středa 25. února 2009

Přírodní léčení - 16. Ostropestřec mariánský


Ostropestřec mariánský
Silbyum marianum

Patří do čeledi hvězdnicovitých. Ostropestřec mariánský pochází ze Středomoří. U nás je ozdobou některých zahrádek jako statný dekorativní bodlák, který dorůstá někdy výšky 1 metru. Ostropestřec mariánský je statná bodlákovitá rostlina s červenofialovými květy a tuhými bíle skvrnitými ostnitými listy. Kvete od července do září, plodem je naška.
V dřívějších dobách byl tradičním prostředkem při hadím uštknutí. V 17. století se o něm začíná psát jako o „příteli jater a krve“. Používal se také jako léčivka proti nemocem spojeným s melancholií.
Předmětem drogy je plod (semena). Hlavní obsahovou látkou je sylimarin , amynokyseliny, cukry, olej s vyšším podílem nenasycených mastných kyselin.
Droga příznivě působí na látkovou výměnu a léčení chorob jater a žlučníku.
Důležitou funkcí jater je schopnost zneškodňovat nepotřebné látky nebo škodliviny jako jsou chemické konzervační látky v potravinách, léky, alkohol ale i toxické látky z hub či virové infekce. Silymarin je v tomto boji pro játra výborným pomocníkem. Podněcuje syntézu bílkovin a tak podporuje regeneraci poškozených jaterních buněk.
I když je silymarin bezpečný, nedoporučuje se podávat dětem do pěti let. Rovněž není určen pro těhotné a kojící ženy. S možností alergické reakce je třeba také počítat.
Užívá se jako nálev z 1 čajové lžičky semene na šálek čaje.
Chceme-li připravit čaj z ostropestřce je vhodné semena nejprve rozdrtit na prášek. Složky silymarinu se vyluhují do čaje jen málo. Z tohoto důvodu je rozumné využít přípravků , které jsou k dostání ve formě tablet nebo kapslí a které se zpravidla užívají dlouhodobě (tři měsíce až jeden rok). Pro lepší vstřebání je vhodné podání s jídlem nebo po jídle. Během užívání silymarinu se nepije žádný alkohol.

Účinnou formou je tinktura, která se užívá 3x denně 30 – 35 kapek.
Dále můžeme připravit prášek z čerstvých semen (snadno žluknou) a smícháme jej s mléčným cukrem:
Na 1 díl prášku přidáme 2 díly mléčného cukru a užíváme denně 2 čajové lžičky.

Droga se využívá v léčbě a prevenci nejrůznějších onemocnění jater. Jako podpůrný prostředek se podává při chronickém i akutním zánětu jater, při špatné funkci jater poškozených alkoholem, léky nebo jinými škodlivými látkami. U alkoholické cirhózy upravuje jaterní testy. Své místo má jako doplněk stravy při dietě. Ostropestřec je také silným antioxidantem. V prevenci poškození buněk molekulami volných radikálů je ještě výkonnější než vitaminy C a E. Podporuje regeneraci nových zdravých jaterních buněk, které postupně nahrazují buňky staré a poškozené. U nemocných rakovinou snižuje ostropestřec možnosti lékového poškození jater při chemoterapii a urychluje zotavování uspíšením procesů vedoucích k odstranění toxických látek, které by se mohly v těle hromadit. Ostropestřec také zklidňuje záněty a může zpomalovat bujení kožních buněk při psoriáze (lupence). Prospívá i při prevenci a léčení žlučových kamenů, protože zlepšuje odtok žluče, trávící šťávy s cholesterolem z jater do střev, kde pomáhá trávit tuky.
Další možnosti uplatnění drogy je upravení poruchy krevního oběhu. Prospívá při nízkém krevním tlaku, tonizuje cévy, má příznivý vliv na onemocnění srdečního systému, pomáhá při migrénách a závratích. Celkově posiluje organismus, léčí různé druhy alergií, jako například kopřivku nebo sennou rýmu, pomáhá při astmatických záchvatech a odstraňuje nevolnost při cestování.

V dnešní době je na trhu i velmi kvalitní olej ze semen ostropestřce, který je asi opravdu nejúčinnější. Je běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy. Dávkování oleje je 1 - 2 lžičky denně, dle stavu pacienta. Jestliže neseženete olej můžete si pomoct tím, že 2 x denně rozkousáte asi 1 čajovou lžičku semen a spolknete.

Ostropestřec by se měl pro opravdovou efektivnost užívat jako kúra a to pravidelně po několik týdnu nebo měsíců, nejlépe opakovaně. Důležité je během této kúry nekonzumovat alkohol a pokud možno omezit i užívání syntetických léků.
Chceme-li ji užívat k běžné detoxikační kúře a regeneraci, postačí nám čaj z drcených semen. Pokud jsou ale naše játra vážněji poškozena nemocí nebo jedy, zvolíme raději tablety, kapsle, případně tinkturu, nebo olej, které mají vyšší obsah silymarinu, tedy vyšší účinnost.

Nejvhodnější dobou k čištění jater je období od poloviny února do poloviny května podle čínského pentagramu.

1 komentář:

Marcela řekl(a)...

Mám ostropestřec moc ráda, skvěle mi pomáhá na detoxikaci jater a ledvin