pátek 17. dubna 2009

Přírodní léčení - Pampeliška lékařská 17.


Taraxacum officinale L.
Čeleď: Čekankovité (Cichoriacea)

Tato cenná léčivá rostlina má v lidovém léčitelství významné místo. Většina lidí ji však považuje pouze za obtížný plevel.
Patří mezi vytrvalé byliny. Má vřetenovitý kořen a bezlodyžnou lodyhu. Podlouhlé kopinaté listy vytvářejí přízemní růžici, z které vyrůstají stvoly se žlutým úborem, ten je složen z mnoha jazykovitých květů. Plodem je naška s chmýřím, která po dozrání tvoří kouli. Celá rostlina obsahuje mléčnou tekutinu.
Obdobím květu je duben až červenec, ale některé rostliny kvetou ještě na podzim.

Užívanou drogou je kořen a také nať s kořenem.
Po omytí kořene od hlíny sušíme ve stínu do 50 oC. Pozor na dobré usušení, jinak kořen snadno plesniví,

Obsahuje hořčinu taraxacin, taraxasterin, třísloviny, kaučuk, silice, polysacharid inulin a také fyntocidy. Nejvyšší obsah inulinu je na podzim. Také obsahuje minerální látky, z kovů měď a zinek a vitamíny skupiny B. Přítomný draslík odvodňuje a má příznivý účinek na vazivo. V listech je obsažená kyselina křemičitá a vitamín C. Květy obsahují karotenoidy, silice a flavonoidy. Také má účinky fytocidní a antibiotické.
Při sbírání kořene je tedy lépe pro obsah inulinu počkat na podzim, jinak je také možné kořen vyrýpat před květem pampelišek na jaře. Pro vysoký obsah inulinu se dá dobře využít při onemocnění diabetem a také čerstvých listů jako zeleniny při přípravě salátu pro povzbuzení látkové výměny, žlučníku a jater.
Droga působí močopudně a proto působí dobře při onemocnění ledvin a močových cest. Také snižuje hladinu krevního cukru. Její využití je vhodné při onemocnění kožním – užíváme vnitřně i zevně.
Při leukémii je možní ji použít podpůrně, působí protirevmaticky a proti dně. Pampeliška se může s úspěchem využít i při žloutence a nemocech sleziny.

Kořen připravujeme tak, že připravíme odvar, který užíváme 3x denně nebo jednu vrchovatou lžičku kořene nejprve dáme na noc do ¼ litru studené vody a necháme krátce zahřát k varu. Pijeme po doušcích půl hodiny před snídaní a dalšími jídly.
Kořene pampelišky se také dá využít jako čekankového kořene k výrobě náhražky kávy.

Pampeliška se hodí do směsí s měsíčkem, šalvějem a čekankou, listem břízy.

Příznivé účinky na organizmus mají stvoly bez květů. Po dobu 2 týdnů žvýkáme denně 7 stvolů bez květů. Tak se pročistíme, zbavíme únavy a obnovíme svoji duševní a tělesnou energii. Tento recept pomáhá také při zánětu jater (hepatitidě).

Protirevmatický čaj:
1 lžička pampelišky, 1 lžička květů trnky, ½ lžičky máty peprné a ½ lžičky violky trojbarevné.
Čaj pijeme ráno a večer.

Obklad na bolavé klouby:
3 lžíce kořene pampelišky zalijeme trochou studené vody a přivedeme k varu. Povaříme 5 minut, pak rozmačkáme na kaši. Potřeme plátěný hadřík touto kaší a přiložíme na bolavý kloub a ovážeme. Přiložíme fólii a držíme se v teple. Necháme působit 2 hodiny.

Pampelišková kúra:
2 lžičky natě zalijeme 1 šálkem vody a 1 minutu vaříme. Necháme 15 minut vyluhovat. Pijeme 6 týdnů.
Na podporu pampeliškové kůry jíme pampeliškový salát denně.

Žádné komentáře: