úterý 5. května 2009

Přírodní léčení - Kontryhel obecný 19.


Alchemilla vulgaris L.
Čeleď: Růžovité (Rosaceae)

Patří mezi rostliny s vytrvalým oddenkem, z kterého vyrůstají řapíkaté listy. Květy jsou světle zelené a sestavené do vrcholíků. Plodem je naška.
Kvete v dubnu až září.

Sbírá se nať, která obsahuje minerální látky, organické kyseliny, silice, hořčiny a třísloviny.
Působí protizánětlivě, svíravě, zastavuje krvácení a také má mírné močopudné účinky.

Kontryhel je bylinou, která má široké užití v gynekologii.
Užívá se v množství 2 šálků denně. Deset dní před počátkem menstruace až do ukončení, kdy reguluje menstruační krvácení a také tlumí bolesti v podbřišku. Při prvních příznacích klimakteria je vhodné užívat 1–2 šálky denně v průběhu 10 dní v každém měsíci. Tato bylinka také příznivě ovlivňuje psychiku v klimakteriu a prohlubuje spánek. Zpevňuje podbřišek při potratech a výhřezech dělohy. Zevně se užívá k výplachům při gynekologických zánětech a hemoroidech, které jsou postižené zánětem.
Užívá se také na myomy v děloze, kdy se pije delší dobu – 6 týdnů.
Používá se při krvácení z nosu, při silné rýmě k výplachům nosu, k omývání špatně se hojících ran a nežidů. Užívá se také jako kloktadla a klyzmatu k výplachům tlustého střeva (silnější odvar). Čaj z kontryhelu je vhodný pro nemocné diabetem a při obezitě.

Příprava čaje:
2 lžičky kontryhelu zalijeme ¼ l vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat.

Čaj proti migréně:
2 lžičky kontryhelu a 1 lžička máty.

Nápoj pro ženy:
1 lžička kontryhelu, 1 lžička měsíčku a 1 lžíce mochny husí. Směs přivedeme k varu v 1 ½ litru mléka a po 5 minutách scedíme. Mléko dochutíme medem včelím nebo pampeliškovým a skořicí.
Pomáhá při menstruačních potížích (popíjíme celý den po doušcích).

V gynekologii se kombinuje s kokoškou pastuší tobolkou pro zpevnění vnitřních orgánů.
Pro dobrý spánek spolu s chmelem otáčivým a kozlíkem lékařským působí jako sedativum.


Další formou užití je tinktura.
Užívá se při chudokrevnosti, srdečních slabostech, ochabnutí břišních svalů a nervových potížích, vodnatelnosti a horečkách…
Postup:
Do žitné nebo jiné ovocné pálenky naložíme kontryhel, aby byl zcela potopen. Při pokojové teplotě necháme stát 3 týdny. Pak přecedíme a užíváme.
Dávkování:
3 x denně 20 kapek v kontryhelovém čaji nebo vodě.

Pro posílení svalů se připravuje koupel z čerstvé nebo sušené drogy tak, že se maceruje ve studené vodě a druhý den se ohřeje k varu a slije do koupele.

Žádné komentáře: