čtvrtek 30. dubna 2009

Recepty z pampelišky 1.



Pampeliškový med
Natrháme 200 květů pampelišek, které dáme do hrnce. Přidáme 1 l vody a 1 citrón na kolečka pokrájený (chemicky ošetřený oloupeme), vaříme 20 minut.
Necháme stát v chladu 24 hodin, pak slijeme a dobře vymačkáme vodu z pampelišek. Tekutinu scedíme, přidáme 1 kg cukru a vaříme na mírném plameni 1 – 1 ½ hodiny.

Pampeliškové víno
3 l květů, hrst rozinek, 1kg cukru, 1 pomeranč, 1 citrón, vinné kvasinky, 4,5 l převařené vody.

Květy spaříme asi litrem vroucí vody a necháme 3 dny stát. Pak nálev slijeme a přidáme zbylou ohřátou vodu, rozpuštěný cukr, šťávu z citrónu a pomeranče, rozinky a kvasinky. Tři dny necháme kvasit v nádobě ovázané plátnem. Pak stáhneme z vína kvasinky a dáme do demižónu s kvasnou zátkou. Po zkvašení stočíme do lahví a necháme až půl roku zrát.

Pampeliškové cinzáno
Asi 1000 květů pampelišky nasypeme do hrnce, přidáme 5 citronů bez jader rozkrájených na kousky i s kůrou (jen chemicky neošetřenou), a zalijeme 2 litry vody a promícháme. Čtyři dny za občasného míchání necháme louhovat. Pátý den svaříme 6 kg cukru s příměrným množstvím vody a necháme úplně vychladnout. Poté vodu s květy scedíme, květy dobře vymačkáme a přes plátýnko přefiltrujte do demižonu. Přidáme vychladlý roztok cukru, 2x vinné kvasinky, 2x živnou sůl, 4 vanilkové cukry a po kávové lžičce koření (hřebíček, nové koření, muškátový květ, muškátový oříšek, tymián, zázvor, skořice celá, pelyněk).Doplníme vodou do 9/10 objemu demižonu a necháme kvasit. Kal postupně stáčíme. Asi po 5-6 týdnech stočíme do láhví a zazátkujeme. Nápoj připomíná chutí opravdové cinzáno a podává se s ledem a plátkem citronu.

Posilující kokteil
Hrst listů pampelišek rozmixujeme na kaši, přidáme šťávu z 1 pomeranče a 1 nastrouhaného jablka. Přisladíme medem a zalijeme 1/8 litru mléka, kefíru nebo bílého jogurtu.
Denně pijeme 1 sklenici a je po únavě.

Pampeliškový bramborový salát
Jíme ho třeba jako odlehčující salát k večeři. Uvařené brambory smícháme se spařenými listy pampelišky. Zálivku připravíme z jablečného octa, vody a soli. Ozdobíme vejci naměkko nebo natvrdo.

Pampeliškový salát se sýrem
Připravíme si 400 g pampeliškových listů, 1 tenčí pórek, 12 oliv, 1 stroužek česneku, 3 lžíce jablečného octa, 1 lžíce kremžské hořčice, 4 lžíce olivového oleje, 200 g sýra (tofu nebo ovčí), několik snítek libečku.

Pampeliškové kapary
Trháme mladá, ještě nerozevřená poupátka pampelišek a klademe je do zavařovacích skleniček. Postupně prosypáváme solí. Když je sklenice plná, zalijeme ji octem a uzavřeme víčkem.
Chutnají jako pravé kapary a vydrží velmi dlouho.

Odkazy: Přírodní léčení pampeliška lékařská 17.

Žádné komentáře: