čtvrtek 2. října 2008

Jablečný ocet 1.


Jablečný ocet

Jablečný ocet je pochutinou ale také vynikajícím léčivým prostředkem.

Říká se: Jedno jablko denně a doktora není třeba.

Ročně bychom měli zkonzumovat 35 kg jablek na osobu.

Jablka obsahují 85 % vody, 16% cukru, celulózu, třísloviny a minerální látky. Vitamínu C obsahují nejvíce kyselá jablka, po dozrání jeho obsah rychle klesá. Obsahují také provitamín A a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek obsahují hořčík, draslík, fosfor, vápník, sodík, křemík, síru, mangan, pektiny a třísloviny. Také obsahují ovocné kyseliny, jako je kyselina citrónová a jablečná.

Působí příznivě při chorobách krevního oběhu, kornatění tepen, snižují množství cholesterolu v krvi. Doporučuje se proto sníst denně 2 jablka.

Jablka působí dobře na dásně, zpevňují nehty a mají vliv na kvalitu vlasů. Posilují svaly a nervovou soustavu, působí močopudně a proti tvorbě ledvinových kamenů. Jablka také vylučují kyselinu močovou z těla, podporují trávení a celkově osvěžují.

Soli draslíku pomáhají k optimální tlakové rovnováze krve a zpomalují kornatění tepen. Pektiny snižují hladinu cholesterolu v krvi a také odtučňují tkáně.

Přítomné enzymy dobře ovlivňují látkovou výměnu a podporují trávení.

Při tepelné úpravě sice jablka ztrácejí některé vitamíny, zůstávají však nadále chutná a zachovávají si mnohé léčivé účinky. Pro některé osoby jsou dokonce vhodnější, než jablka syrová.

Už za dob Hippokrata před n.l., byli pacienti léčeni jablečným octem. Přírodní, nedestilovaný jablečný ocet je léčivý a čistící elixír a také přírodní antibiotikum a antiseptikum, které ničí choroboplodné zárodky a baktérie. Jablečný ocet pomáhá dosáhnout optimálního zdraví a dlouhověkosti. Už staří Římané, Řekové, Babylóňané a Egypťané využívali tohoto léčebného a detoxikačního prostředku.

Kryštof Kolumbus měl na svých lodích jablečný ocet v sudech jako prevenci proti kurdějím.

Jablečný ocet se také používal jako čistící prostředek na skvrny a proti zápachu.

Pravý jablečný ocet se vyrábí kvašením šťávy z čerstvých jablek.

Obsahuje více než 90 různých látek, z toho 20 minerálů, stopových prvků a vitamínů.

Jablečný ocet obsahuje 5% kyseliny a má nízký obsah cukru.

Přírodní enzymy a kyseliny v jablečném octu zřeďují krev a tak pomáhají detoxikovat organizmus.

Dnešní strava bohatá na živočišnou bílkovinu a tuky zahušťuje krev a většina toxinů se ukládá v těle. Právě naředěná krev přijímá z okolního hustšího prostředí v těle uložené toxiny a krevním řečištěm a vylučovacím systémem je z těla odstraňuje.

Žádné komentáře: