pondělí 27. října 2008

Recepty z šípků - 1.


Šípky

Fructus cynosbati

Jsou plody růže šípkové. Obsahují i vitamíny C,A, K, PP a vitamíny skupiny B. Šípky vždy byly nedílnou součástí lidového léčitelství. Díky obsahu vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradontóze a onemocnění dásní. Preventivně působí proti infekcím a nachlazení, zpevňují cévy a pomáhají při bolestech žil a křečových žilách.
Zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem, jsou výborné na správnou nervovou činnost a také zlepšují schopnost soustředění a působí jako dobrý všeobecný stimulační prostředek vůbec.
Nejlepší období pro sběr šípků je září až říjen. Sbíráme je po prvním mrazíku, kdy jsou plody nejsladší. Sbírat se mají vyzrálé a dobře vybarvené šípky bez stopek.

Sušení šípků na čaj

Zralé, červené šípky sbírané nejlépe po prvním mrazíku, zbavíme okvětí a stopek. Celé je sušíme v troubě na papíře při vyšší teplotě, aby doba sušení byla krátká (dlouhým sušením obsah vitaminu C klesá).

Suché dáme do plátěného sáčku a necháme je ještě nějaký čas doschnout na suchém místě. Potom je uložíme do uzavřené, papírové krabice nebo sklenice s uzávěrem a skladujeme v suchu.

Používáme v zimě na výborný a zdravý čaj, který můžeme pít ve směsi s květy černého bezu.
Po vyluhování čaje může jemné chmýří ze semen vyvolat svědění sliznic v ústech a v krku a proto by se ke scezení čaje mělo použít co nejjemnější sítko.

Šípková marmeláda


1 kg šípků,
200 – 300 g pískového cukru,
1/2 balíčku želírovacího přípravku

Vyzrálé šípky zbavíme stopek a okvětí, dáme do kastrolu, podlijeme vodou a zvolna vaříme, až šípky změknou. Měkké šípky prolisujeme, ale odpad ještě ředíme vodou, aby se všechna dřeň vylisovala. Protlak vaříme do zhoustnutí. Pak přidáme cukr, želírovací prostředek a ještě povaříme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a sterilujeme.

Aby šípková marmeláda lépe rosolovala, můžeme nahradit asi čtvrtinu nebo polovinu šípků jablkovým protlakem.

Používá se nejen na pečivo, ale také jako léčebný prostředek proti chřipce a prevenci proti nachlazení a infekci.

Šípkový sirup

1 kg šípků rozmačkáme a zalijeme 2 l vody. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni 10 minut. Pak rozvařené šípky dáme do chladu a necháme je vyluhovat do druhého dne. Scedíme je přes sítko a potom přefiltrujeme přes plátno. Šťávu zahřejeme na 70 OC a rozpustíme v ní 1,5 kg cukru. Potom nalijeme do sklenic a uzavřeme.

Používáme při nachlazení ale také jako prevenci proti chřipce.

Šípková omáčka

3 lžíce sušených šípků, 2 hřebíčky, citrónová kůra, vývar, máslo a mouka na jíšku, 4 lžíce červeného vína, 1 lžíce citrónové šťávy, cukr a sůl.
Sušené šípky vypereme v teplé vodě a vaříme s hřebíčky a citrónovou kůrou. Rozvařené šípky prolisujeme, ke šťávě přilijeme vývar a podle chuti osolíme, osladíme, ochutíme vínem a okyselíme citrónovou šťávou. Pak omáčku zahustíme jíškou z másla a mouky. Povaříme a podáváme.
Šípkovou omáčku můžeme také připravit z šípkové marmelády.

Žádné komentáře: