čtvrtek 16. října 2008

Jablečný ocet 3.



Obezita je dnešním velkým problémem a má několik příčin:

Je to především nedostatek pohybu a přejídání, také nadbytek sladkostí a alkoholu, ale také špatné okysličování krve. Právě jablečný ocet zvyšuje hladinu kyslíku v krvi, a tím zrychluje přeměnu potravy na energii. Pektin, přítomný v jablečném octu, má schopnost nabobtnat a navodit pocit sytosti, takže snižuje pocit hladu.

Jablečný ocet usnadňuje proces hubnutí.

Nápoj s jablečným octem je dobré pít před každým jídlem.

Je dobré hubnutí zahájit jednodenní hladovkou, při které pijeme dostatek tekutin, a to vody pramenité nebo zelený čaj. Začneme v pět večer a nejíme nejméně celých 24 – 36 hodin.

Jablečný ocet je vyroben kvasným procesem, obsahuje pektin a ten spaluje tuky. Obsahuje také draslík, který je důležitý pro metabolizmus. Sodík reguluje osmotický tlak mezibuněčné tekutiny a vodní rovnováhu v těle. Obsahuje dostatek minerálních látek a stopových prvků, kteří se podílejí na metabolizmu. Komlex vitamínů skupiny B má také vliv na látkovou přeměnu. Celkově se spotřebuje více energie pro vnitřní procesy a člověk hubne.

Před každým jídlem si vezmeme 1 – 3 lžičky jablečného octa, to je maximální množství!

Jablečný ocet smícháme s vodou nebo zeleným čajem.

Přemýšlejme o složení své stravy, zda je pro nás vhodná. Jezme po malých porcích vícekrát denně a hlavně přidejme dostatek pohybu ve formě cvičení, ale i třeba svižné chůze nebo jízdě na kole.

Jestliže si tyto podněty zafixujeme do svého podvědomí, pak se svých nadbytečných kil zbavíme natrvalo.

Náš organizmus dostaneme všechny potřebné výživné látky, potlačíme chuť na sladké a zrychlíme metabolizmus. Musíme si však uvědomit, že ani jablečný ocet si však neporadí s našimi pravidelnými prohřešky v životosprávě. Neplatí, že dáme-li si ráno jablečný ocet, pak můžeme sníst cokoliv. Abychom byli v hubnutí úspěšní, je třeba od základu změnit své stravovací návyky a zvyknout si na ně.

Největší chybou je, znovu se vrátit ke starým stravovacím návykům a ke stravě, po odstranění přebytečných kil.

Chybou je, že zdravá strava není chutná, záleží jen na kuchařce, která ji připravuje. To neznamená, že si už nikdy nebudete moci dát své oblíbené jídlo. Jedná se o to, že ne tak často, a ne tak velké množství.

Jak moudře radil Páter Ferda: Člověk má jíst jako pták, tuhle zobnout, támhle zobnout, a

to co nám nejvíc chutná, s tím rychle přestat!!!

Také vynecháme, nebo silně omezíme nadměrné pití kávy, obzvlášť kávy nefiltrované (káva rozpustná je vhodnější). Rovněž silný černý čaj a alkohol zařazujeme do svého jídelníčku jen občas. Všechny tyto „pochutiny“ silně překyselují organizmus.

Pitný režim nahradíme nejlépe pramenitou nebo neperlivou vodou, zeleným nebo bylinkovým čajem a také ovocnými a zeleninovými šťávami. Tekutiny zásadně nesladíme nebo občas medem, který je vhodnější než cukr. Vhodná je také voda s citrónem. Nejen, že dobře osvěží a dodá vitamín C, ale také jako jablečný ocet odkyselují organizmus.


Žádné komentáře: