čtvrtek 12. března 2009

O klíčcích a jarním klíčení


Už staří Číňané používali naklíčená semena k obohacení jídelníčku před 5 000 lety, jak dokazují záznamy ve staročínských spisech z tehdejší doby.
Dobře věděli, že v semenech je uložen základ energie rostlin.

V dnešní době civilizačních chorob, na jejichž vzniku se podílí i chemické ošetřování a hnojení rostlin v zemědělství, či také nevhodně upravená strava ve veřejných stravovnách, jsou klíčky v naší stravě ideální doplňkovou formou zdravé výživy a především zdrojem životně důležitých látek. Hrstka klíčků denně může pokrýt naši potřebu vitamínů a minerálních látek. Tyto látky jsou v klíčcích obsaženy v koncentrované formě.

Jestliže se semena namočí do vody, dochází k tomu, že enzymy se stávají aktivními a štěpí škrob na jednoduché cukry, bílkoviny a aminokyseliny. Enzymová aktivita způsobuje, že klíčky jsou jakoby „předtrávené“. Při klíčení semen přibývá množství bílkovin a aminokyselin, které tělo nezbytně potřebuje. Například v naklíčené pšenici stoupá 6x.
Špičky zrn, z nichž rostou klíčky, obsahují látky nitrilosidy. Ty se v dospělých rostlinách již nevyskytují.
U přírodních národů se setkáváme s naklíčenými semeny ve stravě často a jen velice zřídka tito lidé trpí rakovinou a různými degenerativními chorobami.
Další významnou součástí naklíčených semen je chlorofyl, který rovněž zabraňuje rakovinnému bujení.
Klíčením hrachu, fazolí a dalších semen stoupá obsah důležitých látek, jako je lecitin, který je nezbytný pro mozkovou tkáň a funkci mozku.

Přednosti čerstvých klíčků
Čerstvé klíčky jsou nejen chutné, ale jsou velice vhodné i pro podporu léčení některých chorob např. cukrovky, srdečních a cévních onemocnění, nadváhy nebo poruch metabolismu. Vynikající jsou jako zdroj energie pro dospívající mládež, staré lidi či rekonvalescenty. Klíčky můžete jíst i s kořínky a s výhonky. Tvrdé luštěniny jako hrách nebo fazole můžete před konzumací ještě asi 10 minut povařit nebo podusit, ale je třeba vědět, že teplem se mohou zničit některé hodnotné látky (enzymy, vitamíny). Klíčky ostatních rostlin se mohou jíst syrové. V obchodech se zdravou výživou je velký výběr speciálních zdravých semen s vysokou klíčivostí. Klíčky jsou zcela nezpracovanou potravinou. Vámi vypěstované klíčky nejsou ošetřeny ochrannými přípravky. Klíčky přinášejí osvěžení a pestrost do jídelníčku. Zatímco zelenina nebo ovoce ztrácejí na hodnotě délkou skladování, klíčky jsou stravou bez jakéhokoliv úbytku vitamínů.

Klíčení
Ke klíčení je vhodná celoročně řeřicha. Slunečnicová semínka, také různé luštěniny, jako mungo, čočka, hrách či cizrna (fazole ne - jsou za syrova jedovaté) ,a obilniny lze sice také klíčit, ale je u nich dost obtížné vyvarovat se plísním.
Ke klíčení je vhodné spíš temnější prostředí, a teplota kolem 20°C, nebo nižší, a také přiměřená vlhkost, aby klíčky nevyschly. Lze konzumovat jen nabobtnalá semínka, a zrovna tak je možné nechat je růst, až se objeví zelené lístečky. Rychlost klíčení můžete snadno regulovat teplotou, pokud chcete proces zpomalit, stačí dát klíčky do chladu, třeba do chladničky. Prodává se mnoho různých „přístrojů“ na klíčení semen. Jestliže si však chcete naklíčit jen malé množství, stačí vám k tomu litrová zavařovací sklenice. Obchody s biologickými potravinami nabízí rozličné nádoby z keramiky, skla, umělé hmoty a nerezavějícího kovu. Nejvhodnější je používat sklo a keramiku.
Klíčky by se měly rychle spotřebovat, skladováním v lednici ztrácí pomalu svou chuť. Jsou výborné, jestliže se zamíchají do salátů, mohou se jíst samotné nebo se jemně posekanými salát posype. Jsou vhodné i k ozdobení salátů. Klíčky přidávají každé syrové stravě na kvalitě a zvětšují její výživnou hodnotu.

