neděle 17. května 2009

Kosmetika z přírody - KVĚTEN

V květnu všechno kolem krásně kvete a příroda nám vše nabízí, stačí si jen nasbírat a umět tyto dary štědré přírody využít.

Také připravujeme pleť na slunění a připravujeme si olejíčky a balzámy, pokud bychom slunění trochu přehnaly.


Lidová kosmetika vysoce cení kontryhel obecný.

Odvar připravený z květů a listů je vhodný také ke každodennímu omývání pleti. Zachová mladou a svěží pleť. Kvete od jara do září a roste téměř všude. Je dobrou náhradou za heřmánek a lipový květ.


Nyní si také natrháme květy černé bezu:

Nasušíme si ho do zásoby také k občasnému omývání pleti a ke zklidňujícím a bělícím obkladům. Právě teď si můžeme udělat pleťovou masku z čerstvých květů a to tak, že hrst květů zalijeme vařící vodou a necháme ¼ hodiny stát.



Z květů kaštanu koňského si připravíme zklidňující olejíček:
Je vhodný po nadměrném slunění k jejímu zklidnění.
Postup:
Čerstvé květy vložíme do sklenice a zalijeme kvalitním olejem. Sklenici necháme stát na okně na teplém místě dva týdny. Dá se pak také smíchat 1:1 s heřmánkovým olejem, který si vyrobíme až v létě.



Pampelišku můžeme použít jako zkrášlující prostředek:
Připravíme si nálev z kořene a stvolů pampelišek a omýváme se jím tvář i oči a tím si vylepšíme zdravý vzhled pleti – pleť se zjasní.

Pampeliškový balzám
Pampeliškové listy a květy spaříme vroucí vodou. Na dvě hrsti pampelišky přidáme 4 šálky vody. Pak přidáme 10 dutých stonků a necháme 10 minut louhovat. Potom řádně protřepáme a přecedíme. Vychladlé uložíme ve skleněné lahvičce.
Balzám tiší spálenou pokožku od slunce. Balzám aplikujeme nejlépe tak, že tekutinu naplníme do lahvičky s rozprašovačem a nastříkáme na spálená místa na pokožce.

Žádné komentáře: