čtvrtek 12. března 2009

Červená řepa


Červená řepa
Beta vulgaris

Červená řepa obsahuje látku betanin, která je zásaditá. Betanin je charakteristický pro všechny merlíkovité rostliny.
K výrazné chuti salátové řepy přispívají i organické kyseliny, jako je kyselina citrónová, vinná a jablečná, pektiny a také cukry.
Červená řepa byla známa už ve starověku, pochází ze severního pobřeží Středozemního moře. Obsahuje vitamíny C a B1 a B2, ne však ve vysokém množství, ale také celou řadu jiných látek, které jsou zdraví prospěšné. Obsažený betain působí proti kornatění cév a kladně ovlivňuje také činnost jater. Červená barviva antokyany pomáhají proti vysokému krevnímu tlaku. Kromě toho má červená řepa vysoký obsah minerálních látek (železo, hořčík, draslík, měď…), takže podporuje krevní oběh a tvorbu krve..
V léčitelství se využívá k léčbě revmatizmu a cévních onemocnění. Tlumí růst bakterií a podporuje tak imunitní systém, snižuje cholesterol, odstraňuje z těla jedovaté látky, podporuje růst buněk, má antioxidační účinky a je tak vhodnou prevencí proti rakovinovému onemocnění, posiluje cévy, odstraňuje zácpu, zahání únavu a zpevňuje pokožku.

Po požití řepy se objevuje růžová moč nebo stolice, což neznalého člověka může vyděsit. Není však důvod k panice. Tento fakt je výsledkem neschopnosti lidského těla vstřebat červené barvivo. Tato látka tedy projde zažívacím ústrojím beze změny.
Salátová červená řepa je typickou kořenovou zeleninou.
Léčivé účinky červené řepy se zvyšují, pokud se konzumuje syrová.


Červená řepa s jogurtem
Sterilovanou řepu nastrouháme najemno, přidáme bílý jogurt, 2 lžíce kysané smetany a dochutíme solí a pepřem. Salát necháme dobře vychladit.

Boršč
1/2 kg hovězího masa
sůl
lžíce másla
sladká mletá paprika
1 cibule, 1 mrkev, 0,5 petržele
250 gr zelí
4 brambory
bobkový list, 6 zrnek pepře
20 dkg sterilované řepy
2 lžíce rajčatového protlaku
4 lžíce kysané smetany

Hovězí maso uvaříme. V jiné nádobě uvaříme brambory, nakrájené na kostičky. Na másle osmahneme cibuli a kořenovou zeleninu, přidáme papriku, zalijeme vývarem z masa a přidáme koření a zelí. Do polévky přidáme rajčatový protlak a ke konci vaření červenou řepu.
Potom můžeme ještě doplnit klobásou nebo pikantním párkem. Vše povaříme a nakonec přidáme vařené brambory.
Na talířích zdobíme kysanou smetanou.

Místo čerstvého zelí můžeme použít zelí kyselé nebo sterilované a naopak červenou řepu můžeme použít čerstvou (vaříme ji v páře a pak ji oloupeme).
Brambory vaříme zásadně zvlášť, jinak by ztvrdly.

Řepa s žampióny
20 dkg slaniny
½ řepy
sůl, pepř, koriandr
½ citrónu
červené víno
30 dkg žampiónů

Opečeme slaninu, přidáme naloženou nebo syrovou řepu, sůl, pepř, koření a citrónovou šťávu.
Pak přidáme červené víno a žampióny a dusíme.
Konzumujeme s pečivem.

Salát z červené řepy
Použijeme čerstvou nebo zavařenou řepu. Přidáme cibuli a med a dochutíme.

Červená řepa se zelím

1kg vařené řepy (15 minut vařit ve slupce a potom oloupat, jinak se vaří stejně jako brambory - do změknutí), 1kg čerstvého bílého zelí, 20dkg cibule, 250ml octa, 750ml vody, 2 lžíce soli, 2 a 1/2 lžíce cukru
Uvařenou a vychladlou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky a cibuli na půlkolečka. Zelí a cibuli smícháme a povaříme v nálevu z vody, octa, soli a cukru sporáku . Nejprve svaříme nálev a potom, když se začíná vařit, přidáme zelí smíchané s cibulí. Potom nakrájenou řepu smícháme se zelím a sterilujeme.

Čalamáda z červené řepy a zelí
1 kg červené řepy
1 kg hlávkového zelí
200 g cibule
100 g cukru
0,5 l octa
0,5 l vody
2 lžíce soli

Červenou řepu omyjeme, uvaříme doměkka a po zchladnutí oloupeme a nakrájíme na nudličky. Hlávkové zelí nakrouháme a cibuli nakrájíme na kolečka. Vodu s octem, cukrem a solí přivedeme k varu, přidáme řepu, zelí a cibuli a 10 minut povaříme. Horké plníme do sklenic a sterilujeme 15 minut na 90 °C.
Salát z červené řepy
Čerstvá červená řepa, 2 jablka, citrón a sůl.
Červenou řepu nožem oloupejte. Potom na struhadle řepu nastrouhejte do misky. Oloupejte jablka a nastrouhejte je k řepě. Dochuťte citrónovou šťávou a cukrem. Všechno zamíchejte a podávejte k hlavnímu jídlu.
Ještě malé upozornění na závěr: druhého dne (nebo třetího – pro ty, kteří mají pomalejší metabolismus), po pozření velké mísy tohoto salátu se nelekejte, když půjdete na WC. Červená barva k řepě patří a je to výsledek toho, že vám dobře pracují orgány.

Sirup z červené řepy
1,5 kg syrové červené řepy nastrouháme a dáme vařit do 4 l vody. Vaříme asi 1 hod. a během vaření sbíráme pěnu. Po hodině scedíme a na 1 l šťávy dáme 1 kg cukru krupice. Do celého dáme 5 dkg kys. citronové , 3 lahvičky malinové nebo jahodové tresti a trochu kys. sorbové (nemusí být) . Vše znovu povaříme a horké plníme do lahví a zavíčkujeme. Můžeme dát nahoru do sklenice trochu rumu . Je vynikající nikdo nepozná, že je z červené řepy.

Čaj s červenou řepou čistící
Složení: červená řepa 30%, čekanka nať, kopřiva list, vřes nať, šípek, smetanka list, violka trojbarevná nať, fazole plod, pýr kořen.
Užití: K očistným kúrám, zejména po užívání antibiotik i jiných léků. Čaj je možné pít dlouhodobě.

Žádné komentáře: