úterý 25. listopadu 2008

Nedoceněný česnek


Česnek

Česnek provází všechny civilizace na zeměkouli už od pradávna. Znají ho všude a stojí na předním místě v péči o zdraví. Neměl by chybět v žádné kuchyni. Za dob epidemií se nosíval zavěšen okolo krku, nebo v kapsách. V přípravě jídel zaujímá česnek téměř rovnocenné místo jako cibule. Používá se k přípravě všech druhů mas na rožni, rybích specialit, pomazánek, minutek, k nakládání masa a marinování zeleniny. Tvoří základ dušených pokrmů ve vlastní šťávě.

Má protisklerotické účinky, protože vzpružuje cévy. Podporuje funkci srdečního svalu a mozkové tkáně. Látky, které jsou v něm obsaženy, dokáží hubit baktérie a choroboplodné zárodky, podobně jako antibiotika. Právě proto je česnek takovým přírodním antibiotikem. V čerstvém stavu pomáhá proti parazitům a desinfikuje střeva. Látky obsažené v česneku zvyšují sekreci žluči, stabilizují látkovou výměnu a snižují hladinu krevního cukru. Česnek také snižuje krevní tlak a uplatňuje se také jako protilék při otravě nikotinem.

Pravidelné denní užívání jednoho stroužku česneku nás ochrání proti náhlým infekcím, jako jsou chřipky a virózy u dětí i dospělých. Je dobré ho přidávat do tvarohových a sýrových pomazánek na chleba. K snídani nebo k večeři můžeme namazat chléb s máslem a medem a obložit ho kolečky česneku, když ještě přidáme bylinkový čaj, vytváříme si dobrou prevenci proti chřipce.

Účinek česneku se ještě zvyšuje, je-li podáván ve svařeném, horkém mléce. Návyk na jeho pravidelné užívání zvláště v zimním období zlepší naši tělesnou kondici a odolnost bez užívání léků a návštěv ordinací lékařů.

Česnek jako lék:

Tento staročínský recept byl objeven komisí UNESCO-OSN roku 1972 v Tibetu na hliněných deskách. Byl přeložen snad do všech jazyků.

Zbavuje organizmus tuků a vápenitých usazenin, zlepšuje látkovou výměnu v těle a cévy se stávají elastičtější.

Předchází vysokému krevnímu tlaku, infarktu, skleróze.

Mizí po něm otoky, bolesti hlavy, hučení v uších. Osvěžuje zrak.

Přesným dodržováním postupu dochází i k celkovému omlazení organizmu.

Doporučuje se však opakovat ne dříve než za 5 let !!!!!

Příprava léku:

35 dkg česneku oloupeme a jemně utřeme. Uložíme ve skleněné nebo hliněné nádobě a zalijeme 200 gr čistého 96% lihu. Pak nádobu pevně uzavřeme a uložíme na 10 dnů na temném a chladném místě. Po uplynutí této doby hmotu přecedíme a přepasírujeme přes plátýnko. Asi za 3 dny můžeme začít s užíváním po kapkách v 0,5 dl mléka.

Dávkování:

Dny

Snídaně

kapky

oběd

kapky

večeře

kapky

1

1

2

3

2

4

5

6

3

7

8

9

4

10

11

12

5

13

14

15

6

15

14

13

7

12

11

10

8

9

8

7

9

6

5

4

10

3

2

1

11

15

25

25

12

25

25

25

Dále pokračujeme v užívání po 25 kapkách do úplného spotřebování.

Žádné komentáře: