pondělí 4. května 2009

Přírodní léčení - Kaštan - Jírovec Maďal 18.


Aesculus Hippocastanum L.
Čeleď: Jírovcovité (Aesculaceae)

Tento až 30 m vysoký strom je původním druhem z Balkánu a Malé Asie. Má vstřícné, řapíkaté listy dlanitě pěti až sedmičetné. Květy jsou sestaveny do jehlancovitých lat z vijanů.
Plodem je tobolka s plody - kaštany.

Na podzim se sklízí kaštany, které vypadávají z tobolek na zem. V dubnu až v květnu v době plného květu se sklízí květy. Také kůra je léčivá a sbírá se brzy na jaře z mladých větviček. Pupeny, které se sbírají v době, kdy jsou ještě obaleny pryskyřicí, se užívají jako gemmoterapie – léčba pupeny.

V květech kaštanu je obsažen glykosid quercin, quercitrin a isogquercitrin. V plodech –kaštanech jsou obsaženy saponiny, třísloviny, proteiny, oleje a škroby. Květy si nasušíme v době plného rozkvětu. Užíváme ho při zánětech horních a dolních cest dýchacích, kde napomáhá rozpouštět a uvolňovat vazké hleny.
Čaj z květů můžeme použít také k zevnímu ošetření kožních zánětů a popálenin. Také zlepšuje funkci nadledvinek.
Dávkování:
1 polévková lžíce na ¼ litru vody (pro vnitřní i zevní použití).

Kaštan má účinek protizánětlivý a také odstraňuje a zmenšuje otoky hlavně lymfatické. Má dobrý vliv na pružnost a pevnost cév. Působí hojivě při léčení hemoroidů, křečových žilách, zánětu žil, bércových vředů a trombóze. Má dobrý vliv na periferní prokrvování (studené nohy) a celkového prokrvování.

Z květů užíváme tinkturu, kterou dávkujeme po kapkách v množství jedné kapky na 1 kg hmotnosti a rozdělujeme ji do 3 dílčích dávek. Můžeme ji užívat spolu s tinkturou z jinanu (gingko biloba).

Květy můžeme také naložit na mazání:
Použijeme například režnou nebo jiný alkohol kolem 30 – 40%, do které vložíme květy tak, aby byly zcela potopeny (na láhev s alkoholem asi čtyři úplně rozvité květy). Za tři týdny pak přecedíme a slijeme do skleněné lahve a uschováme v chladu a temnu.

Z plodů kaštanu připravujeme mast:
Používáme čerstvý oloupaný a rozmačkaný kaštan, který smícháme se sádlem a zahřejeme k varu. Druhý den mírně ohřejeme a propasírujeme přes lněné plátno a přelijeme do malých nádobek, které skladujeme v lednici.

Pupenový výtažek (gemmoterapie), má dobrý vliv na zlepšení cirkulace krve v plicích a tím pozitivně ovlivňuje různá plicní onemocnění. Dobře působí na cévní stěny, na jejich pevnost a pružnost. Dá se využít při léčbě vředů, hemoroidů, zánětů žil, trombóze a také při špatném prokrvování.

Odvar z listů se používá k oživení barvy vlasů.

Nasušíme si také listy, které potom sušené můžeme použít k odstranění molů šatních ve skříni a molů moučných ve spíži. Pokud se chcete zbavit molů ve spíži, je dobré je odstranit vykouřením doutnajícími listy kaštanu a ořešáku. Vhodnou starší nádobu třeba z kameniny naplníme dřevěným uhlím a když zbývají z uhlí jen žhnoucí uhlíky, přidáme obojí listí. Zavřeme špajz a zajistíme dveře proti pronikání dýmu ven (kobercová páska). Několik hodin necháme a pak musíme hodně větrat. Molů se tímto způsobem zbavíte úplně.

Dříve se plodů kaštanu používalo pro jejich obsah saponinů (15 %) k výrobě mýdlových náhražek.

Také nesmíme zapomenout na lesní zvěř, která je vděčná za přikrmování kaštany na podzim.

1 komentář:

wacklodge řekl(a)...

Také musím uznat, že mi guarana prakticky vůbec nepomohla aspíše to všechno bylo placebo, takže tak :) Jinak, nedávno jsem si ale sháněla nějaké bylinky a docela dost se mi líbily tyto na vnější použití z těchto stránek zde - https://nadeje-byliny.eu/49-na-vnejsi-pouziti- , tak jen kdyby náhodou někdo měl zájem, mrkněte... Pokud ne, tak ne :)