Nejlépe se osvědčil následující způsob klíčení:
Nádobu pro klíčení důkladně omyjeme horkou vodou bez chemických prostředků. Po přebrání a důkladné propláchnutí nasypeme semena na dno nádoby (keramické nebo skleněné pekáčky či misky, římský hrnec, případně speciální soupravy pro klíčení) zalijeme vodou a necháme stát - podle druhu semen v průměru 8 až 12 hodin. Pak vodu slijeme (použijeme ji třeba k zalévání květin nebo zeleniny - obsahuje mnoho živin), semena propláchneme a nakonec dáme jen tolik vody, aby semena byla ve vlhku dáme na místo, kam nedopadá přímé sluneční světlo. Proplachujeme 2x denně. Když klíčky dosáhnou správné velikosti (2 až 3x delší než semeno), můžeme je konzumovat nebo uložit v chladničce. Obiloviny dosáhnou optimální délky klíčků za 2 až 3 dny, luštěniny a vojtěška za 3 až 5 dnů.

Recepty


Sladká kaše:
10dkg slunečnicových semínek naklíčíme, ve vodě na několik hodin namočíme 5 datlí, a vše rozmixujeme s trochou vody na kaši. Získáme chutné a výživné jídlo, které dodá na dlouhou dobu energii.
Luštěninový salát:
5dkg munga naklíčíme, v mlýnku umeleme po lžíci lněného a dýňového semínka, na jemno nakrájíme 1 cibulku, přidáme lžíci olivového oleje a podle chuti citronové šťávy, případně špetku soli.

Klíčkový salát
1/2 hlávky ledového salátu, 1/3 pórku, 1 hlávka čínského zelí, 2 rajčata, kousek okurky, 2 dl steril. žampionů, 1 červená paprika, naklíčené klíčky, 1 lžíce oleje, sůl. Zelí, rajčata a okurku nakrájíme na menší kousky, pórek na kolečka. Smícháme s klíčky a žampióny, osolíme a pokapeme slunečnicovým olejem.

Ovocný salát s klíčky
2 strouhaná jablka, 2 lžíce řeřichových klíčků, 2 lžíce slunečnicových klíčků, 2 lžíce naklíčené pšenice, 1 lžíce sezamového (lněného) semínka nahrubo umletého, šťáva z 1 pomeranče, 1 kelímek bílého jogurtu. Všechny přísady smícháme v misce a podáváme ke snídani. Pokrm nám dodá síly a vitalitu na celý den.

Zeleninová polévka s klíčky
1 l vody, 1 cibule, 2 rajčata, 1 mrkev, 1/2 petržele, hrst polévkových nudlí, 1 dl naklíčené cizrny, 1 dl vojtěškových klíčků, 1 lžička soli, špetka bazalky (čerstvé nebo sušené). Pokrájenou zeleninu vložíme do vroucí vody. Po 5 minutách hodíme do polévky nudle a vaříme dalších 5 minut. Nakonec přidáme naklíčené fazole, ochutíme bazalkou a osolíme. Podáváme zdobené vojtěškovými klíčky.

Míchaný salát s klíčky
4 šálky klíčků z různých druhů luštěnin, 1 svazek zelené cibulky, nakrájené, 2 stonky nakrájeného řapíkatého celeru, 1 zelená paprika, nakrájená, 1/4 šálku na kostičky nakrájené červené papriky, 2 polévkové lžíce jablečného octa, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy. Ve velké míse promíchejte klíčky s nakrájenou zeleninou. Dbejte na to, aby byl salát dobře promíchaný. V malé misce smíchejte ocet a citronovou šťávu. Tímto dresinkem zalijte klíčky se zeleninou. Dobře promíchejte. Přikryjte a nechte před podáváním nejméně jednu hodinu v chladničce uležet. Pro změnu můžeme tento salát upravit s citrónovo- česnekovou zálivkou.

Žádné komentáře: