středa 22. dubna 2009

Kosmetika z přírody - DUBEN


Jaro je velice příjemnou dobou pro kosmetiku. V dubnu si můžeme dovolit výživné a stahující masky.

Na mastnou pleť zkusíme ušlehaný bílek s několika kapkami citrónové šťávy. Tuto masku proti vráskám údajně vymyslel francouzský král Jindřich III. Protože má silné stahující účinky, není vhodná k použití častěji než 1x za týden.

Masky z čerstvých květů naopak můžeme používat bez obav několik dní za sebou.
Můžeme použít sněženky nebo fialky:

5 dkg kvetoucí natě spaříme ¼ l vody, necháme 10 minut louhovat, přecedíme a přidáme několik lžic medu. Necháme působit 20 – 30 minut.

Jiný recept, jemuž prý za svěží a krásnou pleť vděčila Napoleonova manželka Josefína:
Fialková nať s květy se povaří v mléce.

Obličej a krk se omývá ráno a večer a neoplachuje se. Hodí se spíš pro suchou a normální pleť. Může se také použít ve formě obkladů. Pro tento účel si vyrobte z plátna ovál ve tvaru obličeje a v něm prostřihněte otvory pro oči, nos i ústa. Látkovou masku namočíme do bylinkového roztoku a přiložíme na obličej. Po použití vypereme a uschováme napříště.

Z čerstvých fialek se dá připravit jemná pleťová voda:
Jedna polovina kvetoucí natě se zalije vařící vodou, nejlépe dešťovou nebo destilovanou a druhá polovina alkoholem. Nechá se 24 hodin vyluhovat, pak se všechno slije dohromady a nechá ještě stát. Za dva dny se odvar přecedí a může se použít. Pro mastnou pleť použijeme alkohol silnější, pro pleť normální a suchou alkohol slabší – například konzumní vodku nebo zředěný líh.

Už brzy budeme nosit krátké rukávy a tak se na to musíme připravit. Kůži na krku a paže si natírejte podbělovým olejem, pokud jste si stihly v březnu vyrobit. Můžete jej také nahradit dětským olejíčkem. Krk olejem hodně namažte, ovažte plátnem a nechte do rána. Zopakujete-li to několik nocí po sobě, budete se divit jak se ochablá pleť zase vzchopí.
Při koupání si často drhněte hrubou žínkou drsnou kůži na loktech a na kolenou a co nejčastěji potírejte olejem nebo krémem.
Napařujte si také nohy, odstraňujte ztvrdlou kůži a chodidla namažte glycerínem, Tea Tree mastí nebo kosmetickou vazelínou.

Ke koupelím nadměrně se potícím nohou se doporučuje především dubová kůra, kterou lze koupit v lékárně, ale i kůra vrbové kůry nebo listy vlašského ořechu. Všechny tyto přísady si můžete sami včas nasbírat – vrbovou kůru brzy na jaře a ořechové listí v červnu.
Nohám také svědčí koupele v odvaru lipového květu, máty peprné, růžových lístků, citrónové nebo pomerančové kůry (samozřejmě chemicky neošetřené).

Pokud se vytvoří kůří oko, opakovaně přikládáme vařený brambor, tak horký, jak sneseme. Také se může přikládat cibule, ováže se obvazem a několik dní opakuje. Kuří oko se pak snadno vyloupne. Další možností je česnek naložený v octovém nálevu. Přiložíme plátek jen na kuří oko a přelepíme náplastí, pak ovážeme.

Žádné komentáře: