středa 18. února 2009

Přírodní léčení - 15. Stévie cukrová


Stévie cukrová

Stevia Rebaudiana

Patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae), mezi vytrvalé rostliny. Stonky a listy jsou chlupaté, listy vstřícné. Dlouhé stonky s listy jsou plazivé. Květenstvím je úbor, který je složen z drobných květů bílé nebo růžové barvy. Plodem stévie naška s chmýřím.

Stévie je původem z Brazílie, kde je hojně rozšířena. Jihoameričtí indiáni ji nazývají jako Azúca-caá – sladká tráva. Používá se nať, ve které je obsažena látka gykosid – steviosid, který je 300x sladší než sacharóza. Z tohoto důvodu je její využití velmi vhodné pro diabetiky. Přesto, že je tak sladká nemá žádné kalorie.

Listy ze stévie mohou užívat diabetici 1. i 2. typu.
Obzvlášť pro nemocné diabetem 2.typu (stařecká cukrovka) je vhodná ke snižování glykémie. Mohou ji užívat i pacienti s léky. Stévie podporuje činnost slinivky, chrání před vysokým krevním tlakem a povzbuzuje trávení. Pomáhá také udržovat v rovnováze cukr v játrech, snižuje únavu a zvyšuje mentální aktivitu.
Dále pomáhá při léčbě ekzémů a akné a také snižuje chuť na tabák a alkohol. Urychluje hojení ran a také léčbu „strií a hojení různých ran “(zaceluje jizvy).

Oproti umělým sladidlům nemá karcinogenní účinky a na rozdíl od bílého cukru se neukládá v těle v podobě tuku.

Dá se použít také v kosmetice pro přípravu pleťové masky v péči o pleť.

Z rozdrcené natě si můžeme připravit stévii tekutou.
Dá se všestranně používat ke slazení. Vyrobíme ji tak, že smícháme 10 gr prášku s 15 ml vody. Lze ji skladovat v lednici, kde může dojít k částečné krystalizaci , což není vůbec na závadu. Toto připravené množství vydrží na dlouhou dobu. Dá se použít ke slazení dietních nápojů, kávy, čaje, jogurtů, různých sladkých jídel a cukrářských výrobků.

Má antimikrobiální účinky a často se kombinuje se zeleným čajem, tymiánem a řepíkem.
Tato vlastnost stévie je vhodná využít pro desinfekci baktérií v ústech. Američtí indiáni, kteří ji často používají téměř netrpí kazivostí zubů. Sladká chuť vydrží v ústech dlouho i po sežvýkání malého lístku z rostliny a člověk nemá pocit hladu. Pro lidi, kteří potřebují shodit nějaké to kilo dolů, je výhodou. Podílí se na zhutnění svalové hmoty, což je důležité při snižování nadváhy.

Pěstování:
Dobře se jí daří v nadmořské výšce 200-600 m a má ráda vlhkou půdu. Vyhovuje jí polostinné zákoutí v zahradě nebo se pěstuje doma v květináči na slunném místě. Ideální pro pěstování doma je východní strana. V zahradnictví si ji můžeme koupit v květináči. Před prvními mrazíky ji odneseme domů a silně ji zastříhneme. Nejlépe přezimuje v chladnější místnosti nebo ve sklepě při 5 – 10 oC při omezené zálivce.
Sklizené lístky používáme čerstvé, nebo je sušíme a také zmrazujeme (v kostce ledu je podáváme v nápojích).

Žádné komentáře: