 2010

Stravovací skupiny

Zdravý člověk může jíst v podstatě vše.

Jestliže ale dojde k narušení rovnováhy v organizmu, dojde k nedostatku určitých živin a prospěšných látek a může dojít až k nemoci.

Každý člověk však není stejný a co je pro jednoho dobré, nemusí být dobré pro druhého.

Například děti a zvířata nesní něco, co jim nedělá dobře a jídlo prostě odmítají. Mají ještě správně fungující intuici, kterou dospělí již nemají nebo ji potlačují. Nezbývá tedy nic jiného, než tuto intuici znovu vypěstovat a přijmout ji za své.

Existují tři stravovací skupiny lidí.


První skupina

Jedná se o 1/3 lidí, kteří mohou jíst cokoli. Organizmus těchto lidí se umí dobře zbavovat cizorodých látek a těžkých kovů. Proto tito lidé onemocní někdy chorobami srdce a jejich onemocnění je spíše psychosomatické. Nedoporučuje se pro ně makrobiotická strava.


Druhá skupina

Patří sem lidé, kteří mohou onemocnět stravou a stresem. Organizmus už není tak dobře nastaven k odbourávání cizorodých látek a těžkých kovů. Nevhodné potraviny mohou „ochutnat“ jen 1x za týden.

Za nevhodné potraviny se považují tyto potraviny:

Vepřové maso, tropické ovoce – pomeranče, citróny, banány, grepy, ananas, některé mléčné výrobky – mléko a tučné sýry. Mohou jíst kefír, tvaroh a jogurt. Mohou jíst nakládanou zeleninu, ořechy kromě ořechů lískových a mandlí, rajčata, okurky, sóju, broskve, světlé pečivo.

Tato skupina je zastoupena 1/3 lidí.


Třetí skupina

Do této skupiny patří lidé, u kterých nemoc způsobila hlavně nevhodná strava a nedostatek pohybu. Organizmus těchto lidí není schopen se zbavit cizorodých látek a těžkých kovů. Neumí jejich organizmus přijímat ze stravy dostatek vitamínů a minerálů.

Mezi oslabené orgány této stravovací skupiny patří páteř, klouby, kosti a zuby.

Chybějící vápník je potřeba užívat spolu s hořčíkem a vitamínem C.

Tito lidé se musejí více hýbat, aby posilovali páteř. Pokud není dostatek svalové hmoty v zádovém svalstvu, pak dochází ke srážení obratlů. Tím nedochází k proudění životadárné energie do těla a to odspodu kostrčí a odshora do hlavy a rukou a také do zubů. Pokud tedy neprochází dostatek energie do těla, může dojít k zablokování nejen pro příjem energií ale také pro příjem vitamínů a minerálů. Také tato skupina musí pravidelně užívat želatinu.

Dále je třeba provádět čištění trávicí soustavy pravidelně.

Patří sem lidé, kteří ji mají operativně vyjmut žlučník, ve které se vytvořily kameny, vzniklé ze stresu. Lidé, kterým nepracuje dobře trávicí soustava – trpí nadýmáním (z nevhodné stravy), zápach z úst (slinivka a slezina je oslabena), v žaludku se tvoří štávy (překyselení organizmu).

Nevhodnou potravinou jsou hlavně smažené pokrmy.

Nejíst maso hovězí, vepřové, mléčné výrobky (překyselení), všechno tropické ovoce, čokoláda, kakao, káva (občas jen rozpustná), silný čaj, brambory. Dále v zemi rostoucí zelenina (brambory…), zelenina a ovoce zpracovaná průmyslově, někdy také kapr (plísně), rajčata a okurky, bílé pečivo, živočišné tuky, sója a oříšky (jsou povolené jen mandle).

Nevhodné potraviny mohou „ochutnat“ jen 1x za 14 dní.

Doporučená strava

Bílá masa (ekologicky chované kuře, krůta, králík, těstoviny, občas houskové knedlíky(celozrnný rohlík), celozrnné pečivo, mořské ryby a mořské plody moře, zvěřina, skopové maso.

Dále pórek, brokolici, salát hlávkový, olivový a slunečnicový olej, meloun, dýně, cukety, luštěniny, ovesné vločky, hroznové víno, jablka, hrušky, švestky, maliny, borůvky, rybíz, angrešt.

Z mléčných výrobků jen tvaroh a nízkotučné sýry.

Občas se může zařadit ekologicky chovaná kachna nebo husa(pokud není nemocná slinivka – tuk má podobné složení jako olivový olej), rýže, růžičková kapusta, slunečnice, cibule, česnek, paprika (nejvhodnější je žlutá, pak červená), obilniny, luštěniny.

Z mrkve a celeru pouze šťávu.

Týká se 1/3 populace.


Pro tuto skupinu je vhodná makrobiotická strava.


Velice vhodná je středomořská strava.

Žádné komentáře: