úterý 25. listopadu 2008

Jablečný ocet 5.


Domácí výroba jablečného octa:

Proč ho kupovat v v obchodě, když jeho příprava je tak snadná.

Příprava:
Jablečný ocet -1.

Kilo jablek umyjte, nastrouhejte i se slupkou a jádřincem (nejlépe na plastovém struhadle), vložte do skleněné nádoby a zalijte vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka (budete potřebovat přibližně 3 litry vody na jeden kilogram jablek). Přiklopte víčkem a nechte týden na teplém místě. Dvakrát za den odklopte a promíchejte (dřevěnou vařečkou). Po týdnu sceďte, opět uzavřete nádobu a dejte na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže. Potom přeceďte přes plátýnko, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte v lednici. Takto připravený ocet vydrží v lednici i rok.

Jablečný ocet -2. varianta
Umytá jablka bez stopky a okvětí nastrouháme i s jádřincem, dáme do poloviny 5 litrové sklenice a zalijeme vodou. Přidáme 100 g cukru na 1 litr vody a kůrku chleba, sklenici přiklopíme a necháme v teple kvasit. Jednou za den promícháme dřevěnou vařečkou a necháme 2 týdny stát. Pak přecedíme přes plátno, vymačkáme a bez míchání necháme stát 6 týdnů. Pak několikrát scedíme -kvašení je ukončeno, až se na octu netvoří zátka.


Tento ocet je osvědčenou lidovou medicínou a prostředkem na očistu těla vně i zevnitř, povzbuzuje látkovou výměnu, odplavuje z těla odpadové látky. Jako prevence se doporučuje sklenice vody se dvěma lžicemi octa a lžící včelího medu, při akutním nastuzení a chřipce můžete vypít i 5 sklenic během dne.

Voda se lžící octa se používá jako pleťová voda pro osvěžení a patřičné okyselení pleti, vhodná je zejména pro ty, kteří se umývají mýdlem.

Jablečný ocet obsahuje draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy, dále vlákninu s pektinem, která pomáhá snižovat cholesterol, vápník pro tvorbu kostí a zubů, beta karoten pro boj s volnými radikály a hořčík podporující látkovou výměnu. Tento ocet působí příznivě i na zažívání.

Ráno nalačno vypijte sklenici vody s 2 lžícemi jablečného octa a 2 lžičkami medu. Tento nápoj slouží k posílení organizmu, prospívá zažívání, tlumí chuť k jídlu.
Po celodenním běhání máte unavené nohy? Připravte si koupel s jablečným octem a odstraníte únavu nohou.
Máte vlasy bez lesku? Po umytí je opláchněte vodou s jablečným octem.
Jablečný ocet se samozřejmě také hodí k přípravě jídel místo klasického octa.

Žádné komentáře: