úterý 5. října 2010

Přírodní léčení - Kostival lékařský 26.

Kostival lékařský

Symphytum officinale L.

Patří do čeledi: Brutnákovité (Boraginaceae)


Tato léčivá rostlina patří mezi nejpostradatelnější byliny, které nám příroda nabízí.

Roste na mokrých loukách a polích, v příkopech a na březích vodních toků.

Je to statná srstnatá vytrvalá rostliny, která je vysoká až 1 m. Má silný oddenek, který je dužnatý a větví se. Na povrchu je černý a uvnitř bělavý. Lodyha je přímá a nahoře větvená s listy kopinatými, které jsou porostlé štětinatými chloupky. Květy jsou temně červenofialové, světle fialové a někdy i bílé, a jsou sestaveny do hustých vijanů vidličnatě větvených. Po odkvětu je plodem kulovitě svrasklá tvrdka s jedním semenem.

Kvete od května až do července.

Užívanou částí je hlavně kořen, který sklízíme na jaře před začátkem vegetace v březnu až dubnu a na podzim v září až říjnu.

Kořen se omyje a po rozpůlení se suší na slunci nebo při umělé teplotě do 45oC. Droga je bez pachu a chutí mírně svíravé a nahořklé.

Často se užívá i kořen čerstvý. Je dobré na zimu dát kořen kostivalu do písku podobně jako mrkev nebo petržel.

Obsahuje hlavně látky slizovité povahy, silice, třísloviny, alkaloid sympfytocynoglosin, consolicin, allantoin, consolidin, asparagin…..atd.

Tato droga ovlivňuje krevní oběh, upravuje krevní tlak – podle dávkování snižuje nebo zvyšuje a působí mírně projímavě.

Vnitřně se používá proti kašli a při zahlenění cest dýchacích. Dále jako mírné projímadlo a ke zmírnění bolestí při žaludečních vředech.

Zevně se užívá formou obkladů, tinktur a mastí při krevních podlitinách, zánětu žil, dně, při chronických onemocněních kloubů a kostí, při zánětech svalových a šlachových pouzder, při křečových žilách a revmatizmu. Přikládá se na zlomeniny a staré, špatně se hojící zranění. Užívá se i při zánětu okostice (zevně i vnitřně). Také léčí zápal pohrudnice (zábal a čaj).

Mast z kostivalu hojí lehčí popáleniny, opařeniny a kůži spálenou sluncem.

Při paradontóze se užívá odvar, kterým se vyplachuje ústní dutina.


Dlouhodobé podávání není vhodné, protože droga obsahuje alkaloidy, které by při dlouhodobém podávání mohly poškodit játra. Zevně podáváme nejdéle 6 týdnů a vnitřně jen 3 týdny.


Směs na hojení podlitin, zánětů kůže a zatvrdlin

2 díly čerstvého nastrouhaného kořene kostivalu

1 díl strouhaných syrových brambor

1 díl strouhaného kořene celeru

Přikládáme na postižené místo a teple zavážeme.


Listy z kostivalu se krátce povaří a obloží se jimi za tepla nemocné místo. Už po prvním užití je cítit úleva, ale je potřeba obklady provádět častěji. Také je možné čerstvé listy rozválet válečkem na nudle a použít.


Tinktura z kořenů

Omyté, neloupané a nadrobno nakrájené kořeny zalijeme alkoholem kolem 40 % tak, aby byly potopené a pak je dáme k teplu na 14 dní. Potom přecedíme a uchováme na chladném místě.

Užíváme vnitřně ke zpevnění zubů – paradontóze.

Zevně používáme k masírování klubů, kostí, svalů, pohmožděnin, křečových žilách a revmatizmu.


Koupel při revmatizmu , dně, bolestech zad a poškozených ploténkách

Do 5 litrů vody přidáme asi 30-50 dkg listů a necháme máčet přes noc. Pak vše ohřejeme a přidáme do lázně. Koupeme se 15 minut. Je možné ještě přidat nať z kopřiv.


Sedací koupel

Při poruchách prokrvení v nohách, křečových žilách a bolestech v kříži je možné si udělat sedací koupel z listů (asi 250 gr). Postup je stejný jako při celkové koupeli.


Obklady z kořene kostivalu

Usušené kořeny semeleme a smícháme s teplou vodou na kaši. Pak přikládáme směs na plátno a za tepla přiložíme na postižené místo.


Zábal z čerstvých kořenů

100 gr kostivalového kořene necháme povařit v 1 l vody a potom scedíme. V odvaru namáčíme plátno a přikládáme na zraněné místo (ne na otevřené rány).


Kostivalové víno

Do bílého přírodního vína naložíme drobně nakrájené umyté kořeny a pak je luhujeme 6 týdnů v chladu. Užíváme při onemocnění plic.


Mast z kostivalu

Umyté kořeny nakrájíme nadrobno a smícháme s 250 gr čistého vepřového sádla. Zahřejeme je tak, aby se směs krátce smažila. Pak uložíme na chladné místo a druhý den směs ohřejeme. Přes plátno přecedíme a uložíme v lednici v nádobkách. Vylisovaný zbytek můžeme ještě použít k obkladům.


Mastí léčíme také pohmožděniny a rány u zvířat.


Mazání z kostivalu a třezalky

5 lžic rozkrájeného čerstvého kostivalu a hrst květů třezalky naložíme do ½ l olivového (slunečnicového) oleje. Vystavíme na slunce nebo dáme na teplé místo a po 14 dnech slijeme. Uchováváme v malých skleničkách v lednici.


Čaj z kořenů

Do ½ l studené vody přidáme 2 lžičky drobně nakrájeného čerstvého kořene a necháme vyluhovat přes noc. Ráno ohřejeme a přecedíme. Můžeme přisladit medem. Čaj pijeme po doušcích.


Čaj na léčení žaludečních vředů

Připravíme si směs 100 gr kořene kostivalu, 50 gr truskavce ptačího a 50 gr měsíčku. Ze směsi odebereme jednu vrchovatou čajovou lžičku a zalijeme ¼ l vařící vody. Necháme vyluhovat 5 minut. Pijeme 3x denně po doušcích.


Symphytum – homeopatický lék

Pro zpracování se používá celá čerstvárostlina. Užívá se k léčbě kostních zlomenin a má také příznivý účinek na oči.

Po repozici kostí do původní polohy povzbuzuje Symphytum spojení a srůst kostí.

Pokud by se tento lék podával předčasně ještě před repozicí úlomků, mohlo by dojít ke zhojení kostí v nesprávném postavení.

Užívá se při poranění očí úderem tvrdým předmětem, například tenisovým míčkem.


Prášek ze sušeného kořene

Šňupání prášku zastavuje krvácení z nosu.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

How to make money on sports betting - Work-to-Earn
There is no online sportsbook that offers free bets or cash 바카라 prizes. worrione The website หารายได้เสริม provides you with free bets, sports bet offers, and money back