pátek 13. února 2009

Čínský pentagram - Jaro



Játra jsou ve vztahu s živlem dřeva a jejich obdobím je jaro. Začíná od poloviny února a trvá do poloviny května.
Barva je zelená, chuť kyselá. Z vlastností sem patří hněv, zlost, agrese a malichernost.
Další orgány doplňkové jsou žlučník a oči. Mezi smysly patří zrak a z klima vítr.

Mezi vztažné orgány okruhu jater patří nadledvinky, rozmnožovací orgány, periferní nervový systém, langerhanzovy ostrůvky, oči, nehty a mazové žlázy.

Při špatné funkci jater dochází k napětí a výbuchům. Játra ovlivňují schopnost rozhodování.
Mají také vliv na šlachy a klouby, nehty a řídí též průchodnost krve.

Játra skladují zásobní glykogen (živočišný škrob).
Jaterní glykogen udržuje stabilní hladinu krevního cukru. Tělo si glykogen ukládá do svalů a do jater jako energetickou zásobu. Všechny přijaté sacharidy se v těle postupně mění na glykogen a glukózu.
Svalový glykogen je okamžitě využitelný ke svalové práci jako bezprostřední zdroj energie. Jestliže jsou zásoby glykogenu nízké nebo zcela vyčerpané, jsou jako nový zdroj energie použity bílkoviny a proteiny.
Při namáhavé svalové práci dochází ke zvýšenému odběru glukózy a organismus je ohrožován hypoglykémií.


Diagnostika jater v obličeji:
Jsou-li rýhy mezi obočím je pravděpodobné, že jsou játra poškozena. Pokud se zde ještě loupe kůže nebo se objevují kožní defekty nebo je ještě kůže oteklá, to vše ukazuje na játra v jakém jsou stavu. Vývodním orgánem jater je také zrak – kvalita zraku vypovídá především o jejich stavu.

Dobrá energie jater a žlučníku:
Patří sem pružnost, tvůrčí elán, organizační schopnosti, fyzická pružnost, touha po úspěšnosti a celkový růst osobnosti

Narušená energie jater a žlučníku na úrovni psychické:
Nerozhodnost, nedostatek odvahy, přehnaná sebekontrola – v oblasti krku a ramen, neschopnost brát v úvahu i jiné lidi, agresivní chování, výbuchy zlosti nebo smíchu, žárlivost, nenávist ….


Narušená energie jater a žlučníku na úrovni fyzické:
Svědivé vyrážky, slzení očí a záněty spojivek, oslabený zrak, závratě, v ústech hořká chuť, bolesti v kyčlích, hlavy a krční páteře, migrény, špatný čich, trávicí a žaludeční obtíže, výskyt kuřích ok, probouzení se v noci okolo 2.00 ráno – čas jater podle orgánových hodin.


Dráhu jater poškozují:

Tučná a těžko stravitelná jídla, jako jsou smažené sýry, smažená vajíčka, smažená jídla, uzeniny, škvarky a všechny sýry vůbec. Také alkohol, nadměrné kořenění, léky, přejídání a nadměrné množství živočišných tuků a bílkovin. Dále také pečený chléb i různé pečivo.
Játra také poškozuje stres, agrese, zlost …..

Dráhu jater léčí:

Citrón, zázvor, zelená zelenina, mořské řasy.
Bylinná léčba:
Používáme hlavně byliny, které obsahují hořčiny.

Třezalka, ostropestřec mariánský, pelyněk, zeměžluč, pampeliška – kořen i list (na jaře sníme několik stvolů po odstranění květů denně), řebříček …
Játrům dělá dobře také kyselé zelí, které konzumujeme v zimě a na jaře často. Jíme ho syrové i různě tepelně upravené.


Jaterní gesta

Jsou to gesta, ve kterých je skryta agrese. Vystrkování loktů znamená a vyjadřuje protlačit se mezi jinými „lokty“. Rovněž lokty zhrublé značí zanesení jater mají větší sklon k úrazu. Založené ruce před komunikací rovněž vyznačují agresivní postoj člověka. Také kousání nehtů, mnutí očí ukazováčkem, popraskávání a vytahování kloubů ruky (šlachy, chrupavka a vazy). Patří sem i podpírání hlavy pěstí, škrábání se na noze v okolí „achilovky“, škrábání se mezi očima a na spáncích – může znamenat alergii. Škrábání se na loktech může mít souvislost s „tenisovým loktem“ – jsou to lidé, kteří trpí toxiny v okruhu jater. Postoj – ruce v bok, znamená upoutání pozornosti na sebe.
Oblast mezi obočím „třetí oko“, má také souvislost s okruhem jater – jde o napětí v této oblasti.


Odkazy:
Zelená kuchyně – Citróny (léčebná kůra)

Žádné komentáře: